scheids
Afgelopen zaterdag 20 januari organiseerden de scheidsrechtersvereniging COVS en de KNVB een arbitragecongres in Assen. Namens de VV Winsum waren Jan Venema, Peter Kluin en John Kamstra aanwezig.

Om 9 uur was het enthousiaste scheidsrechterstrio uit Winsum aanwezig in het Dr Nassau College in Assen. Onder het genot van koffie en cake luisterden Peter en John naar de aanstekelijke verhalen van de ervaren arbiter Jan.

Om 10 uur nam Jacques d'Ancona het woord over in de grote theaterzaal. Maar liefst 300 scheidsrechters zagen hoe rasentertainer d'Ancona op zijn 80'ste drie aansprekende persoonlijkheden interviewde. Met video ondersteuning konden top damesscheidsrechter Shona Shukrula en aanstormende talent Jesse Rozendal hun enthousiasme voor het fluiten etaleren. Mooi voor de Winsumers was dat Jesse vorig jaar de wedstrijd tussen onze hoofdmacht en de Trots van het Noorden tot een goed einde wist te brengen.

Na de plenaire opening was het tijd voor diverse workshops verspreid over drie ronden.

De eerst bezochte workshop was 'fluiten is voor iedereen'. Karin Blankenstein, van de John Blankenstein foundation, was er om een lans te breken voor de homo's en lesbiennes in de voetbalsport. Vaak wordt het woord homo achteloos gebruikt als scheldwoord zonder dat spelers en publiek er bij stil staan wat dit betekent voor spelers en scheidsrechters die dat zijn. De foundation heeft zich tot doel gesteld om homoseksualiteit onder teamsporters aanvaardbaar te laten zijn. Een goed streven wat natuurlijk ook een doel moet zijn bij onze vereniging.

De tweede workshop ging over mentale weerbaarheid. Willem Schuitemaker liet de aanwezigen zien hoe scheidsrechters zich kunnen wapenen in de wedstrijden. Belangrijk punt is dat scheidsrechters voor de wedstrijd contact zoeken met leiders en trainers van beide partijen.

De pauze werd opgevuld door een heerlijke lunch en de mogelijkheid om loten te kopen voor een sportieve loterij. Tevens was er de mogelijkheid om scheidsrechtersbenodigdheden te kopen bij de stand van sponsor Sporthuis Winsum.

Workshopronde 3 was een socrates workshop spelregelkennis. Op een interactieve manier konden de scheidsrechters deelnemen aan een interactieve quiz met de mobiele telefoon. De Winsumer arbiters konden zich ondanks hun tomeloze inzet niet rekenen tot de kampioenen.

Afsluitend mocht Jetta Klijnsma, commissaris van de koning, de gouden scheidsrechtersfluit overhandigen aan superscheidsrechtervrijwilliger Ab Jagersma.

Om 16 uur was het tijd voor Jan, Peter en John om huiswaarts te keren met een schat aan informatie en ervaring.

Maandag 29 januari zullen de heren bovenstaande ervaringen delen tijdens het grote scheidsrechtersoverleg van onze vereniging.