Aankomend seizoen gaat Coen van der Molen voor meerdere teams de Speed & Agility training verzorgen. Coen is geen onbekende binnen de vereniging waar hij al jaren actief is als hersteltrainer en hij verzorgt tevens de warming up en Speed & Agility training voor de A-selectie bij de heren senioren. Dit seizoen gaat Coen de Speed & Agility training verzorgen bij de A-selectie heren en uitbreiden naar de B-selectie heren, Vrouwen 1, Vrouwen 2/3, JO19-1 en de JO23.

Maar wat is Speed & Agility-training?

Speed & Agility training bestaat uit verschillende coördinatieve loopvormen als hakken/billen, skipping en triplings ter verbetering van de totale looptechniek. Dit wordt gedaan volgens een gedegen opbouw en qua moeilijkheidsgraad van eenvoudige vormen lineair naar meer complexe vormen met richtingsveranderingen.

De Speed & Agility-training, uitgevoerd na de warming-up, is slechts een voorbereidende training. Meer aandacht voor krachtontwikkeling in de beenspieren en de verdere ontwikkeling van de snelheid van verandering t.o.v. de looprichting verkleint de kans op spierblessures.

We legden een aantal vragen voor aan Coen;

Hoe is het ontstaan bij vv Winsum?

In een bepaalde periode tijdens de hersteltrainingen waren er veel spelers met spierblessures. Het bleek dat de uitvoering van de warming-up over het algemeen vrij summier werd uitgevoerd. Toen bood ik me spontaan aan om de warming-up te gaan verzorgen en daarbij uiteraard aan te vullen met wat extra’s! De spelers moesten overigens wel even wennen aan de “langere” warming-up maar ervaren het als zeer prettig.”

Wat is er tot nu toe gedaan op dit gebied?

Bij de A-selectie heren verzorg ik de laatste jaren 2x per week de warming-up. Hierbij gaat het om coördinatieoefeningen, het wenden en keren en het trainen van de startsnelheid (1-2 sec./100%). Later in het seizoen wordt het programma verder uitgebreid naar het versnellingsvermogen (2-4 sec./100%).

De uitgangspunten zijn dat de loopacties in het voetbalspel steeds bestaan uit het overbruggen van korte afstanden. Daarbij is er een continue verandering van de looprichting. Het verbeteren van de snelheid van veranderende looprichting was steeds het uiteindelijke doel.”

Wat zijn jouw verwachtingen bij de Speed & Agility-training?

Dat er meer aandacht aan het kortere werk wordt gegeven tijdens de training. Ik verwacht trouwens altijd dat de Speed & Agility-training een vervolg krijgt in de reguliere training. De wendbaarheidtraining na de warming-up is slechts een voorbereiding. In de reguliere training moet e.e.a. ook conditioneel worden uitgevoerd. Gevolg zal zijn dat de spelers sterker en sneller worden op de eerste meters. Spelers kunnen dan in de wedstrijd de nodige individuele momenten, zowel bij balbezit als balverlies, sneller én beter uitvoeren.” Ook verwacht ik dat spelers alerter worden.

Wij wensen Coen veel succes & plezier het komend seizoen.