Nieuwbrief september 2022

Afghaanse buren in Winsum!

Misschien heb je het al gehoord of gelezen: begin november verhuizen circa 250 Afghaanse vluchtelingen van Zoutkamp naar Winsum. In deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van de stand van zaken op dit moment. We zullen de komende tijd regelmatig nieuwsbrieven uitbrengen om je op de hoogte te houden.

Op de vlucht

In de loop van 2021 kwamen ruim 500 Afghanen naar Nederland. Zij moesten vluchten toen in hun land de Taliban de macht overnam en er gevaar voor hen dreigde. Ze werden ondergebracht in de kazerne in de Marnewaard, bij Zoutkamp.
Binnenkort verhuizen 250 van hen naar Winsum. Ze gaan half november wonen op de oude Viboa- voetbalvelden. Daar worden momenteel wooncontainers geplaatst. We kunnen er volgens de opdrachtgevers vanuit gaan dat ze tot begin 2025 blijven.
Het wordt voor hen een hele overgang van de leegte in de Marnewaard, naar het allermooiste dorp van Nederland. We willen hen graag een warm welkom heten om gelijk een goede start met elkaar te kunnen maken.

Komst voorbereiden

Daarom hebben vertegenwoordigers van kerken, ondernemers, winkeliers, Promotie Winsum en (sport)verenigingen de handen ineengeslagen. Uiteraard zijn ook de gemeente en het COA betrokken.
In de afgelopen tijd zijn er al veel zaken georganiseerd of voorbereid. Belangrijkste vraag is: hoe kunnen de Afghaanse buren straks hun draai vinden Winsum?
Een aantal zaken wordt door het COA geregeld. Daarom gaan de kinderen niet in Winsum naar school. Voor de basisschool gaan ze naar Uithuizen, voor de middelbare school naar Groningen.
Maar veel is nog niet geregeld, of kan beter. Denk aan taal- en verkeerslessen, aan (vrijwilligers)werk en aan sport. Maar we willen ook dat iedereen het dorp leert kennen: waar staat het gezondheidscentrum en waar vertrekt de trein of bus?

Winterkleding

Er is nog veel meer te vertellen, dat doen we graag een volgende keer. Bijvoorbeeld over een inzamelactie van winterkleding, voor kinderen en volwassen. Dus als je goede winterkleren hebt die je niet meer gebruikt, hou ze nog even vast.

Vragen of tips?

Heb je na het lezen van deze nieuwsbrief vragen of tips, of wil je hulp aanbieden, mail dan met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Willem Vos
Peterina Geertsema
Simon Vellinga
Ytje Rosier
Koen Verelst
Suzan Wieringa
Bert de Vries