November 2022 komen ca. 250 Afghaanse statushouders in Winsum wonen. In de pers heb je hier vast al over gelezen. Aan de huisvesting op het Aanleg wordt hard gewerkt.

Kerken, ondernemers, winkeliers en (sport)verenigingen hebben de handen ineengeslagen en werken samen om de nieuwe bewoners welkom te heten, ook voor de langere termijn. Daarbij is het idee ontstaan om Afghanen te koppelen aan inwoners van Winsum, aan een buddy.

Wat is een buddy?

Een buddy is een maatje, gekoppeld aan een gezin of een jongere. Een buddy is geen hulpverlener maar een vrijwilliger die persoonlijke, menselijke aandacht en steun geeft.

Als buddy heb je regelmatig contact met degene(n) die je begeleidt. Dat kan wekelijks zijn, maar ook vaker of minder vaak. Dat is vooral afhankelijk van de afspraken die je er samen over maakt.

Vast staat dat je de vaste contactpersoon bent en omziet naar de ander. Je geeft een steuntje in de rug en motiveert hen om zelf actief te worden. Om zelf activiteiten te bezoeken en in de samenleving zijn of haar plek te vinden. Jouw hulp kan daarbij het verschil maken.

Wat kan een buddy betekenen?

De inhoud van jullie contact staat vooraf niet vast. Het is afhankelijk van de situatie van degene(n) van wie jij de buddy bent. Hier volgen wat voorbeelden; maar het kan ook om ander dingen gaan.

  • Je maakt de ander wegwijs in Winsum.
  • Je vertelt hoe het OV in Nederland werkt.
  • Je helpt met papieren invullen
  • Je brengt iemand een keer weg, bijvoorbeeld bij een afspraak in het ziekenhuis.
  • Je haalt iemand op om naar sport te gaan.
  • Je helpt iemand met het opbouwen van een sociaal netwerk.
  • Je kunt een wandelmaatje worden.
  • En zo verder.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat er financiële verplichtingen ontstaan!

Wie kan buddy worden?

In principe iedereen. Vind jij het belangrijk dat de nieuwe inwoners zich snel thuis voelen in Winsum, en heb je daar tijd en aandacht voor, meld je dan aan.

Als buddy steek jij er zelf ook veel van op. Je ontmoet mensen uit een andere cultuur met een totaal andere achtergrond. Als je de Engelse taal (redelijk) beheerst is dat een voordeel.

Gezien de samenstelling van de Afghaanse gemeenschap kunnen zowel jongeren, gezinnen als alleenstaanden zich als buddy opgeven.

Belangstelling?

Denk je na het bovenstaande: daarover wil ik meer weten. Of wil jij je al direct als buddy aanmelden?

Geef je dan op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Op dinsdag 1 november in het clubhuis van vv Winsum (20.00 uur) organiseren we een informatiebijeenkomst voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn.

Wanneer hoor ik meer?

Wanneer de Afghaanse buren in Winsum wonen krijgen we zicht op de vragen die er bij hen leven. Vanaf dat moment proberen we mensen aan elkaar te koppelen.

Oktober 2022