Nieuwbrief november 2022

Sinds 6 november wonen er zo’n 250 Afghaanse statushouders in Winsum. Zij zijn afgelopen zondag verhuisd vanuit Zoutkamp. Een dag later verhuisde eenzelfde groep naar Uithuizen.

De komende ca. 2 jaar is Winsum dus een Afghaanse gemeenschap rijker. De samenstelling van de groep, voornamelijk gezinnen met kinderen, zal in de loop van de tijd veranderen. Het COA probeert elk gezin ‘te koppelen’ aan een gemeente. En dat betekent verhuizen naar een huurwoning elders in Nederland. Als een woonunit leegkomt, komt er een nieuw Afghaans gezin wonen.

Aan het onderkomen bij het Aanleg wordt door gemeente en COA nog de laatste hand gelegd.

Informatieavond uitstekend bezocht

Dinsdag 1 november was er een informatieavond bij vv Winsum. Met een opkomst van wel 100 geïnteresseerden was de belangstelling hartverwarmend.

Stichting Vluchtelingen Winsum vertelde over hun acties tot nu toe en hun plannen voor de komende tijd. Enkele Afghaanse aanwezigen vertelden iets over hun achtergrond en hun onzekerheid over in Afghanistan achtergebleven familieleden. Dat was indrukwekkend.

Doel van de avond was ook om belangstellenden te vinden die buddy willen worden. Met ongeveer 30 aanmeldingen is dat prima geslaagd. Een buddy is een vrijwilliger die een Afghaans gezin wegwijs maakt in de Winsumer en Nederlandse samenleving.

Warm welkom

Samen met kerken, sportverenigingen, ondernemersvereniging, Promotie Winsum en anderen willen we de Afghaanse buren graag een warm welkom bieden. We merken dat zij dat erg waarderen en dat zij een grote behoefte voelen om iets terug te doen. Zodra ze een beetje zijn gesetteld, is het de bedoeling om een kennismakingsbijeenkomst te organiseren. We houden jullie op de hoogte.

Vragen of tips?

Heb je na het lezen hiervan vragen of ideeën, mail dan met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tip

16 december draait Filmhuis Winsum in de Blauwe Schuit de documentaire film Flugt, over iemand die uit Afghanistan naar Denemarken vlucht.