Verschillende samenwerkingsverbanden van vrijwilligers, kerkelijke instellingen, ondernemers, de gemeente en het COA uit Winsum werden vrijdagavond in het zonnetje gezet door de Afghaanse gemeenschap. Zij wilden graag iets terugdoen voor alle hulp en steun die ze vanuit Winsum hebben ontvangen door heerlijk te koken.

Sinds november verblijft een groep Afghaanse vluchtelingen in Winsum. Sindsdien zijn er verschillende initiatieven op touw gezet. Met hulp van de werkgroep ‘Vluchtelingen Winsum’ en Univé werd een programma samengesteld. De werkgroep staat dicht bij de Afghaanse gemeenschap en zet zich in voor de organisatie en coördinatie van activiteiten die bijdragen aan integratie en zoekt kansen voor individuen die zich willen ontplooien. Univé juicht dit van harte toe. Omkijken naar elkaar, noaberschap en leefbaarheid zijn thema’s waar Univé zich graag voor inzet.

Lopend buffet

Ook de Afghaanse gemeenschap waardeert de inzet enorm. Daarom organiseerden zij een lopend buffet in het clubhuis van vv Winsum. De voetbalvereniging stelde de kantine en de keuken ter beschikking. Bij het buffet waren ondernemers, sportverenigingen, Promotie Winsum, buddy’s van de Afghanen, dorpsgidsen, COA en de gemeente aanwezig.

Mooie gesprekken

Op de tafels lagen prachtige placemats met daarop het diner in het Afghaans en Engels. Het werd een avond vol verrassingen, want wanneer eet je nou Afghaans? Terwijl er volop werd genoten van het heerlijke eten ontstonden er fijne gesprekken. “Het is soms confronterend om te horen wat zij hebben meegemaakt”, blikt Piet Schudde van Univé terug. “Het is mooi om op zo’n avond dan de onderlinge samenwerking en het vertrouwen in elkaar te zien. Voor de Afghaanse gemeenschap is Winsum een tussenstop naar een huis ergens in Nederland waar ze een nieuwe toekomst hopen op te bouwen, met alle zorgen en onzekerheid over hun familie in Afghanistan in het achterhoofd.”

afgh1

afgh2