Fietsenactie groot succes!

In onze vorige nieuwsbrief stond een oproep voor fietsen; behalve de Wiekslag besteedde ook de Ommelander Courant er aandacht aan. De oproep leverde bijna 50 fietsen op en was daarmee een groot succes.

Alle gulle gevers: hartelijk dank voor jullie steun. De Afghanen zijn er super blij mee.

Dank ook aan alle vrijwilligers die de fietsen hebben opgehaald; dat was een hele klus. Fijn dat er hulp was van een deskundige ondernemer die ook enkele fietsen heeft opgeknapt.

De opbrengst van de actie was zo groot, dat we in overleg met het COA ook Afghanen in Uithuizen aan fietsen hebben kunnen helpen.

Hulp bij verhuizen

De verhuizing van Winsum naar elders gaat snel. In de afgelopen weken is ruim 1/3 van de Afghanen al verhuisd. We zien dat de buddy’s daarbij vaak helpen. Dat gaat van spullen uitzoeken voor de nieuwe woning tot het leggen van een vloer. Mooi om te zien wat er ontstaat als je elkaar leert kennen.

Brood

Omdat er minder mensen zijn, gaan er minder broden naar de Afghaanse gemeenschap. Hierover is steeds overleg met de Voedselbank, met de coördinator broodvervoer en met de Afghanen zelf. De samenwerking verloopt prima, waarbij er onderling gebruik gemaakt wordt van een appgroep. Zo wordt ook het vervoer en de bezorging geregeld.

Bijeenkomst buddy’s op 16 februari

Op 16 februari is er een bijeenkomst met de buddy’s om ervaringen uit te wisselen. Zo leren we van elkaar en kunnen we tips uitwisselen. Met als doel de Afghanen nog beter te helpen bij hun ontdekkingstocht in en van Nederland.

Werk

Als werkgroep willen we proberen om de Afghaanse gemeenschap via vrijwilligerswerk beter te integreren. We doen dit natuurlijk in overleg met de Afghanen zelf en met de ondernemers en de verenigingen in Winsum. Op deze manier ontstaat een win-win situatie.

De taallessen zijn begonnen

Het kostte even tijd maar 18 januari was het zover. De Afghaanse buren kunnen nu vier middagen naar het “taalcafé” gaan. Aan de hand van een lesboek worden de basiswoorden van de Nederlandse taal intensief geoefend. Het alfabet, de getallen, hoe groet je, enzovoort, enzovoort. De begeleiding wordt gedaan door een groep van acht vrijwilligers. De cursisten zijn ongelooflijk enthousiast en leergierig. De opkomst is heel goed. Er zijn nu drie groepen met samen ongeveer 30 cursisten.

Bewoners die ongeletterd zijn krijgen taalles van professionele NT2-leraren.

Alle lessen worden gegeven in het AZC.

Heb je na het lezen hiervan vragen of ideeën, mail dan met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep Afghaanse evacués in Winsum