derkBron: https://mijnhogeland.nl/

Afgelopen weekend bereikte ons het droevige bericht dat onze clubscheidsrechter Derk de Vries op 77-jarige leeftijd is overleden.

Derk heeft vroeger op niveau gevoetbald en gefloten. Hij heeft altijd gekeept, nog in de jaren dat Hunsingo in de derde klasse speelde. Hij heeft zelfs nog een paar wedstrijden in de tweede klasse meegedaan. Zeven jaar lang voetbalde hij bij PWC, in de tijd dat ze in Pieterburen woonden.

Zijn vrouw Elly zei vaak: “Neem je bed maar mee en zet het maar bij Hunsingo neer.”

Als arbiter floot hij voor de KNVB in de eerste en tweede klasse. Derk zei daarover: “Ik had altijd goede rapporten, gemiddeld een 8. Door mijn werk als internationaal vrachtwagenchauffeur kon ik niet meedoen aan de jaarlijkse testen. Dat was doordeweeks en de bond wilde niet meewerken aan verplaatsing naar de zaterdagochtend. Toen ben ik ermee gestopt en als clubscheidsrechter doorgegaan. Ik was altijd bij Hunsingo te vinden.”

Als enthousiast scheidsrechter maakte Derk vanzelfsprekend de overgang naar vv Winsum. Hij heeft met veel plezier zijn wedstrijden gefloten op de zaterdag en was nooit te beroerd om er nog een wedstrijd bij te doen. Hij gaf altijd aan: “Als je maar goed de diagonaal loopt, kun je wel twee wedstrijden achter elkaar fluiten, hebben ze me vroeger op de cursus geleerd. Dat probeer ik nog zoveel mogelijk toe te passen. Na afloop van een wedstrijd ben ik ook niet moe.”

In navolging van de welbekende Björn Kuipers had Derk op een gegeven moment Team De Vries opgericht waarbij hij als scheidsrechter werd geassisteerd door zijn kleinzoon Dani en de inmiddels welbekende scheids Demir Guberinic.

De teams en hun begeleiders behandelden Derk naar eigen zeggen alleen al vanwege zijn leeftijd met respect. Tegen spelers die commentaar hadden, was de Winsumer helder: “Of je bent stil, of je gaat eruit.” Een andere prachtige vaste uitspraak: “Hier heb je mijn fluit, doe jij het maar… Maar dat hoeft dan weer niet. Gek hè?”

Het grappige is dat Derk op het veld deed alsof hij thuis was bij zijn Elly: hij praatte meestal zo plat als het maar kon: “Niet iedereen verstaat dat, zodat ik het vaak moet vertalen.”

Dit seizoen is Derk vanwege een afnemende gezondheid helaas niet meer in actie gekomen op het voetbalveld. Op 25 november 2023 hebben we gelukkig nog op een fijne en persoonlijke manier afscheid kunnen nemen van Derk op ons eigen sportpark. De immer enthousiaste Derk genoot die dag zichtbaar van de aanwezigheid bij zijn voetbalvereniging.

Wij wensen zijn vrouw Elly en verdere familie veel sterkte om dit verlies te kunnen dragen.

Bestuur en scheidsrechterscommissie vv Winsum