Van zaterdag 1 oktober t/m zondag 9 oktober is het de "Week van de Scheidsrechter". Het uitspreken van waardering naar de scheidsrechters staat deze week centraal. Want de bijna 30.000 scheidsrechters in Nederland maken het mede mogelijk dat zo veel voetballers wekelijks op het veld van het spelletje kunnen genieten!

Scheidsrechters zijn ook vrijwilligers en zonder scheidsrechters wordt het spelen van prestatiegericht voetbal eigenlijk onmogelijk. Ook op recreatief niveau zijn op dit moment scheidsrechters onontbeerlijk.

Scheidsrechters zijn er om “recht” te spreken in situaties dat er sprake is van overtreding van één van de spelregels. In het voetbal is het vaak zo dat niet de overtreder op zijn overtreding wordt aangesproken, maar dat degene die de overtreding waarneemt en daarvoor het spel stil legt, erop wordt aangesproken.

vv Winsum doet daarom mee aan de week van de scheidsrechter!!

Wat gaan wij doen:

• Gedurende de beide weekenden worden bij alle thuiswedstrijden van vv Winsum de scheidsrechters door een welkomsthaag (vaak met applaus) het veld op geleid;

• Na afloop werd de scheidsrechter door alle spelers/speelsters bedankt voor de leiding.

• Na afloop kregen de scheidsrechters in de bestuurskamer een heerlijk stuk gebak

Het is een groep vrijwilligers die niet altijd de aandacht en het respect krijgt die zij verdient. Door de extra aandacht in deze actieweek hopen wij op meer begrip en vooral respect voor deze leidsmannen die, zonder de hulp van camera’s en vertragingsbeelden uit alle hoeken, soms complexe en onoverzichtelijke situaties in een fractie van een seconde moeten beoordelen. Dat lukt professionele scheidsrechters niet altijd en dat zal onze amateurscheidsrechters ook niet lukken. Als dat besef er is, dan is er al veel gewonnen.

Ik heb de overtuiging dat alle scheidsrechters absoluut proberen om, door zo dicht mogelijk bij de spelsituaties in de buurt te zijn en zich zo goed mogelijk op te stellen, foutloos te fluiten. Dit zal eenvoudigweg niet altijd lukken. Dat weten we van tevoren en daar moeten we (en dan bedoel ik zowel de spelers in het veld als de mensen aan de kant) ons op instellen. We accepteren wel dat een speler weleens een minder gelukkige actie maakt, laten we dat ook van onze scheidsrechters gewoon accepteren zonder verdere mondelinge toevoegingen. Daar wordt het al een stuk beter en makkelijker van.

scheidsrechtersbedankt

Deze lekker taart voor de scheidsrechters is beschikbaar gesteld door bakkerij Kloosterhof uit Winsum

Namens de Scheidsrechterscommissie.