2022 10 01 VV Winsum 2 – Leeuwarder Zwaluwen 2   1-3    (0-1)

In de 2e wedstrijd van het seizoen stond een uitwedstrijd in de hoofdstad van onze buurprovincie op het programma. Een wedstrijd waarin een speler met een friese naam duidelijk zijn visitekaartje af zou geven. Trainer Bart had de beschikking over een meer dan volledige selectie. De Winsumers waren er op gebrand om de teleurstellende start van vorige week op een sportieve manier te verwerken.

De spelers van groen-wit bereikten Leeuwarden in verschillende groepjes door wegomleggingen en fikse regenbuien. De moderne kleedbox bleek nog in bezit te zijn van een jeugdteam, het kunstgrasveld was nog niet beschikbaar voor een goede warming-up waardoor het geduld van trainer Bart flink op de proef werd gesteld. Na het omkleden van de 15 koppige selectie werd de opstelling bekend gemaakt en het strijdplan doorgenomen.

De tegenstander van vandaag had de vorige week ruim gewonnen terwijl Winsum een 3-0 voorsprong zag verdampen in een 3-4 nederlaag. Groen-wit was dus gewaarschuwd.

In de ‘week van de scheidsrechter’ startte de wedstrijd even na het middaguur om vrij rustig te beginnen. De bal werd door beide teams zorgvuldig rondgespeeld om een bres in de verdediging van de tegenstander te vinden. De thuisploeg hanteerde hiervoor regelmatig een lange crossbal richting hun speersnelle linkeraanvaller waar Robin zijn handen meer dan vol aan had. Gelukkig had hij hierbij ondersteuning van Dimi die veel verdedigend werk verrichtte. De ballen die doorschoten waren veelal een prooi voor de uiterst attente en meevoetballende keeper Niels. Winsum probeerde vooral met startpunt Deshly al combinerend het doel van de tegenstander te bereiken. Hoewel zuinigheid in balbezit vooraf werd gepredikt, kwam dat niet altijd tot uiting. Toch werden de gasten wat sterker wat de Liwwerders er toe aanzette om vooral jongeling Wouter een aantal keren hardhandig naar het kunstgras te werken. Niet geïmponeerd door dit geweld zou hij de 2e helft op sportieve wijze wraak nemen.

De fraaie combinaties van Winsum leidden vooralsnog niet tot doelpunten totdat good-old Chiel besloot om het aanvalsspel van de Zwaluwen te kopiëren. Met een uiterst fraaie crossbal bereikte hij Sjoerd die subliem aannam en met een streep de 0-1 op de spreekwoordelijke borden schoot. Met deze stand werd ook de kleedkamer voor de rust opgezocht.

In de rust werd het strijdplan nogmaals doorgenomen en de spelers op het hart gedrukt om vooral het eigen spel te spelen en zich niet te laten intimideren door het harde verdedigingsspel van de thuisploeg.

Waar Winsum rekende op een stormloop van de thuisploeg viel dat alleszins mee. Het centrale verdedigingsduo Chiel en Tom bleven vrij eenvoudig overeind en ook Julian kon het aan de linkerkant nog goed behappen.

Een lange bal van Winsum kwam op de rand van het strafschopgebied terecht waar Wouter voldoende vertrouwen in had en met het hoofd het duel van de keeper won, waardoor Bauke in de gelegenheid werd gesteld om met een fraaie lob te scoren (0-2).

Dit was het sein voor de blauw-zwarten om alles op de aanval te gooien en het was dan ook niet verrassend dat de bal vanaf de linkerflank langs de sterk keepende Niels werd geschoven (1-2). Een deja-vu met de vorige wedstrijd lag op de loer maar daar hadden de ingevallen Tim en Peter niet heel veel zin in. De wedstrijd werd opener en er ontstonden kansen aan beide kanten waarbij vooral de keeper van de Zwaluwen flink aan het werk werd gezet. De fraaiste actie was van Sjoerd die vanuit stilstand langs 2 tegenstanders slalomde maar helaas de beloning in de vorm van een doelpunt niet op kon halen. Vanaf de bank zagen Thomas en zijn geblesseerde teamgenoten Rick en Remco dat Reyer nogmaals Bauke aan het werk zette, die zijn goede wedstrijd afsloot met een goal in de linkerhoek (1-3).

Met de wedstrijd van vorige week nog in het achterhoofd was trainer Bart nog niet echt gerust op een goede afloop en bracht Coen in voor nieuw elan in de voorhoede.

Op een volwassen en gedegen manier speelde Winsum de wedstrijd uit zodat de eerste 3 punten van het seizoen een feit waren.

Komende zaterdag speelt het 2e thuis om 12.15 tegen het sterke Flevo Boys. U bent van harte welkom.

Met een sportieve groet,

De grensrechter