vv Winsum JO19-1 – Flevo Boys JO19-1 : 3 – 1

De winst in de eerste wedstrijd van de nacompetitie was voor JO19-1 er een van inzet, strijd, blijven voetballen en effectief omgaan met de kansen. Een heerlijke overwinning op een team wat door vele ploegen in de hoofdklasse O werd gezien als het best voetballende team, dat alleen doordat in  eerste competitie helft ronduit slecht was gepresteerd, geen kampioen werd.

He trainers duo Marc en Peter konden deze week beschikken over dezelfde selectie als in de laatste competitiewedstrijd tegen WVV. Prima.  Na de opwarmfase moesten we eerst JO17-1 nog een verlenging zien spelen, 2 – 1 winst op de Heerenveense Boys en zij zijn door naar ronde 2. Spannende ontknoping wel, daar. Waar de Friezen hadden gerekend op penalty’s en hun keeper vlak voor het einde van de wedstrijd op “Van Gaaliaanse wijze” werd gewisseld voor een penalty-killer, kwam dat ze duur te staan omdat er conform het nacompetitiereglement toch echt eerst verlengd moest worden. Tja.

Enfin, het gaat hier over JO19-1. De wedstrijd begon direct met een goed voetballende tegenstander, die de eerste fase met het meeste balbezit de toon zette. Maar reeds in de 6e minuut was het Winsum dat met David Albert Villalta over links doorkwam, en met een aantal prachtige bewegingen wist David zich vrij voor de keeper ze zetten en de 1 – 0 was een feit. Een goed in de verre hoek geschoten goal!

Flevo Boys wilde daar snel iets tegenoverstellen en liet zien over veel voetballende kwaliteiten te beschikken. De verdediging van Winsum, over het algemeen niet voor een kleintje vervaard, werd eenvoudig uitgespeeld en het was alleen aan de onmacht van de spits van Flevo Boys te danken dat er geen 1 – 1 moest worden opgeschreven. En ook 10 minuten later kon Flevo Boys zo voor een leeg doel intikken, maar de bal ging hoog over. Duidelijk: Flevo Boys is inderdaad een ploeg om rekening mee te houden.

Winsum had het in deze fase moeilijk op het middenveld, maar de verdediging pakte alles weg en was ook in staat om iedere onderschepping weer in het spel te brengen. Geen ballen wegperen, blijven voetballen en strijd leveren. Flevo Boys begonnen onderling te mopperen en vanaf de bank was ook de coaching niet helemaal positief meer.

Toch was het Flevo Boys dat het meeste gevaar stichtte. Misschien net eens zo vreemd, met verschillende spelers die eerder uitkwamen voor de jeugd van PEC en voor Heerenveen. In de 33e minuut kwamen wij ondanks goed spel  van onze zijde toch goed weg, toen een bal van Flevo Boys de lat schampte, terug het veld in.  Dit was even een omslagmoment in het voordeel van de bezoekers. Hun geloof kwam terug en dan toch, in de 46e minuut, een vrije trap die op een geweldige wijze door Ruben uit de goal werd getikt werd door de alerte tegenstander in de rebound alsnog tot goal verheven. Vlak voor de thee de 1 – 1 en dat ogenblik wordt toch vaak gepropagandeerd als slecht moment om een goal tegen te krijgen.

En zo leek Flevo Boys in het voordeel. Ze kwamen in de 54e minuut goed door over rechts. Maar blijkbaar wordt er in de polder op training geoefend om de bal hoog in het dak van het doel te schieten. Want weer schampte de bal de lat, en oor de derde keer komt Winsum goed weg. Ook een kwaliteit zegt men dan, en Winsum was een minuut later al dicht bij de 2 – 1 door David Albert Villalta, Maar ook de keeper van Flevo Boys stond er niet voor niets.

Zie verliep het, met kansen en goed spel door Flevo Boys en prima stand houden door Winsum, met nu en dan toch ook een goede mogelijkheid voor onze spelers, om de score te verdubbelen. Echter was het in de 63e minuut weer Flevo boys dat met een vlammend schot op goal bijna de 1 – 2 wist te forceren. Alleen een superieure redding door uitblinker Ruben Otter wist een achterstand te voorkomen.

Even later werd een doorkomende David op rechts gehaakt, een door de middenvelder van Flevo Boys als noodzakelijk beoordeelde ingreep. Geen kaart, scheidsrechter Smit had er al wel een aantal kunne geven maar bleek duidelijk niet van suiker. Gelukkig voor beide teams en goed voor de wedstrijd! Er slopen wat slordigheden in het spel van Winsum, en ook Jaap Peter Leugs moest ingrijpen. Het neerhalen van een doorkomende speler van de opponent bleek noodzakelijk, en een traktatie op geel werd wel zijn deel. Dat kon ook haast niet anders.

Zo bleef het lang 1 -1. In de 75e minuut was er een wel heel grote kans voorde Winsumers om de score te verdubbelen. Jaap Peter Leugs kon de bal echter niet tegen de touwen werken, en de kopbal van Emanuel Lahdo op de rebound, raakte de lat. Maar prima, want waar de bal die in de eerste helft via de lat het veld weer in kwam Flevo Boys vleugels gaf, zo was deze actie voor Winsum het startsein voor een slotoffensief dat zo naar zou blijken, tot de verdiende overwinning zou leiden. Want je kunt nog zo prima voetbal spelen, om te winnen moet je scoren en degene die dat het vaakste doet is de beste.  En zo was het Stef Biemans, de revelatie van JO19-1 dit seizoen, die de 2 – 1 onberispelijk tegen de touwen wist te werken.

Winnen heb je dan nog niet gedaan maar na nog een super redding van Ruben Otter was het met de tweede goal van David Albert Villalta, toch 3 – 1  -  en klaar. Flevo boys geloofde er al een kwartiertje niet meer in, en voor de eerste na-competitiewedstrijd was winst voor de vv Winsum JO19-1 een feit!

De volgende wedstrijd in deze competitie is tegen de Winschoter Voetbal Vereniging WVV, waarvan vorige week thuis in Winsum nog overtuigend was gewonnen. De oost Groningers zullen zich zeker niet  voor de tweede keer op die manier willen laten verrassen. Dus het strijdplan van ons trainersduo zal adequaat moeten zijn!