JO19-1 naar KOSC U19 toernooi in Ootmarsum

Als afscheid van een toch geslaagd seizoen had JO19-1 zich ingeschreven voor het internationaal U19 toernooi van KOSC in Ootmarsum, Twente. Vrijdag tot en met zondag met leeftijdsgenoten op de voetbal camping en een stuk of negen wedstrijdjes leek bijna ieder een goed plan, alleen Jelle moest wegens dorpsfeestverplichtingen in Zandeweer verstek laten gaan, het kon niet anders want als je iets toezegt moet je woord houden. Karakter!

Dus togen we op vrijdagmiddag per bus vanaf de schouwerzijlsterweg naar Ootmarsum. Wat later dan gepland, want door afzeggingen waren er nog maar 14 deelnemers en hoefden wij op vrijdag niet in de wei. Het internationale karakter van het toermooi had ook een devaluatie ondergaan, want na het afzeggen van Anderlecht was alleen IJVC (IJlst Voetbal Club of zo) uit Friesland de enige buitenlandse deelnemer.

Hetgeen uiteraard de pret niet drukte. Het tentenkamp bij KOSC zag er aardig uit, en de conclusie was dat we als het buiten niet zou regenen, ook in de tenten wel droog zouden blijven. Een paar wedstijdjes werden er op vrijdagavond nog wel gespeeld, waaronder die van onze concurrenten in de poule. Zo konden wij de tegenstanders vast even aan het werk zien, en daarna vroeg naar bed, want om half negen des ochtends werden wij op het hoofdveld verwacht voor de eerste wedstrijd van de dag. Na nog even te hebben genoten van de twee meter hoge speakers van onze buren van DVSD konden we nadat de organisatie om 02.30 de stroom afsloot lekker gaan slapen.

Om half negen ’s ochtends dus, nog voor f-jes tijd, de eerste pot en onze vrienden van TRIAS werden met een 3 – 0  nederlaag verrast. Daarna werden er evenveel potjes gewonnen als gelijk gespeeld en verloren, wat ons als best of the rest deed belanden in de verliezerspoule van zondag. Man van de dag was onze eigen Jaap Peter Leugs, wiens zaagactie door de scheidsrechter niet werd geapprecieerd:

191 2906

Desondanks wees trainer Marc hem met vooruitziende blik toch aan als schutter voor de in de avonduren georganiseerde penaltybokaal. Goede keuze, want na 2 uur focus opbouwen op het luchtbedje ging de beker na de penaltyreeks ten koste van nummer 2 TLC, tegen wie ook de zaagactie was gericht, mee naar Winsum:

191 2906 2

Jaap Peter maakt de winnende goal en schiet zo hard dat de camera van KOSC de snelheid niet kan bijbenen. De bal is niet meer te zien maar ligt rechts in de goal.

Daarna werd het tijd voor de WK wedstrijd van onze oosterburen tegen de geel-blauwen uit Zweden, en zo dicht bij de Duitse grens bleek de sympathie voor de wit-zwarten die zoals altijd ook nu weer op het laatste moment de winst naar zich toetrokken, onverwacht zeer divers en de goals van beide zijden werden met veel emotie beleefd. Tussentijds werd de begeleiding van JO19-1 nog naar de tent geroepen, alwaar hen namens de spelers een versnapering en een verrassing wachtte:

191 2906 3

Marc, Jannes en Peter kregen ten afscheid  van de spelers een bedrukt T-shirt met op de achterkant ieders favoriete uitspraak. Let niet op de rommel, de zooi is van de buren.

Na het feestgedruis in de grote tent en een welverdiende maar ook nu weer korte nachtrust moest om 09.00 uur worden aangetreden voor de finaledag. 3 wedstrijdjes waarvan er drie werden gewonnen, zij het dat er af en toe penalty’s aan te pas moesten komen, leverde ons de 5e plaats op van de 14 deelnemers. Saillant detail nog, was het verlies van onze buren van DVSD tegen IJVC.  Hoewel zij mede dankzij de fanatieke support van vv Winsum JO19-1 de wedstrijd wisten te winnen met 2 – 1, besloot de wedstrijdleiding na klachten achteraf, de uitslag om te draaien in het nadeel van de winnaar, wegens 12 spelers in t veld. Of het klopte was door niemand meer te controleren en DVSD besloot prompt, het toernooi te verlaten. Maar gezellige lui waren het wel, en hoe laat het des nachts ook was geworden, bij het ochtendkrieken waren de heren weer topfit!

Enfin geen beker voor het team van Winsum dus maar wel voor penalty – kampioen Jaap Peter en zo togen wij na de prijsuitreiking met een klein bekertje weer pet bus terug naar noordelijker streken. Een fantastisch team wist er een top weekend van te maken. Een geweldige afsluiting van een mooi seizoen waarin de doelstelling (snel weer uit de hoofdklasse) dan wel niet werd behaald, maar waarin we veel plezier hebben gehad.

Een afscheid ook, van een aantal junioren.  Volgend seizoen zullen Ruben Otter, Robin Faber, Xander Anema, Nick Lukassen, Gerbrand de Boer, Silvan Groen, en Stef Biemans van JO19-1 bij de senioren zijn te bewonderen. David Albert Villalta zien we terug bij Futsal Winsum 1 en vv Eenrum (zondag).  Jongens, bedankt voor alle mooie jaren in de jeugd en veel succes bij de senioren!