vv Winsum O19-1 – FC Lewenborg O19-1  6 – 1 (2 – 1)

Het weerbericht van Radio Noord was duidelijk wat betreft het weer voor zaterdag: ‘de dag begint met autoroet’n krabben.’ Ik hoefde niet direct met de auto weg, maar zelfs toen ik vertrok was er nog sprake van een beetje ijs op de ramen. Ik dreigde weer te laat te komen. Om 11:45 parkeerde ik de auto achter veld 1. Eenmaal op het terrein stonden beide teams opgesteld achter de scheidsrechter. Een officiële opkomst. Het thuisteam heette de bezoekers welkom en zelfs de pasjes moesten nog worden gecontroleerd. Om 11:50 stond ik goed en wel in het thuis vak toen de scheidsrechter affloot. Het was koud, de wind stond pal op ons. Alle spelers hadden het zichtbaar koud. Behalve C. Hij stond fier met de mouwen omhoog de tegenstander op te wachten. De bal rolde en Winsum nam het initiatief en vanaf het begin werden we getrakteerd op hoog tempo voetbal, met snelle combinaties, makkelijk verleggen van het spel, creatief, oog voor elkaar, goede coaching, … Ik kan nog uren doorgaan met de superlatieven, vanaf het begin klopte het. Het spel werd gespeeld zoals het zou moeten, eenvoudig en met drang naar voren. In de vierde minuut wist Timo over links al door te breken, maar werd teruggefloten door de scheidsrechter: buitenspel. In de achtste minuut was het toch raak. De geplaagde spits, die vandaag misschien wel zou uitgroeien tot man of the match, wist een aanval over rechts in het net te rossen. Loon naar werken. Het spel ging door en het tempo werd opgevoerd. Lewenborg wist niet waar ze het zoeken moesten en kwam in het geheel niet in het spel voor. Toch zou het nog 20 minuten duren voordat Timo de stand, op aangeven van Manu, op 2 – 0 bracht. Vanaf het moment dat Winsum een versnelling lager ging spelen kreeg Lewenborg ruimte iets te doen. Meer dan een speldenprik werd het niet. In de 36e minuut wist Lewenborg de aansluitende treffer, vanuit een hoekschop, in te koppen. Winsum pakte de draad weer op en trok het initiatief naar zich toe. In de negen minuten die volgden was het combineren een lust voor het oog. Mooi attractief voetbal, er werd niet gescoord. We waren ondertussen zwaar onderkoeld en daarom hard toe aan een warme kop koffie. Te laat kreeg ik door dat het chocoladeapparaat het weer deed, dat was misschien beter geweest nu. na 15 minuten stond Lewenborg als eerste op het veld en wij maakten ons op terug naar vak W. De scheidsrechter floot af. We liepen achter het doel en op een ongelukkige hoogte hangen daar wat reclameborden. Ik maakte nog de grap, ‘zal je zien…’ Op dat moment zag ik Timo juichend voorbijlopen. Er was daadwerkelijk gescoord. Op aangeven van Manu, zoveel werd duidelijk. De wind was gedraaid, het voelde wat aangenamer. En het spel werd er ook beter op. Buitengewoon hoog tempo, veel snelle combinaties en positieve coaching naar elkaar. Het initiatief lag volledig bij Winsum. Ieder 10 minuten zou er worden gescoord: Manu vanaf de elf meter, Stephan in de rebound, en Manu (hattrick!) op aangeven van Tim. In de 78e minuut werd het nog even spannend toen onze keeper in de fout ging buiten de 16 meter. Het leverde hem een gele kaart op. Lewenborg benutte de vrije trap niet goed. Na precies 90 minuten floot de scheidsrechter af en een priemende 6 – 1 stond op het scorebord. De trainer mag trots zijn, het team mag trots zijn op zichzelf. Ze hebben laten zien wat ze kunnen en de kwaliteiten werden goed benut. Wij toeschouwers mogen blij zijn de wedstrijd te hebben gezien. Aanstaande zaterdag speelt het team om 12:30 in en tegen Zuidhorn. Het mag voor zich spreken dat u dat niet wilt missen.