VV Winsum O19-1 – Marum O19-1 3 – 1  (1 – 1)

Vrijdagavond werden we verrast door het bericht dat bijna alle thuiswedstrijden voor 8 december afgelast waren. Voor vier wedstrijden zou de beoordeling plaatsvinden om acht uur op zaterdagochtend. Om 08:15 las ik nog niets, daarom stuurde ik een bericht naar de assistent trainer. De reactie was: ‘tot straks op Schilligeham.’  Om 11:30 ging ik op weg naar de wedstrijd. Aangezien ik nog iets moest halen in het dorp ging ik op de fiets (…) Het waaide nogal en eenmaal onder het spoor door begon het te regenen. Drijfnat kwam ik aan op het desolate park. Ik zag twee teams, een plukje mensen in vak-W, een wat grotere groep onder het afdakje en ter hoogte van de dug-out waar de bezoekers huisvesten stonden ook nog wat mensen. OK, de omstandigheden waren er niet naar, maar het team verdient meer aandacht dan dit. Maar ja, de omstandigheden. Schilligeham is een leeg park, met bomen aan de achterzijde en rondom wat bosschages. In deze periode van het jaar zijn die kaal. Het waaide vanuit het westen, en zonder begroeiing betekent dit vrij spel van de wind. Het regende en met de wind als begeleider striemde die regelmatig. Vermenigvuldig dit met honderd en je hebt een beetje beeld waar wij en het team (laat ik de tegenstander niet vergeten,) de teams mee te maken had/hadden. De wind en de regen zou je de gehele wedstrijd ook kunnen zien als 12e en 13e man. Ballen gingen te hard, te zacht, te hoog, te laag, vielen dood, en dwarrelden rond. Kortom de elementen hadden vrij spel en als team moest je maar proberen er het beste van te maken. Dit gebeurde en Winsum had het initiatief. Snelle combinaties en gezien de omstandigheden ook echt wel goed voetbal. Het zou ook een wedstrijd van corrigeren en fouten worden. Iedereen had het zwaar en gelukkig werden de fouten goed gepareerd door de collega spelers. Zoals gezegd Winsum had het initiatief en, wat ook te verwachten was, Marum speelde een parkeer de bus variant. Toch kwam Winsum in de eerste twintig minuten regelmatig voorbij de defensie en kreeg vrij spel voor het doel. De keeper van Marum had zijn dag en zou uitgroeien tot man of the match. Met katachtige reflexen wist hij zijn doel schoon te houden. Het was vooral een wedstrijd van fouten en dat kwam Winsum duur te staan in de 30e minuut. Marum kwam door een snelle uitbraak op 0 – 1. Onnodig zou je kunnen zeggen, maar eigenlijk kon niemand er iets aan doen. Goed geanticipeerd door Marum. Vijf minuten later kwam het antwoord. Een mooie combinatie en goed begrepen loopactie van Timo over rechts zorgde dat de bal hard en laag voor het doel van Marum ging. Roy wist met een geplaatst schot de stand op 1 – 1 te zetten. De elementen zetten ondertussen ook aan. De creativiteit van de spelers werd beproefd en de keeper van Marum bleef zijn werk goed uitvoeren. Na precies 45 minuten vond de scheidsrechter het tijd voor thee. Drijfnat gingen wij naar de kantine. Daar ontwikkelde zich een mooi gesprek. Na vijftien minuten stonden de teams weer op het veld. De elementen in de tweede helft werden er niet minder op. Er was wel een verschil, het waaide harder en regende minder. Dat de wind nu meer invloed had op het spel had, was zichtbaar. Ballen werden nog hoger gestuurd, of gingen sneller naar het oosten. Het voetballen was zichtbaar zwaar en we hadden van tijd tot tijd medelijden met de spelers. Die gingen onverminderd door. Na een minuut of twintig kwam de langverwachte rentree van JP. De spits werd gewisseld en Daan en Raul schoven beide een linie door. Direct was de dynamiek anders en ontstond er meer speelruimte. Met name het tempo en balcirculatie ging omhoog. Marum kon het niet meer bijbenen en ging massaal over tot verdedigen. Na talloze doelpogingen en goede reddingen van de keeper van Marum was het C. die in de 70e minuut Raul wist vrij te spelen: 2 – 1. Winsum ging door en bleef druk zetten. De gehele tweede helft werd uitgespeeld op de helft van Marum. Toch zou het pas in blessuretijd lukken nogmaals te scoren. Invaller Tim schoot op aangeven van Roy verwoestend hard de bal via de lat in het doel. Wat een goal. Doelpunt van de dag! De eindstand is hiermee bereikt.

Na een daverende start, een wat haperende middenperiode, sluit het team goed af. Stevig op de derde plek en met slechts drie punten op de koploper gaan we de winterperiode in. Ik spreek even namens het team om alle support vanaf de kant, ook tijdens de mindere momenten, te bedanken en een ieder mooie dagen en alvast een fantastisch 2019 toe te wensen. Pas op 9 februari wordt er weer gevoetbald. Be Quick is dan in Haren de tegenstander. Op de Esserberg wordt om 12:45 afgetrapt. Uiteraard bent u welkom.