Buitenpost O19-1 - vv Winsum O19-1 3 - 1 (1 - 1)

Er zou nog één dag hittegolf volgen. Tropische omstandigheden onder een wolkeloze hemel. We kwamen om 10:45 aan op het sportpark en het team was al aanwezig. Hoewel ... Stan kwam met superfood in de handen vlak voor vertrek aanhobbelen. Het jaarlijks terugkerende evenement in het centrum van het dorp had hij nog duidelijk in de benen. Dit zou trouwens voor bijna het gehele team gelden. Het is maar goed dat er geen bloedtest voorafgaande aan wedstrijden wordt afgenomen. Winsum zou op voorhand verliezen. We gingen richting Buitenpost en werden in de laatste kilometer nog getrakteerd op een toeristisch ronde langs de weg. We kwamen aan en de temperatuur begon richting het beloofde te gaan. Ik zal vlaggen dit jaar. Zoals gebruikelijk wilde ook deze scheidsrechter tien minuten voor de wedstrijd begint een samenzijn. Er is weer het eea veranderd in voetballand. Belangrijk voor ons (vlaggers) blijft: buitenspel. Blijf op lijn met de één na laatste man, vlag niet te vroeg, de scheidsrechter bepaalt en de beste stuurlui staan aan wal. Ik vervloekte mezelf stil: waar ben ik aan begonnen. We kwamen gezamenlijk op. Er volgde een instructie mbt de toss en de wedstrijd kon beginnen. Buitenpost had er zin in, ging volle kracht druk zetten en wist al snel gevaarlijk voor het doel te komen. In de 13e minuut was het raak. Over links (voor ons rechts) wisten de Friezen al meerdere keren een gat in de defensie te forceren en ook nu lukte het, 1 - 0. De Friezen wilden doorgaan, maar Winsum begon grip te krijgen op het spel. Het tweede deel van de eerste helft was ook voor ons, maar de defensie van Buitenpost bleek lastig te slechten. In de 31e minuut werd een goed uitgevoerde aanval van Winsum hardhandig gestopt. De leidsdame zag er een penalty in. Roël pakte zelfverzekerd de bal en wist hem beheerst in het net te schieten. 1 - 1. De ruststand is hiermee bereikt.

De tweede helft begon gelijkwaardig, twee teams aan elkaar gewaagd die niet onder wilden doen voor de ander. Het spel kwam voorzichtig op gang, aftasten, loeren, elkaars fouten opzoeken, en daarop inspelen. Het was ook warm en hoewel ook Buitenpost last had van de warmte, de Winsumer nacht zal niet positief bijdragen aan het wedstrijdritme en de scherpte. In de 55e minuut gebeurde wat ook het komende jaar een vast onderdeel van de discussie zal blijven. No. 9 komt terug uit buitenspel en krijgt de bal aangespeeld door een eigen speler die op lijn staat met Piet en Tom, hij scoort. Mijn brein (kennis) zegt dan: buitenspel. De scheidsrechter en het publiek aan de zijlijn (ik neem het ze niet kwalijk) dachten hier anders over: 2 - 1. Winsum ging voetballen en groeide in de wedstrijd. In de 70e minuut gebeurde nog iets bijzonders, een speler van ons werd met rood van het veld gestuurd. De vertaling van de scheidsrechter was: opmerking en schoppende beweging naar een speler van Buitenpost. Het klopte, alleen was de opmerking tegen zichzelf (iets lukte niet) en het schoppen tegen het gras. Ze was onverbiddelijk en ook na de wedstrijd bleef ze bij haar verhaal. Winsum mocht met tien man verder, maar werd er niet minder op. Het scoren wilde alleen maar niet lukken. In de 80e minuut zou een snelle en goed geanticipeerde uitbraak van Buitenpost de genadeklap geven. Loroy reageerde adequaat, maar de warmte en droogte hadden zijn handschoenen tot kurk weten te maken waardoor hij niet verder dan een blok in eerste instantie kwam. 3 - 1 is de eindstand. Voor Winsum is de kop er af en volgt de voorbereiding voor Hardegarijp (Hurdegaryp) aanstaande zaterdag. Tot dan.