Broeksterwalden O19-1 - vv Winsum O19-1 1 - 2 (0 - 1)

De laatste wedstrijd van de beker. Door twee verliezen op rij gaat het al nergens meer om, dus kan dit beschouwd worden als een veredelde oefenpot. Veel trainers zien de beker altijd als oefenwedstrijden en gaan vooral opzoek naar de samenstelling. Hoe is het team het sterkst, welke opstelling werkt het beste. Ik heb dat nooit zo goed begrepen, maar kan me er wel wat bij voorstellen. Jullie kunnen het teruglezen, maar beide verliezen van het team waren eerder een samenloop, dan dat de tegenstander de wedstrijd goed speelde. Wel slim uitgespeelde.

De wedstrijd van vandaag was vervroegd. De onvolprezen leider had iedereen hierover geïnformeerd. Er was ook een uitdaging. De snelste route, via Lauwersoog, bleek ook niet te kunnen in verband met onderhoud aan de weg. Iedereen was dan ook op tijd op het sportpark. Nou ja, iedereen (...) waar is de trainer? De trainer was vergeten dat ... hoe dan ook, met piepende banden zocht hij via de Schouwerzijlsterweg een weg naar de parkeerplaats. We konden vertrekken. Met gids Kamstra voorop reden we in colonne richting Damwoude en zagen plekken die zo in een ansichtkaart zouden kunnen veranderen. Door het draaien en keren kwamen we enigszins verward aan op het sportpark van Broeksterwalden. Drie kwartier kreeg het team zich voor te bereiden op de wedstrijd. Wij gingen koffie drinken en genieten van de zon. De scheidsrechter wilde nog een onderhoud voorafgaande aan de wedstrijd. Ik en de andere vlaggenist kregen het bekende verhaal te horen plus nog een aanwijzing op de wijze van vlaggen voor buitenspel. Die was erg uitvoerig, misschien te. De toss werd gedaan, alles bleef zoals het was. Broeksterwalden mocht aftrappen. De bal ging rollen en Winsum nam het initiatief. De eerste twintig minuten lieten een dominant snel spel zien. De wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de helft van Broeksterwalden, en Winsum kreeg scoringskansen. Maar de muur van negen verdedigers bleek moeilijk te slechten. Toch, het voetbal zag er goed en vooral verzorgd uit. Tijdens één van de spaarzame momenten dat de gastheren van de eigen helft wisten te komen, was de ingreep door onze verdediging iets te enthousiast. De leidsman zag er een vrije trap in die beheerst in het net werd weggewerkt. Volledig tegen de verhouding in stond het 1 - 0. Winsum pakte de draad op en in een wat lager tempo werd het tweede deel van de eerste helft  afgewerkt. Opnieuw op de helft van Broeksterwalden. Er gebeurde verder niets meer.

Het team begon aftastend, wat onwennig aan het tweede bedrijf. Ook de opstelling was anders. Leroy onverschrokken op doel. Piet en Tom hadden het achterin prima voor elkaar en de machinekamer werd onder leiding van Chris en Remco goed onderhouden. Max en mannetjes putter Stan zorgden ervoor dat er dynamiek in het spel bleef en Timo, Tijs en Roy zorgden voor de creativiteit. Quinten is de man die het af moet maken. Na een minuut of vijf ging het draaien. Er was nog steeds de muur aan spelers die het team probeerde tegen te houden. Winsum was de voetballende partij en Broeksterwalden wilde koste wat kost de winst vasthouden, of er op zijn minst een gelijkspel uit slepen. Zodra de Friezen aan de bal waren ging het tempo omlaag. Ballen werden weggeschopt bij dode momenten, het ingooien duurden net even te lang, en de keeper nam zijn tijd wanneer er weer een beroep op hem werd gedaan. Acties die geslepen overkwamen om de tegenpartij te irriteren en uit te lokken. Ook de leiding van Broeksterwalden deed mee door vaak te laat te reageren wanneer er een nieuwe bal in het spel betrokken moest worden. Ik begrijp het wel, maar je wilt toch voetballen. Hoe dan ook Winsum hield het hoofd koel en wist ook de soms wonderlijke beslissingen van de scheidsrechter te accepteren voor wat het was. Ze speelden als een volwassen team, zelfverzekerd in de wetenschap dat het goed komt. De eerste stap in die richting was in de 60". Een zoveelste aanval over rechts werd allereerst geblokt door de verdedigers van de Friezen. In de rebound ging het over links. Het was Quinten die de aanval opzette en via combinatie de bal in het net wist te werken: 1 - 1. Hierna liet Broeksterwalden zien ook te kunnen voetballen, maar stuitten meerdere keren op verdedigers Piet en Tom om vervolgens weer in hun schulp te kruipen. In de twintig minuten die volgden had Winsum nog steeds te maken met de muur aan spelers, maar trof ook paal, lat en keeper. Tot Piet in de 84e minuut op formidabele wijze de voorsprong liet wegschrijven. Even later was het Tijs die de voorsprong verder had kunnen uitbreiden, maar de keeper van Broeksterwalden steeg boven zichzelf uit met een knappe redding. 1 - 2 is de eindstand en Winsum liet een goede volwassen wedstrijd zien. Het mag zich opmaken voor de competitie. Lycurgus is de eerste tegenstander. Om 10:30 wordt afgetrapt op sportpark West-End. Tot dan.