Lycurgus O19-1 - vv Winsum O19-1 2 - 3 (1 - 2)

Het zou een mooie dag worden. Toch was het koud toen ik de eerste stappen buiten zette. De planning liet zien dat er om 10:30 afgetrapt zal worden en, omdat het team graag een uur van tevoren aanwezig is, stond vertrek om 09:00 op het programnma. Vandaag vielen er geen toeristische trekpleisters te ontdekken, gewoon recht toe, recht aan naar sportpark West-End. Ook al heb ik jarenlang op een steenworp afstand van het sportpark gewoond, het was voor mij de eerste keer dat ik er kwam. De zon won langzaam aan kracht en het team werkte in strakke formatie de warming-up af. Concentratie was er. Ze waren gefocust en gebrand. Helaas moesten we het vandaag doen zonder Tijs, Delano en Jarell. Tijs was ziek en Delano en Jarell zijn zelfs langere tijd uit de roulatie. Sterkte mannen! De scheidsrechter wilde graag nog het één en ander afstemmen, en om 10:30 kon de wedstrijd beginnen. Lycurgus trapte af en Winsum zette druk. En wat een druk. Direct was het volle bak voetbal en wist Lycurgus niet wat ze aan het doen waren. Toekijken en reageren. Het was dat het ondanks de druk aan enige scherpte ontbrak. Pas in de 10e minuut was het raak, door goed anticiperen van Timo. De druk bleef onverminderd en het lukte Lycurgus niet grip te krijgen op de wedstrijd. Winsum wist goed te combineren en van achteruit op te bouwen. De bal circuleerde snel en alle schijven werden goed gebruikt. In de 16e minuut benutte Roël op een juiste manier de hoekschop. Zonder dat iemand de bal raakte stond het 0 - 2. Je zou verwachten dat het spel doorging en dat Winsum meer gebruik ging maken van de overwicht die ze op dat moment duidelijk hadden. Gebruik maken van de slimme loopacties van sommige spelers of het uitmuntende positiespel van de spits in de eerste helft. Maar helaas, de handrem ging er op en alsof de winst al binnen was werd gekozen voor de lange bal en waren ze soms soms te gretig doelgericht. Lycurgus herpakte zich ook en langzaam begonnen ze terrein te winnen op de helft van Winsum. De snelle en slim spelende spits dreigde een plaag te worden, maar Piet en Syl hadden de touwtjes in handen. Leroy had nog niet één keer in actie hoeven komen. Het spel kwam langzaam in evenwicht en eigenlijk gebeurde er in de twintig minuten die volgden niet veel. Het was opvangen van elkaars fouten. Winsum was de grip kwijt, maar Lycurgus kon nog geen vuist maken. Tot in de 44e een miscommunicatie op het middenveld zorgde voor een snelle omschakeling en een nog snellere uitbraak van de al snelle spits. Hier was geen kruid tegen opgewassen en met 1 - 2 op het scorebord werd de kleedkamer opgezocht.

De zon begon te branden en in de tweede helft mocht ik genieten van de volle zon. Winsum trapte af en opende het spel in een razende tempo. Binnen een minuut was de voorsprong uitgebreid naar 1 - 3. Roy wist dankzij een slimme actie van Quinten de bal in het net weg te werken. In de roes was het Lycurgus dat snel de aansluitende treffer wist te maken. Wat een begin. Waar alle toeschouwers gehoopt hadden op een spektakel viel het spelbeeld hierna wat tegen. Sterker nog, het viel zelfs weg. Winsum leek verstoord en Lycurgus mistte de kracht en kwaliteit om het spel naar zich toe te trekken. Winsum zou nog drie goede kansen krijgen en Lycurgus was één keer dicht bij een treffer. Verder liep de tweede helft met een sisser af. Jammer, maar ergens was ik ook wel blij. De zon begon een beetje zijn tol te eisen en een vroege zaterdagmiddag was wel fijn. Het werd een mooie dag. Winsum wint en liet bij vlagen mooi verzorgd voetbal zien. Aankomende zaterdag mag het team om 10:00 thuis aantreden tegen Marum. U bent van harte welkom.