VV Winsum O19-1 - VV Roden O19-1  6 - 2  (2 - 2)

Eerst terug in de tijd. Ik had een verslag gemist, geen echt excuus: gewoon geen tijd. Het ging om de thuiswedstrijd VV Winsum - Peize O19-1. Het is jammer niets te zeggen over die wedstrijd. Er was namelijk veel beleving, passie en strijd. De wedstrijd zou uiteindelijk eindigen in een gelijke stand: 2 - 2. Bloedeloos zou je kunnen zeggen, maar daarmee doe je beide teams te kort. Het was wel een goede afspiegeling.

Vorige week kon ik er niet bij zijn. De planning was wat ongunstig zeg maar. Gelukkig blijkt de trainer ook over een goede pen te beschikken en heeft een ieder kunnen genieten van zijn relaas. Ik werd gemist, maar merkte dat niet.

Dan vandaag ... Het verhaal gaat dat de eerste vier teams van de competitie doorgaan in een aparte competitie, waardoor er een nieuwe meer gelijkwaardige competitie ontstaat. Het is dus van belang te eindigen bij de eerste vier. De wedstrijd van vandaag zal een cruciale zijn in dat opzicht. In tegenstelling tot de voorgaande dagen was het weer rustig en de temperatuur behaaglijk. De zon scheen zelfs en de wind was gunstig waardoor je op het veld niet merkte dat het flink waaide. Ik kwam mooi op tijd. De teams liepen het veld al op en de scheidsrechter deed zijn praatje rond de middenstip. Roden wilde wisselen van veld en om stipt 10:00 trapte Winsum af. De start was anders dan normaal. Er zullen afspraken zijn gemaakt, maar ik herkende niet direct het Winsum zoals ik het gewend ben. Het zag er angstig uit, teruggetrokken en de bal achteruit rondspelend, met de rug naar de tegenstander. Roden had dit snel door en wist in de eerste vier minuten al drie keer gevaarlijk door te breken. Winsum moest oppassen. In minuut vijf ging het dan ook fout. Ik weet niet hoe, maar de scheidsrechter zag een handsbal en wees resoluut naar de stip. Er ging gelatenheid uit van het team, het zal dus kloppen. Beheerst werd de bal ingeschoten. Achteraf maar goed ook dat dit gebeurde. Winsum trapte af en trok direct de wedstrijd naar zich toe. Het team nam initiatief, toonde durf, speelde vooruit en wist met flair hard maar fair te spelen. Het tempo ging omhoog en de combinaties gingen lukken. In de zestien minuten die volgden werd twee keer op de lat geschoten en ging de bal meerdere keren naast. Winsum had er duidelijk zin in en Roden was het overwicht dat ze dachten te hebben volledig kwijt. In de 21e minuut wist Roy op aangeven van Roël de bal in het net te werken. Gelijk. Hoewel de wedstrijd in balans kwam, bleef de drang naar voren. Roden had een tactiek van lange ballen ontwikkeld en met de beweeglijke bal vaste spits bleek dit geen slechte keuze. Roden kon echt wel voetballen en liet bij vlagen mooie aanvallen zien. Wij hadden het achterin echter goed op orde. Captain Piet zag dat het goed was. In de 40e minuut kreeg Roël het op de heupen en wist met een mooie curve de bal in de verre hoek te schieten. 'Zondagsschot,' was de reactie van het meegereisde publiek. De terechte voorsprong was er. Even later ging het mis op het middenveld. Miscommunicatie bleek dodelijk bij de eerder genoemde spits en prompt stond er 2 - 2 op het scorebord. Rust.

Met de zon in het gezicht was het prima vertoeven aan de kant van de dug-out. De scheidsrechter floot af en Roden had de peptalk van de kleedkamer nog in de benen: volle bak vooruit. Winsum was gelukkig wakker en alert. Het was hoog tempo vermakelijk voetbal. Beide teams hadden elkaar in de tang en de neutrale kijker zou zeggen: mooie pot. Toch, er moest wat gebeuren. Na twintig minuten dacht de ingebrachte Quinten dit ook. Hij werd echter hardhandig gestopt door een verdediger van Roden. In de herkansing mocht Roël het van elf meter proberen. 3 - 2. De druk van Winsum nam toe en de trainer van Roden probeerde duidelijk te maken dat hij toch liever een andere wedstrijd zag van zijn team. In de 65e minuut mocht Roy een hoekschop nemen en prompt verdween deze in de verre hoek. 4 - 2. Vijf minuten later was de combinatie Tijs / Jarell genoeg om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Laatstgenoemde scoorde een fraaie 5 - 2. Ik zeg wel definitief op slot... Roden gaf zich niet direct gewonnen. Sterker nog, in de tien minuten die volgden was het Roden die de wedstrijd maakte en het spel dicteerde. Ook nu was het de captain die koelbloedig de regie bepaalde. Leroy mocht één keer serieus in actie komen. Hij liet zich daarna direct van zijn beste kant zien, door een uittrap op maat te nemen. Tijs nam fenomenaal aan en maakte een nog mooier doelpunt. 6 - 2. De eindstand was hiermee bereikt. Na een moeizame start wist Winsum een mooie pot voetbal neer te zetten en verliet met duidelijke cijfers het veld. Ondanks dat het gevoel bij Roden anders zal zijn, kunnen ze met opgeheven hoofd terugkijken naar deze wedstrijd. De strijd was er, het voetbal ook.

Winsum mag zich op gaan maken voor de wedstrijd tegen de Held, oh wacht: HFC '15. Om 11:15 wordt onder de rook van de Suikerunie afgetrapt in Hoogkerk. U bent natuurlijk van harte welkom.