vv Winsum O19-1 - FC Lewenborg  O19-1 3 - 0 (0 - 0)

Het was koud toen ik naar buiten ging. Een noodzakelijk rondje waar geen van de honden zin in had, maar de vloer dweilen is niet mijn ding. Ach eigenlijk is een rondje lopen met de honden altijd wel leuk, behalve als het regent. Gelukkig was het droog, de vooruitzichten waren minder rooskleurig. Om even voor tien vertrok ik richting de Schouwerzijlsterweg. Er stond een belangrijke wedstrijd op het programma vandaag. Wijze neuzen bij de KNVB hebben een variant bedacht. De eerste vier en een aantal beste nummers vijf van de Hoofdklasse gaan in het voorjaar in een andere, meer gelijkwaardige, competitie verder. Het is zaak bij de eerste vier te komen. Voorafgaand aan deze wedstrijd stond het team 7e. Het puntenverschil met de nummer drie is 2. Ook voor Lewenborg stond veel op het spel. Zij stonden voorafgaand aan de wedstrijd 1 punt hoger dan het team. Er zijn nog twee wedstrijden te spelen. Door het gelijke spel bij Helpman is alleen winst nog een optie. Ik kwam aan op het sportpark en werd welkom geheten door de leider, mijn functie werd eindelijk erkend op de site. Het veld was leeg, nog vijf minuten en de wedstrijd zou beginnen. De toeschouwers hadden vertrouwen. De wedstrijd tegen Helpman gaf dat vertrouwen ook wel. Eigenlijk is het vertrouwen binnen het team iedere week aan het groeien. Ook bij ontbreken van belangrijke spelers (ik geloof eigenlijk helemaal niet in belangrijkheid) weet het team een oplossing te bedenken. De wedstrijd tegen HFC was een goede leerschool in dat opzicht. Chris en Jelle konden vandaag niet meedoen. Hun support was voelbaar. De scheidsrechter was iets te enthousiast gekleed. Hij kwam in zomer outfit het veld oplopen. Winsum mocht aftrappen en Lewenborg wilde wisselen van kant. De aftrap en eerste vijf minuten verliep volgens aan patroon dat we eerder hadden gezien, aftasten, zoeken naar mogelijkheden en kijken wat de ander van plan is. Lewenborg startte agressief en wilde volle bak spelen. Echter na vijf minuten achter de bal aanlopen geloofde Lewenborg het wel en zakte in. Winsum begon te voetballen en het tempo op te schroeven. De combinaties gingen lopen en in de tiende minuut was er een serieuze poging. Helaas ging de bal naast. Het beeld in de eerste helft veranderde niet. Winsum was de aanvallende partij en wilde voetballend het spel klaren. Lewenborg zakte meer en meer in en had geen antwoord op het frivole spel van de gastheren. Er zou in de eerste helft niet gescoord worden, maar in mijn ogen was het één van de beste eerste helften die ik gezien heb van het team dit jaar. Mooi samenspel, goede loopacties, rustig opvangen achterin, overzicht houden, breed spelen, hoog tempo, snelle combinaties, de superlatieven komen tekort. Vijf serieuze doelpogingen en een waanzinnige redding van de keeper van Lewenborg. Op slag van rust was er een spaarzame uitbraak van de bezoekers die de medaille bijna de andere kant op liet vallen. Rust.

De tweede helft werd in vijftien minuten gespeeld. Winsum startte volle bak. De druk en het tempo was voor de bezoekers niet te overzien. In de 48e minuut was het raak. Roël liet een waar kunststukje zien op de linkerflank en schoot de bal hard in de verre hoek. De ontlading was enorm, er kwam zelfs een regenboog door. De acht minuten die volgden gingen zo snel dat het een raadsel is dat zelfs het thuisteam de bal nog wist vast te houden. Het lukte, goed ook. De combinaties waren een lust voor het oog. Timo kreeg in de 52e minuut een kans. Roy in de 54e, Tijs in de 55e... Uiteindelijk was het opnieuw Roël die in de 56e minuut de bal achter de keeper bracht. Het tempo en de druk bleef. De aftrap van Lewenborg liep faliekant mis. De onvermoeibare RemCo pikte de bal op en via Max, Timo, Roy en Tijs werd de bal naast geschoten. Het zou de bezoekers in een volledig mineur hebben geplaatst, maar zover was het nog niet. Lewenborg was de weg kwijt, zoveel was wel duidelijk. De frustraties begonnen op te lopen. Hou druk, HOU DRUK, riep onze trainer. En met succes. In de 61e minuut werd de deceptie voor de bezoekers compleet nadat Quinten loon naar werken kreeg. Opnieuw een goede loop actie van zijn kant zorgde voor een scrimmage waar de lange spits van profiteerde 3 - 0. De wedstrijd was gespeeld. Nog 30 minuten zei het scorebord, maar verder dan een speldenprik van Lewenborg kwam het niet. Winsum speelde een versnelling lager, waardoor de bezoekers wat ruimte kregen en iets van voetbal konden laten zien. Toch zouden ze geen vuist meer kunnen maken. Na 90 minuten blies de scheidsrechter het eindsignaal. De spelers van beide teams gunden vriendelijk de winst, en deelden het verlies. Pech voor Lewenborg, een belangrijke winst voor het team. We staan nu derde. Helaas is de wedstrijd tussen Roden en Zuidhorn afgelast, waardoor het beeld niet helemaal klopt. Het bleef droog.

Volgende week volgt de laatste wedstrijd. VEV '67 is de tegenstander. Op Oostindië worden we verwacht, om 10:45 kunt ook u toeschouwer zijn. Tot dan.