Soms is voetbal maar bijzaak. Vlak voor de wedstrijd van Winsum tegen Helpman hoorden we dat de moeder van de trainer van Helpman deze week plotseling was overleden. De minuut stilte en condoleance door de spelers en staf van Winsum deed de trainer zichtbaar goed. Natuurlijk is voetbal bijzaak, maar soms ook een zeer welkome afleiding van de zorg en in dit geval de droefheid die ons soms overvalt. Snel werden de gedachten gericht op het voetbal, ging het over wel of geen buitenspel, wel of geen overtreding, hoe staat de tegenstander … en was de buitenwereld even vergeten.

Winsum begon niet compleet aan de wedstrijd. Eduard, Daan en Sargon waren afwezig en daarom sloot Teun van C2 aan bij de selectie. De eerste tien minuten van de wedstrijd waren eerder voor Helpman dan voor Winsum. Helpman speelde iets rustiger en zorgvuldiger. Op het oog had het iets meer balbezit, maar zoals ook in de andere wedstrijden bleek de verdediging een onneembare vesting. Blijkbaar verspreidt het nieuws over de snelle voorhoede van Winsum zich snel, want de keeper van Helpman stond overduidelijk ver voor zijn doel te verdedigen en wist zo twee diepe ballen op de spitsen van Winsum te onderscheppen. Tot Jarickson dat herkende en de bal van afstand hoog richting doel schoot. De keeper raakte, al teruglopend, de bal nog wel maar was toch kansloos; 1-0. Dat was het duwtje in de rug dat Winsum nodig had. Het begon beter te combineren en er was meer oog voor de vrije speler. In een combinatie van Marc, Jarickson en Milan speelde laatste de bal keurig af op de meegelopen Sven die de bal onhoudbaar voor de keeper in de rechterhoek knalde voor de 2-0. Winsum kwam toen tegen het einde van de tweede helft in de beste fase van de wedstrijd. Helpman was duidelijk onderliggende partij en kreeg op wat hoekschoppen na eigenlijk geen kans. In een uitbraak met Meez en Jaden aan de rechterkant ging eerstgenoemde prima door en liep schuin in het strafschopgebied op de keeper af. Tot drie keer toe wist de Helpman defensie een doelpunt van Meez te voorkomen, waarna Sven nog op de kruising schoot. In de actie daarna was het Jarickson die met een lage schuiver in de linkerhoek toch de 3-0 vlak voor rust binnen schoot.

In de rust was er vooral aandacht voor de rust in de passing, waarbij de laatste 10 minuten het voorbeeld was hoe het moest gaan. Toch leek de ruime voorsprong wat verlammend te werken in de tweede helft. De echte scherpte leek wat weg, wat zich vooral uitte in dotten van kansen die werden gemist en kleine misverstandjes in de passing. Toch waren er genoeg mooie momenten te zien. Stein soleerde prachtig richting achterlijn en gaf prima terug op de inlopende Teun die de bal jammer genoeg niet in het doel kreeg. Even later stond de paal een doelpunt van Teun in de weg, die al met al erg sterk inviel. Datzelfde gold voor Ewoud die op de linkerflank een ware plaag voor zijn tegenstander was en regelmatig in de aanval betrokken was. Met nog tien minuten op de klok was het Jarickson die even teveel ruimte kreeg en met rechts hard uithaalde en de bal in de linkerbovenhoek schoot voor de 4-0. Er volgden nog meer mogelijkheden voor Winsum, maar het bleef bij de 4-0.

Na afloop waren er complimenten van de staf van Helpman voor het team van Winsum. “Een mooie groep” werd gezegd en daar zijn we zeker mee eens. Volgende week speelt Winsum de eerste topper van het seizoen tegen titelkandidaat Hoogezand. Die wedstrijd wordt om 13:15 uur gespeeld op Sportpark De Kalkwijck in Hoogezand.