Na vanaf half augustus ononderbroken elke zaterdag te hebben gespeeld, begon precies twee maanden geleden de winterstop voor Winsum C1. Gelukkig hoefden de spelers niet stil te zitten en waren er diverse activiteiten waaronder een karate clinic. Ook kon er behoorlijk worden doorgetraind en werd er afgelopen week nog een fraaie oefenwedstrijd tegen de B2 gespeeld. De onwennigheid van het geen wedstrijden spelen was daarmee wat verdwenen en het team was goed geprepareerd voor de herstart van de competitie. En wat voor herstart.

Op bezoek kwam koploper HFC om de degens te kruisen met nummer twee Winsum. Een absolute kraker waar door meerdere spelers al langer naar werd uitgekeken. In de wedstrijdbespreking werden de mentale lessen uit de karate clinic door de trainer aangehaald en ook de recente wedstrijd Feyenoord – Ajax werd gememoreerd. Want HFC is niet voor niets koploper. Het is een team met technisch vaardige voetballers dat puur voetballend wel eens beter zou kunnen zijn dan Winsum. Maar voetbal is meer dan dat. Inzet, passie en de wil om te winnen kunnen grote verschillen maken … Of zoals aanvoerder Lars het voor de wedstrijd samenvatte: “als je nog iets in het kampioenschap wil betekenen, moet je vandaag winnen”. En zo ging het team het veld op.

Gedurende de week werd al wel duidelijk dat er een flinke wind kwam te staan tijdens de wedstrijd en de ervaring leerde dat dat een behoorlijke rol kan spelen. De toss werd gewonnen en dus begon Winsum met wind tegen aan de wedstrijd. Het deed dat zelfs beter dan verwacht onder die omstandigheden. De eerste kans was voor Jarickson die al slalommend door de defensie van HFC ging om de bal via de keeper op de lat te zien komen. Daarna was het echter HFC dat toesloeg. Een vrije trap werd vanaf de linkerkant richting tweede paal gestuurd, waarna die door iedereen werd gemist, behalve door een speler van HFC die de bal hard in het doel van Winsum schoot; 0-1. Winsum leek hier alles behalve van onder de indruk en speelde prima. Het gaf HFC geen ruimte om te voetballen en gaf geen kansen weg. Net als in de heenwedstrijd was HFC eigenlijk alleen dreigend uit standaardsituaties. Los van de goal leverde dat daarna alleen geen gevaar meer op voor het doel van Jorn. Winsum kwam al voetballend dichter bij het doel van HFC maar kwam ook niet verder dan een afstandsschot van Jarickson en een scrimmage voor het doel na een corner. Met een 0-1 ruststand ging de spelers richting kleedkamer.

In de rust werd even gesproken over een wedstrijd van drie jaar geleden. Een kampioenswedstrijd met ook veel wind, ook een 0-1 ruststand, ook wind mee in de tweede helft en een 4-1 winst als resultaat. Om dat nu ook te doen was de opdracht om met veel druk naar voren te spelen en zo gingen de spelers richting veld.

Dat de boodschap aangekomen was, was vanaf minuut één in de tweede helft te zien. Vol passie en inzet werden de duels aangegaan en werd HFC opgejaagd. Dat team kwam er simpelweg, ook door de harde wind, niet meer uit en het was Winsum dat steeds dichter bij het doel van de Hoogkerkers kwam. Het was wachten op de goals en die kwamen ook. Een mooie steekpass van Kaylien lanceerde Sargon aan de buitenkant van het strafschopgebied. Bijna langs de achterlijn passeerde hij zijn tegenstander en gaf hard voor waar Teun stond om de gelijkmaker te scoren. Daar hield het niet op. Even later was het Jarickson die met een goede schouderduw de bal wist te veroveren bij de achterlijn, richting doel ging en in de korte hoek de 2-1 wist te scoren. Kort daarna volgde een snelle uittrap van Jorn  die goed werd ingeschat door Jarickson. Hij liep door en plaatste de bal met een lob over de keeper in het doel voor de 3-1 voorsprong. Dat leek de genadeklap, maar gek genoeg was het Winsum dat wat leek in te zakken en daarmee HFC weer adem gaf. Dat ging ook wat beter voetballen, maar moest het wederom van de vrije ballen hebben om gevaar in het strafschopgebied van Winsum te kunnen stichten. Uit zo’n vrije trap kwam de bal goed voor waar de aanvoerder van HFC knap en hard de bal in het doel kopte; 3-2. Verder dan dat kwam HFC niet alhoewel de lange ballen onvoorspelbaar en daarmee wat gevaarlijk bleven. Winsum wist de voorsprong uiteindelijk redelijk eenvoudig vast te houden en speelde de wedstrijd goed uit. Tot de prima fluitende scheidsrechter voor de laatste keer floot deze wedstrijd. De overwinning was een feit en de vreugde en ontlading enorm.

Na de 1-2 winst in de uitwedstrijd was ook de thuiswedstrijd tegen HFC gewonnen. De overwinning was dik en dik verdiend alleen al door de inzet waarmee gespeeld werd. Het team straalde een enorme wil om te winnen uit en dat betaalde zich uit. Winsum is daarmee nog steeds ongeslagen in de competitie en tot op 2 verliespunten van HFC gekomen. Een mooie herstart van de competitie. Op naar de volgende wedstrijd tegen Helpman.