Bij de competitie indeling viel het al op. Twee vrije speelronden in het programma eind februari. Dat had vast met de voorjaarsvakantie te maken. En dat klopte, maar dan wel met die van Zuid Nederland. In Noord Nederland stond dus ‘gewoon’ een speelronde gepland bij het startweekend van de voorjaarsvakantie. Diverse wedstrijden in de competitie werden daarom verplaatst naar andere dagen. Omdat zeker vier spelers van JO15-1 vanwege de vakantie afwezig zouden zijn, deed Winsum ook het verzoek om te verplaatsen. Lang verhaal kort: Helpman wilde daar niet aan meewerken. En dus gingen we met aanvulling van Ingmar en Davey uit andere teams richting Groningen. Voordeel was wel dat het redelijk rustig was op de parkeerplaats op de Esserberg en er eens een keer normaal geparkeerd kon worden.

Van de heenwedstrijd was eigenlijk vooral nog bekend dat Winsum het de eerste 10 minuten lastig had, maar daarna de wedstrijd naar zich toe trok en ruim won. Scherp beginnen was daarom de opdracht. In de wedstrijdbespreking stonden we ook kort stil bij de voorgeschiedenis van de wedstrijd. Mocht Helpman denken een verzwakt team aan te treffen, dan was de opdracht voor de boys om juist het tegengestelde te bewijzen. Met die aanwijzingen ging het team richting het veld.

Het begin van de wedstrijd was deze keer voor Winsum. Helpman speelde bijzonder afwachtend, zette totaal geen druk en de verdedigers van Winsum kregen alle ruimte om rustig op te bouwen. Daarbij vond het regelmatig de vrije man op het middenveld, maar het bereiken van de spitsen bleek lastiger. Toch kwamen er kansen. Zo schoot Davey eerst nog naast, maar was het snel daarna wel raak toen hij na een prachtige aanval over rechts een voorzet van Stein keurig binnen tikte; 0-1. Helpman kwam er niet uit en beperkte zich tot lange ballen naar voren die veelal een eenvoudige prooi voor de verdedigers van Winsum waren. Snel volgde de 0-2 uit een corner variant. Sargon speelde kort richting Teun, kreeg de bal terug en schoot vanaf de punt van de zestien de bal op bijzonder fraaie wijze in de verre hoek. Bijna uit het niets viel daarna de 1-2 uit een vrije trap. Het spel veranderde daardoor in de laatste 10 minuten van de eerste helft iets, omdat Helpman wat gedurfder ging voetballen, maar tot kansen kwam het niet. Winsum kreeg via Davey nog een dot van een kans op de 1-3, maar deze werd in de loop net over geschoten.

De tweede helft begon wat als verwacht. Helpman had de zaak wat omgegooid en speelde wat opportunistischer met hun beste speler voorin. Dat bracht alleen niet veel, want verder dan een aantal afstandsschoten kwam het niet. Het lukte ook Winsum maar niet om soepel te spelen, vooral ook omdat op het middenveld meer dan gebruikelijk de duels werden verloren. De spitsen werden te weinig gevonden, maar als dat gebeurde was het wel gevaarlijk. Zo wist Jarickson met een mooie actie Davey voor de keeper te zetten, maar kon hij de bal net niet voldoende raken. Even later was het weer Davey die volledig vrijstaand in de zestien de bal voor zijn voeten kreeg. Onbewust van de vrijheid schoot hij direct, waar aannemen en schieten vrijwel zeker een goal had opgeleverd. Daarmee was het gevaar van Winsum ook wel genoemd en omdat Helpman helemaal geen kansen creëerde, kabbelde de wedstrijd naar het einde en trok Winsum de 1-2 uiteindelijk ‘eenvoudig’ over de streep.

Samenvattend was dit een matige en soms slechte wedstrijd, waarin diverse spelers vermoeid oogden en zeker niet hun normale niveau haalden. De goals waren daarentegen bijzonder fraai. Omdat Helpman daar aanvallend weinig tot niets tegenover wist te stellen, was de zege eigenlijk geen moment in gevaar en werden de drie punten meegenomen uit Groningen. En is het ook niet een kwaliteit om slechte wedstrijden toch te winnen? De achterstand op koploper HFC is daarmee in elk geval teruggebracht tot 2 punten. De komende twee speelronden is Winsum zogezegd vrij. De eerstvolgende wedstrijd is thuis tegen Zuidhorn op 9 maart om 8:45 uur op sportpark Schouwerzijlsterweg.