Na twee vrije zaterdagen vanwege de voorjaarsvakantie stonden de spelers van JO15-1 bijna te trappelen van ongeduld om weer een wedstrijd te spelen. Bij de aanvangstijd van 8.45 uur werden alleen wel wat wenkbrauwen gefronst, maar de drukte op de sportparken maakt het nodig om ook voor deze leeftijdsgroep op dergelijke tijdstippen te spelen. En zo kwamen we op een nog verlaten sportpark aan voor de voorbereiding tegen Zuidhorn. Tegen deze ploeg was in de uitwedstrijd met 0-0 gelijk gespeeld. In de herinnering was blijven hangen dat dit een wedstrijd was waar de energie niet echt van af spatte. Het was ook in een mindere fase van de ploeg, waarin in 4 wedstrijden 3 keer werd gelijkgespeeld. Richting deze wedstrijd was dus vooral  de inzet en energie die de ploeg in de wedstrijd legt van belang. Nu zat dat in de afgelopen wedstrijden wel goed, maar was daar vooral te zien dat er sneller uit de drukte gevoetbald moest worden. Sneller handelen, sneller passen, sneller openen was de opdracht …

De wedstrijd begon wat als verwacht. Winsum voerde de boventoon en was vrijwel direct gevaarlijk. Een steekbal van Sargon kwam bij Jarickson die de bal jammer genoeg net naast schoot. Even later was het wel raak toen een afgeslagen bal uit een corner voor de voeten van diezelfde Jarickson kwam. Die controleerde de bal en plaatste deze in de linkerhoek; 1-0. Lang kon Winsum niet genieten van deze voorsprong. Zuidhorn won meer dan verwacht de persoonlijke duels en liet bij vlagen ook goed voetbal zien. Het verdedigende blok van Winsum stond alleen prima en gaf niks weg, tot een speler van Zuidhorn van buiten de zestien het doel van Jorn onder vuur nam. Gedragen door de wind vloog de bal in een streep in het doel voor de gelijkmaker. Daarmee was het echte gevaar van Zuidhorn wel genoemd. Winsum daarentegen kreeg goede kansen via Sargon en Nina die goed werden gekeerd door de keeper van de Zuidhorn. Tot een pass van diezelfde keeper werd onderschept door Teun, die de bal controleerde en stak op de opgekomen Stein. Hij kwam vrij voor de keeper, zag zijn schot eerst nog gekeerd om deze vervolgens in het doel te plaatsen voor de 2-1 voorsprong. Met die stand werd de rust bereikt.

De rust werd gebruikt om wat puntjes op de i te zetten. Positief was de wil om op te bouwen waar mogelijk. Het aantal verloren duels werd even besproken en op speelse wijze werden wat spelers geprikkeld. En zo gingen de spelers weer richting veld in de wetenschap dat ze de wind de tweede helft in de rug hadden. Deze was dan wel niet zo bepalend als in de wedstrijd tegen HFC, het voetbal altijd iets prettiger dan er tegen in te moeten.

De tweede helft ging verder waar de eerste eindigde. Winsum was de bepalende partij en kreeg ook meer grip op het middenveld, waardoor het ook iets meer constante druk kon uitoefenen. Het resulteerde in een aantal hoekschoppen, waarvan er één door Lars met een boogje in het doel werd gekopt voor de 3-1. Even later was het Teun die vanaf links een corner in één keer in het doel schoot voor de 4-1. Het slotakkoord was voor Sargon die na een mooie aanval die begon bij Jaden, keurig ‘1-op-1’ werd gezet door Jarickson en de bal met een stift over de keeper afrondde voor de 5-1. Dat was tevens de eindstand.

Samengevat een prima overwinning op een technisch goed, maar fysiek wat minder Zuidhorn. Met veel eerstejaars zullen ze volgend jaar mogelijk oogsten wat er nu gezaaid wordt. Voor Winsum geldt dat ook deze trein verder dendert. De lat wordt met elke wedstrijd wat hoger gelegd en de spelers worden continu uitgedaagd zich verder te ontwikkelen en te verbeteren. Het is mooi dat dat gepaard gaat met een hoge stand op de ranglijst die er voor zorgt dat er elke week wel iets van prestatiedruk ervaren wordt. Bijblijven of afhaken. Ook dat is een verschijnsel waar mee omgegaan moet worden. Tot nu toe uit het zich in veel energie, bijzonder scherpe trainingen en erg veel plezier in de groep. Volgende week zaterdag wacht de volgende uitdaging in dit proces. Dan wacht de wedstrijd in Appingedam tegen DVC. Die wedstrijd wordt gespeeld om 10:45 uur op Sportpark Burg.Welleman.