Na de met 1-4 gewonnen oefenwedstrijd tegen competitiegenoot Gorecht, was het tijd voor het echte werk voor Winsum JO15-1. Op het programma stond de bekerwedstrijd tegen Bedum. Een tegenstander van formaat, want dat team wist in haar voorbereiding twee derde divisionisten met 5 doelpunten te verslaan. Onbekend was deze tegenstander uiteraard niet. Deze lichting heeft in het verleden veel tegen elkaar gespeeld, het laatst twee jaar geleden als D pupillen in de derde divisie. Toen was het onderlinge verschil niet groot, maar wel in het voordeel van Bedum, al werd dat gedurende het seizoen steeds kleiner en uiteindelijk omgedraaid. Voor de nieuwe technische staf van Winsum JO15-1, met Quincy en Fokko Dijkstra, was het helder dat dit een pittige wedstrijd zou worden en dat er veel van de spelers gevraagd zou worden. Daarvan ontbrak alleen Daan en waren een paar spelers pas deze week aangesloten bij de training. Met duidelijke taken en het nodige enthousiasme ging de selectie het veld op en kon het seizoen echt beginnen.

Het begin van de wedstrijd was zeker niet spectaculair, eerder aftastend, waarbij Bedum wel het betere van het spel had. Het had ook meer balbezit, maar kon geen openingen vinden in de verdediging van Winsum. De wedstrijd speelde zich daardoor vooral af op het middenveld, waar Bedum gaandeweg de eerste helft steeds beter ontregeld werd. De eerste echt grote kans was voor Winsum, waar spits Jarickson was weggestuurd door Lars. Hij snelde langs zijn directe tegenstander, langs de keeper, maar zag vervolgens de bal te langzaam richting het lege doel rollen waardoor een speler van Bedum kon ruimen. Daarna werd het vrij snel 0-1 voor Bedum na een dekkingsfout bij Winsum. Lang kon Bedum niet genieten van die voorsprong. Niet voor de eerste keer snelde Ewoud op rechts langs zijn tegenstander en gaf een prima voorzet op Jarickson. Die speelde de bal vrij en schoot deze hard in de verre hoek voor de gelijkmaker (1-1). In die fase was er meer evenwicht in de wedstrijd. De verdediging van Bedum kreeg maar geen grip op de spits van Winsum en deed werkelijk alles om hem af te stoppen. En daar waar je verwachtte dat Winsum daarvan zou profiteren, was het Bedum dat met een geplaatste kopbal op voorsprong kwam (1-2). Toch zat Winsum in een opgaande lijn en was het linksback Stein die op de hoek van het strafschopgebied de bal in een beweging aannam, wegdraaide en werd neergelegd. De prima fluitende scheidsrechter kon niet anders dan hier een strafschop geven die door Jarickson werd binnen geschoten (2-2). Met die stand werd de kleedkamer voor de rust opgezocht.

In de rust waren er veel complimenten en een aantal aanwijzingen. Met dat in de oren werd begonnen aan de tweede helft. Daarin was er vooral sprake van evenwicht, waarbij Winsum wel steeds makkelijker ging voetballen. Bedum werd vrijwel niet meer gevaarlijk, waar Winsum nog redelijke kansen zag voor Jarickson en Ewoud. Toch leek de wedstrijd op een gelijkspel af te steven, ware het niet dat geklungel in de defensie van Bedum ervoor zorgde dat Jarickson vlak bij het strafschopgebied in balbezit kwam. Hij speelde zich daar vrij, versnelde langs zijn tegenstander, omspeelde de keeper en schoot 1 seconde voor het einde de 3-2 en tevens eindstand binnen.

Waar menigeen zich al had neergelegd bij een gelijkspel, was er dus toch een overwinning. Los daarvan was deze wedstrijd voor de staf van Winsum vooral ook de bevestiging dat deze selectie prima kan voetballen en tegelijkertijd nog de nodige rek heeft. Gedurende de wedstrijd was dit al te zien. Bedum presenteerde zich als verwacht als een technische vaardige ploeg dat makkelijk voetbalt. Winsum had daar in het begin moeite mee, maar met de juiste wedstrijdinstelling en hard werken werd dat geneutraliseerd. Sterker, in de tweede helft liet Winsum ook bij vlagen zien wat het voetballend in huis heeft en werd uiteindelijk op punten gewonnen. Vooral het verdedigende blok met Milan en Lars centraal en Stein en Jaden op de flanken stond als een huis. Jorn was overtuigend in het doel en zorgde daarmee voor rust in de verdediging. Het middenveld met Nina, Marc, Eduard en later Sargon moest erg hard werken en lieten hun tegenstanders niet vrijuit voetballen. Dat bleek cruciaal tegen deze tegenstander. Aanvallend lieten Sven, Jarickson, Ewoud en later Meez en Kaylien af en toe mooie dingen zien, maar was ook duidelijk dat bij hen de verdediging begint. Ook zij maakten de nodige meters, waarmee deze overwinning vooral ook een echte teamprestatie was. We zullen zien wat voor mooie dingen we nog van dit team gaan zien dit seizoen.

Volgende week zaterdag spelen we weer voor de beker. Dan op Sportpark de Koepel in Haren tegen Gorecht JO15-2. Voor de liefhebber begint deze wedstrijd om 10:30 uur.