VV Winsum is dit jaar naast een prachtig nieuw sportpark, een nieuwe lichting jongens en meisjes rijker die voor het eerst op een ‘groot veld’ mogen voetballen. De O13-1 is één van teams die deze uitdaging is aan gegaan. In dit verslag worden de eerste avonturen beschreven van deze nieuw samengestelde groep en vanaf deze week wordt jij/u wekelijks op de hoogte gehouden van het wel en wee van de O13-1.

De voorbereiding

Begin augustus mocht een groep van 15 jongens zich na vele maanden van digitale challenges en thuis een balletje tegen de muur schieten, zich melden op het gloednieuwe sportpark  Geert Reinders om weer sámen te spelen. De groep bestaat dit jaar uit 12 jongens die vanuit O12-1,      O12-2 en O13-1 samen zijn gebracht en drie jongemannen afkomstig uit de O11 lichting van vorig jaar. Het team wordt dit jaar begeleid door een jonge ambitieuze trainer, Jan Pieter Westing die wordt bijgestaan door een tweetal leiders en een assistent trainer.

De eerste trainingen staan in het teken van kennismaken en wennen aan elkaar (en het kunstgras). Iedereen is nog wat onwennig en zoekt naar zijn plek in het team, maar al vlot is te zien dat de O13-1 groep potentie bezit.

15 augustus wordt de eerste oefenpot gespeeld bij LTC in Assen. Naast een onophoudelijke hoosbui valt op dat de looplijnen in de kantine beter zijn (aangegeven) dan de looplijnen op het veld. Het team moet enorm wennen aan de grote ruimtes op het veld en hier en daar is het nog ouderwets ‘kluitjes’ voetbal. De wedstrijd tegen eerste klasser LTC wordt winnend afgesloten zij het nipt (4-5) al doet het resultaat er niet echt toe.

Reeds de maandag erna wordt er al weer geoefend en dit keer gaat de reis naar het stadje met de hangende keukens boven het Damsterdiep, Appingedam. DVC O13-1 is de tegenstander van deze avond en na een bakkie koffie/thee zien de vele ouders die zijn mee gekomen deze avond voor het eerst een team dat voorzichtig de ruimtes op het veld begint te bespelen. Zeker in de tweede helft rollen er al een paar mooie combinaties over het veld en begint de opbouw van achteruit vorm te krijgen. De sportieve wedstrijd wordt met een 2-4 overwinning afgesloten.

De zaterdag er op (jaja het is een druk oefenprogramma) staat de oefenwedstrijd tegen mede competitie genoot NEC Delfzijl O13-1 op het programma. De eerste wedstrijd op het kunstgras in Winsum! De stijgende lijn is nu echt zichtbaar in het samenspel en wat opvalt is dat alle jongens meer en meer hun rol en plek in het team vinden. Onder de vakkundige begeleiding van trainer en leiders zie je het zelfvertrouwen toenemen, net als het elkaar helpen (coachen) in het veld. Mooie aanvallen en prima goals worden aan de supporters voorgeschoteld en het geloof in eigen kunnen groeit zienderogen. Met een 4-1 overwinning komen de spelers glimlachend van het veld, op naar het echte werk, de bekercompetitie.

De bekerpoule

Net als voorgaande jaren wordt de eerste ronde van de bekercompetitie afgewerkt in poule verband. De tegenstanders in de poule van O13-1 zijn Helpman O13-1, Lycurgus O13-1 (beide competitie genoten) en VEV O13-1. Uit tegen Lycurgus wordt gewonnen, maar is het spel onrustig en wat slordig. Tegen Helpman thuis treft het team een tegenstander die tactisch slim speelt en het lastig maakt om goed op te bouwen. Beide wedstrijden worden wel gewonnen met respectievelijk 1-4 en 3-1. Dan volgt de laatste bekerwedstrijd in deze poulefase tegen VEV uit Leek. VEV heeft 4 punten uit 2 wedstrijden, Winsum 6 punten. In deze wedstrijd vallen veel puzzelstukjes op hun plaats. De eerste helft wordt VEV met prima combinatiespel volledig onder de voet gelopen. Bij rust wordt een tussenstand van 6-0 opgetekend, waarna in de tweede helft het spel logischerwijs wat slordiger wordt. Uiteindelijk wordt het 9-0 en bekert Winsum O13-1 dus een rondje verder.

De start van de competitie

Winsum O13-1 speelt dit jaar in de Groningse hoofdklasse B en mocht haar eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen afwerken op een zonovergoten Kardinge tegen GVAV O13-2. Voor het eerst dit jaar waren er een aantal spelers afwezig en werd de hulp ingeroepen van Joost uit de O12 die eerder deze ochtend al met zijn eigen team tegen GVAV had gespeeld. De eerste helft is Winsum de baas en staat het bij rust terecht 0-4. Na de rust wordt het team wat gemakzuchtig en komt GVAV terug in de wedstrijd. Na een 2-4 stand weet Winsum echter de wedstrijd weer naar zich toe te trekken en is na twee keer 30 minuten de eindstand van 2-7 bereikt. Een hoopvol begin van het competitie avontuur.

De tweede wedstrijd van de competitie is de eerste thuiswedstrijd van deze competitie. De wedstrijd wordt afgewerkt op het mooiste veld van ons complex, veld 4! Onder werkelijk ideale omstandigheden (windstil, nat veld, zonnetje), maar helaas zonder trainer JP en keeper Jesse, krijgt Winsum O13-1 Actief O13-1 uit Eelde op bezoek. Actief wordt vooraf behoorlijk hoog aangeschreven, dus de begeleiding en menig toeschouwer was nieuwsgierig of Winsum ook vandaag goed partij zou kunnen bieden aan haar tegenstander. Lennart, de keeper van O12-1 helpt het team uit de brand vandaag.

De wedstrijd begon bijzonder ongelukkig. Actief trapte af en liet met fris tikkie takka voetbal de bal binnen één minuut in het Winsumse net verdwijnen. Hoe zou dit aflopen vandaag? Dat de O13-1 meer een meer een team begint te worden laat het team zien in het verloop van de eerste helft. Er wordt een tandje bijgeschakeld en langzaam kantelt de wedstrijd in Winsums voordeel. Op slag van rust wordt een vrij bal van Winsum van richting veranderd en gaat onder de keeper door in de goal, 1-1.

De tweede helft lukt het Winsum O13-1 om zelfs nog een versnelling hoger te schakelen. Ondanks dat Actief verzorgd blijft voetballen is Winsum simpelweg beter en loopt de score uit naar 7-1. Een echte teamprestatie van dit nieuwe team, want dat mag inmiddels wel gezegd worden; er staat een echt team dat met elkaar knokt voor goede resultaten, elkaar helpt waar het kan en veel plezier beleeft.

BS