Na de overtuigende winst in Bedum twee weken geleden was het vorige week even rust voor de Winsummers. In de bekerpoule zijn er slechts drie ploegen en zo kwam het dat Winsum vrij was terwijl Bedum en GVAV 2 het tegen elkaar opnamen. Die wedstrijd eindigde in 1-1, waardoor Bedum al uitgeschakeld was en de tweede en laatste wedstrijd van Winsum tegen GVAV 2 beslissend zou zijn. Met de wetenschap dat alle spelers fit waren, er bijna een maximale trainingsopkomst is en er bijzonder fanatiek getraind wordt, was het maken van de opstelling een lastige klus voor trainer Quincy. Een luxe probleem, waarbij het criterium gelijke speeltijd daarom deze keer de doorslag gaf. Van tegenstander GVAV was weinig bekend, anders dan dat dit altijd technisch vaardige ploegen zijn. De bespreking was dus vooral gericht op de eigen kracht en wat er moest gebeuren. En zo ging de ploeg het veld op.

Het begin van de wedstrijd was duidelijk onwennig. De toeschouwers die de wedstrijd tegen Bedum hadden gezien, zagen nu toch wel een minder presterend Winsum. Het kreeg maar geen grip op tegenstander GVAV en met name het druk zetten ging niet zoals verwacht en afgesproken. Het duurde zeker een kwartier voordat Winsum de grip wel meer kreeg. Tot dat moment had het spel zich vooral op het middenveld afgespeeld en waren er vrijwel geen momenten voor het doel te noteren. Langzamerhand waren de combinaties bij Winsum zichtbaar en kwam er van beide backs Sam en Stein het nodige gevaar. Het lukte hen steeds goed om op te stomen richting achterlijn, maar de laatste pass of de afwerking was nog niet voldoende om tot groot gevaar te komen. Dat lukte wel vlak voor het einde van de eerste helft toen linksback Stein diep op de helft van de tegenstander de bal bezorgde bij Sargon. Hij speelde door naar Jarickson die bijzonder vrijstaand, de bal onder de keeper door in de linkerhoek schoof voor de 1-0. Met die 1-0 stand gingen de ploegen richting kleedkamer.

In de rust werd er wat gemopperd op de scheidsrechter. Die floot soms wat warrig en pietluttig, zeker waar het ging om het niet geven van voordeel, maar de boodschap was daar niet mee bezig te zijn. Energie in randzaken gaat ten koste van het voetbal, was het devies. Negeer het, loop er bij weg en ga zeker niet in discussie. Met dit en wat tactische aanwijzingen, ging de ploeg weer naar het veld.

In de tweede helft was Winsum vanaf het begin de bovenliggende partij. Vrijwel direct was het Sjoerd die de 2-0 op de schoen had, maar de paal stond een treffer in de weg. Daarna volgden nog meer kansen, maar het lukte maar niet de bevrijdende treffer te maken. Een cruciaal moment ontstond toen Davey aan de linkerkant van het veld werd weggestuurd. De keeper van GVAV vond het blijkbaar erg dreigend en kwam zijn doel uit, maar was te laat en haalde met een kamikaze actie Davey onderuit. Bijzonder goed was het dat Davey direct wegliep van de situatie en op afstand kon zien dat de scheids terecht een directe rode kaart trok. GVAV moest met 10 man door en werd toen gek genoeg het gevaarlijkst. Een kopbal op de lat, waarna de rebound door Jorn voor de lijn werd gekeerd, was het gevaarlijkste moment van GVAV. Geschrokken nam Winsum het heft weer wat in handen en na een harde charge op Jered (die zich daarna ook niet bemoeide met zijn tegenstander en wegliep), kreeg Winsum een vrije trap aan de linkerkant van het veld. Die werd diep in het strafschopgebied voor gegeven. De defensie van GVAV wist de bal wel weg te krijgen, maar precies in de voeten van Milan die de bal in de linkerhoek schoot voor de bevrijdende 2-0. Met die voorsprong, een man meer en het spelbeeld was duidelijk dat dit niet meer zou worden weggeven. In het resterende deel van de wedstrijd liep Winsum zelfs nog uit naar 4-0 door doelpunten van Davey en Jered.

Al met al een leerzame wedstrijd in diverse opzichten. Of het nu ging om het spelsysteem, het opnemen tegen technisch vaardige spelers of het omgaan met irritaties in het veld, alles kwam wel aan bod. Met name hoe de spelers omgingen met sommige situaties in het veld en zich daarbij niet lieten provoceren, verdient een groot compliment. Met de uitslag gaat Winsum overtuigend door naar de volgende ronde in de beker. Tegelijkertijd is het een mooie aanloop geweest naar de competitie die volgende week begint. Winsum opent dan thuis tegen GRC en die wedstrijd begint om 11:45u op sportpark Schouwerzijlsterweg.