En toen was het 21 september, start van de amateurcompetitie. Na een prima voorbereiding en dito bekerwedstrijden was het tijd voor het echte werk in de competitie voor Winsum JO17-1. Een competitie met ploegen die elkaar in eerdere jaren wel vaker hebben ontmoet, maar waar het altijd maar afwachten is hoe goed een lichting is. Zo ook tegenstander GRC. Weinig was er bekend en dus was het vooraf gissen wat voor wedstrijd dit zou worden. Uitgangspunt is en blijft van eigen kracht uit gaan, maar soms kan tactisch ingrijpen op mindere punten van een tegenstander net het gewenste voordeel geven. Kleine domper vooraf was de constatering dat onze nieuwe speler Abienezer nog niet speelgerechtigd was. Als de bureaucratie van de KNVB een beetje meewerkt, kunnen de kunsten van hem vanaf volgende week bewonderd worden. Met een verder fitte selectie kon worden afgetrapt, nadat teamfoto’s waren gemaakt in het nieuwe tenue. Van deze kant de complimenten voor de mensen van de kleding- en materialencommissie die het voor elkaar hebben gekregen de hele jeugdafdeling in het nieuw te laten starten bij het begin van de competitie. Top!

De nieuwe tenues zagen er goed uit en inspireerden de spelers tot een prima openingsfase. Al na drie minuten was het raak via een geplaatste kopbal van Sjoerd uit een vrije trap van Jarcikson. Nog geen vijf minuten later was het Jered, die goed weggestuurd door Wouter, zijn tegenstander voorbij ging en schuin richting doel de bal laag in de korte hoek schoot voor de 2-0.  Nog binnen de 20 minuten werd het 3-0 toen Davey een penalty loeihard verzilverde. Die penalty was gegeven nadat Jered in het strafschopgebied hard onderuit was gehaald toen hij eerder bij de bal was en zijn tegenstander overduidelijk te laat. Daarna volgde een mindere fase van Winsum en kwam GRC iets beter in wedstrijd. Tot kansen leidde dat niet voor GRC en Winsum begon steeds gehaaster en slordiger te voetballen. Inspeelpasses waren onzuiver en er was maar steeds de drang om snel naar voren te spelen. Wanneer de rust en het geduld er wel waren, werd Winsum direct ook weer gevaarlijk via schoten van onder andere Menno en Davey, maar de 3-0 stand bleef tot de rust.

De rust werd gebruikt om de tactiek wat aan te passen en de jongens te wijzen op het gehaaste en onzuivere spel. Met een gewijzigde ploeg en tactiek begon het team aan de tweede helft. Mocht GRC nog wat illusies hebben, dan was dat na een paar minuten in de tweede helft voorbij. Een schitterende diepe bal van Wouter lanceerde Davey die voorbij de uitgekomen keeper snelde en de bal hard en laag voor gaf. Daar kon de meegekomen Jered met een voetbeweging de bal tussen twee verdedigers in het doel schieten voor de 4-0. De wedstrijd leek wat gedaan en het niveau werd er niet beter op. Toch wist Winsum de voorsprong nog uit te bouwen. Eerst was het Davey die knap werd vrijgespeeld door Jaden om vervolgens de bal laag in de verre hoek binnen te schieten (5-0). Daarna volgde een doelpunt van Sjoerd na een goede voorbereidende actie van Sargon. Uit een corner wist GRC de eer te redden via een knappe en harde kopbal (6-1). Het slotakkoord was voor Winsum. Op aangeven van Sargon, was het Jered die met een droge knal de 7-1 eindstand op het scorebord bracht.

Al met al een wat vreemde wedstrijd. Een goed begin met een snelle en duidelijk voorsprong resulteerde in rommelig spel in grote delen van de rest van de wedstrijd. Dat er vervolgens toch nog 7 doelpunten werden gescoord, zegt veel over de aanvallende kracht van dit team. De scheidsrechter was blijkbaar ook onder de indruk, want die noteerde vrolijk een 7-2 eindstand op Voetbal.nl. Nu heeft een deel van dit team vorig jaar het kampioenschap misgelopen op doelsaldo en dus is het belang ervan wel duidelijk. Daar gaan we dus wel even achteraan. Na één ronde staat Winsum bovenaan en staat er volgende week direct een topper op het programma. Er wordt dan op de Langeleegte in Veendam tegen nummer 2 Veendam 1984 gespeeld om 14:30u.