Na de spectaculaire wedstrijd vorige week in Veendam mocht Winsum nu in eigen huis aantreden tegen Lycurgus. En waar het vrijwel de hele week had geregend, scheen het zonnetje toen de spelers op het sportpark aankwamen. Ideale omstandigheden voor een mooie pot voetbal. Tegenstander Lycurgus was matig begonnen aan de competitie met een gelijkspel en een nederlaag, maar zo vroeg in de competitie valt daar nog niet zo veel uit te concluderen. De selectie van Winsum was compleet en na een goede trainingsweek was het voor trainer Quincy weer even puzzelen met de opstelling. Het tactische plaatje was bekend en er werd vooral gehamerd op een goed begin van de wedstrijd. Goede concentratie, afspraken nakomen en spelen als team waren de toverwoorden.

En die toverwoorden werkten. En hoe. Na 9 minuten en 25 seconden stond er 4-0 op het scorebord en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Vanaf de eerste minuut had Winsum met veel energie gespeeld, Lycurgus geen ruimte gegeven en was het uiterst effectief met de kansen omgegaan. Het begon met een balverovering van Sam die langs de rechterkant denderde en een puntgave voorzet gaf op Sargon die de bal ineens in de linkerhoek schoot (1-0). Kort daarna volgde een omschakelmoment waarbij Sargon een schitterende steekpass op Jered gaf die goed en gecontroleerd de bal met de binnenkant van de voet langs de keeper schoot (2-0). Daarna was het eerst Lars die een vrije trap van Sargon in kopte (3-0) en kort daarna was het Stein die ook koppend scoorde uit een corner (4-0). Daarna zakte het energieniveau bijna logischerwijs wat in. Winsum begon ook wat rommeliger te spelen en Lycurgus, dat echt wel een paar prima voetballers in huis heeft, kwam iets meer in de wedstrijd. Maar Winsum was en bleef het gevaarlijkst. Bj de middellijn veroverde Jered de bal, passeerde twee tegenstanders en speelde door het midden Davey op borsthoogte aan. In een beweging controleerde Davey de bal en speelde zich tussen twee verdedigers vrij om vervolgens hard en laag binnen te schieten (5-0). Kort daarna scoorde Lycurgus met een knappe kopbal uit een corner de 5-1 en was het tijd om naar de kleedkamer te gaan voor de rust.

In de rust waren er complimenten voor de eerste twintig minuten van de eerste helft. Het leermoment zat vooral in het tweede deel. Begrijpelijk was de spanning er toen al wat af, maar ook de veldbezetting liet toen wat te wensen over. Met een aantal wissels en nieuwe energie gingen de boys weer naar het veld.

De tweede helft was voetballend prima. Er was iets meer rust aan de bal, maar tot grote kansen leidde dat vooralsnog niet. Tot het moment dat Sjoerd in het strafschopgebied werd aangespeeld, wegdraaide en werd gehaakt. Een strafschop die door Davey werd benut voor de 6-1. Bij Lycurgus begon steeds meer onvrede te ontstaan in en buiten het veld. En als je met dat soort dingen bezig bent, ben je niet meer met voetbal bezig. Winsum wel en dat resulteerde even later in een echte spitsen goal van Davey. Aangespeeld door Sjoerd, draaide hij kort weg en schoot vrijwel direct de bal laag in de rechterhoek voor 7-1. Lycurgus probeerde nog wel, maar kwam te kort tegen het fel spelende Winsum. Sjoerd veroverde de bal, speelde Jarickson aan. Die hield in het strafschopgebied knap overzicht en speelde Sjoerd vrij die de hoek voor het uitkiezen had en de 8-1 scoorde. Kort daarna scoorde Jarickson de 9-1 uit een penalty, maar die moest worden overgenomen en dan zal je altijd zien dat die mis gaat. Met iets meer rust en overzicht bij de voorzetten had de score in de laatste fase van de wedstrijd nog wel hoger kunnen uitvallen, maar dat blijft nog even een ontwikkelpunt. Lycurgus bracht in de tweede helft weinig tot niets en zo kwam het dat eerste Jorn en later Stein -die het keeperswerk van de geblesseerd uitgevallen Jorn overnam- vrijwel niets te doen had. Met een 8-1 stand eindigde de wedstrijd.

De conclusie was dat met een 4-0 stand na 10 minuten de wedstrijd al gespeeld was. Winsum was zoals besproken goed en overrompelend begonnen. In tegenstelling tot de week ervoor werden de kansen in de beginfase nu wel goed afgemaakt en toonde de spelers zich uiterst effectief. Dat mogen ze ook  doen als ze komende donderdag in Leek bij koploper VEV67 op bezoek gaan. Op verzoek van beide teams is deze wedstrijd naar voren gehaald en zal dus op donderdagavond om 19:00 gespeeld worden op sportpark Oostindie.