Na de bekerwinst van vorige week tegen Mamio stond er weer een volledige competitieronde op het programma. Na de eerste wedstrijden begint er nu wel een beeld te ontstaan van de sterkte van de verschillende ploegen in de competitie. Doel van Winsum is het om bij de eerste vijf eindigen. Daarmee komen we straks met de eerste vijf uit de andere hoofdklasse in de voorjaarscompetitie samen. Qua sterkte en ontwikkeling natuurlijk erg interessant. Maar om daar te komen was de inschatting dat de uitwedstrijd tegen Zuidhorn wel gewonnen moest worden. De selectie was gehavend vanwege de afwezigheid van Sam, Davey en Wouter. Met aanvulling van Sjoukejan en Julian uit het ‘tweede’ werd de reis naar Zuidhorn aangevangen. Die reis had wel wat weg van ontdek-je-plekje in Aduard, waardoor we wat later dan gedacht op de plek van bestemming aankwamen.

Veel invloed op de voorbereiding had dat allemaal niet. Doordat een pupillenwedstrijd iets uitliep kon de volledige warming-up worden doorlopen. Later dan gepland ging de wedstrijd dus van start. Zuidhorn kwam in de beginfase tot twee hoekschoppen. Bij een van die hoekschoppen moest Milan de bal van de lijn halen, maar daarmee was ook direct het grootste gevaar van Zuidhorn in de eerste helft genoemd. Winsum trok de partij snel naar zich toe en gaf niets meer weg. Het combineerde vlot en zette veel druk op de verdediging van Zuidhorn. Die kwamen er niet meer uit en het was wachten tot Winsum de trekker zou overhalen. Dat gebeurde toen Jarickson de bal vanaf rechts hard en laag voorgaf en Jered als een echte spits voor zijn man kwam of af te ronden (0-1). Kort daarna was het weer Jered die het meest attent was toen een speler van Zuidhorn de bal iets te kort terug speelde. Hij kwam er tussen, omspeelde de keeper en schoot de 0-2 binnen. Toen na ongeveer 20 minuten een speler van Zuidhorn de rode kaart getoond kreeg vanwege natrappen, was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Dat leken de boys op het veld ook te geloven, want echt op volle kracht werd er niet meer gespeeld. Zeker voorin verzanden veel aanvallen in overbodige dribbels en te traag voetbal. De momenten dat er wel direct en op tempo werden gespeeld werd het ook direct erg gevaarlijk, maar tot meer doelpunten kwam het niet in de eerste helft.

De rust werd gebruikt om juist dat punt van het tempo onder de aandacht te brengen. Ook was de verwachting dat Zuidhorn zou gaan inzakken om de schade te beperken, maar in de eerste minuten van de tweede helft werd al wel duidelijk dat dat niet ging gebeuren. Wel werd er niet meer opgebouwd door Zuidhorn. Elk balbezit werd omgezet in lange bal naar de soms drie spitsen. Het eerste gevaar in de tweede helft kwam dan ook van Zuidhorn, maar in een één-op-één situatie toonde Jorn zich wederom meester. Voor Winsum was het een soort ‘wake-up call’ het ging iets beter voetballen en kreeg Zuidhorn weer wat meer in de tang. Het was uiteindelijk uit een corner dat de wedstrijd definitief op slot ging. De bal kwam bij Lars die op doel schoot, maar daar wist de keeper nog te redden. Tot de bal voor de voeten van Sjoukejan kwam, die niet aarzelde en de 3-0 scoorde. Daarna volgde een diepe bal op Jarickson die precies tussen verdediging en keeper van Zuidhorn viel. Jarcikson was het snelst, tikte de bal voor de aanstormende keeper weg en kon zo de 4-0 binnen tikken. Jammer genoeg wist Winsum niet ‘nul’ te houden. Zuidhorn toonde zich het meest gretig in een situatie voor het doel van Jorn, waar een meegekomen centrale verdediger volledig vrijstaand de bal kon inschieten (1-4). Dat was alleen niet het laatste wat de vele toeschouwers uit Winsum te zien kregen. Vlak voor tijd stuurde Menno met een splijtende pass Jarickson weg, die dit buitenkansje oog-in-oog met de keeper wist te verzilveren en de 1-5 scoorde, wat tevens de eindstand was.

Samengevat was dit een wat ‘zakelijke’ wedstrijd van de Winsummers. Op vrijwel geen enkel moment werd de ploeg uitgedaagd om maximaal te gaan voetballen, zoals het bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen VEV wel tot het uiterste moest gaan. Dat het desondanks met een ruime overwinning van het veld stapte, zegt ook wel iets. Met het oog op de klassering bij de eerste vijf was de missie geslaagd en gaan we volgende week op bezoek bij Velocitas. Deze wedstrijd wordt om 14.00u gespeeld op sportpark Velocitas.