HFC '15 O19-1 - VV Winsum O19-1 4 - 2 (3 - 2)
 
Waterkoud is de term die gebruikt wordt bij de gevoelswaarde van de dag. De kou zou zich langzaamaan in mij vreten en zelfs tot laat in de avond diep in mijn lichaam voelbaar blijven. Het zal voor iedereen gelden. Het was koud. Om 09:45 stond het vertrek gepland vanaf sportpark Schouwerzijlsterweg. Roël had de prijsvraag gewonnen. De prijs was een fleecedeken voor op de bank. De wisselspelers hadden die zeker nodig, dus ik nam er twee mee. Eenmaal in Hoogkerk was de temperatuur er niet beter op geworden. Gelukkig was ik goed voorzien: dubbele laag aan en muts op. Het team was aan het inspelen op het kunstgras. Er zou gespeeld worden op veld 1. De scheidsrechter kwam informeren naar de kleuren van het tenue. Bij jeugd moet het thuisspelende team zorgen voor afwijkende shirts, als de kleuren teveel overeenkomen. Dat was nu het geval. Gelukkig bleek HFC over een mooi zwart tenue te beschikken. een kleine verwarring, het spel zal toch op het kunstgras gespeeld worden. De scheidsrechter riep de teams bij elkaar en er werd getost. Alles bleef zoals het was en Winsum mocht aftrappen. Vanaf het begin liep het niet zoals van tevoren bedacht. Om de eerste helft te beschrijven: veertig minuten lang werd er gevoetbald met de handrem strak aangetrokken, er was geen beleving. Er straalde angst van het team af. Niets lukte. De bal werd veelvuldig teruggespeeld en hoewel het balbezit in percentage hoog was, was er van enige drang naar voren niets, nul, sprake. De gastheren hadden dit gebrek aan bezieling niet al te snel door, maar wisten in een kwartier tijd, tussen minuut 25 en 40 de score op een riante 3 - 0 te zetten. Winsum had dit volledig aan zichzelf te danken. Later zal gezegd worden dat het aan het wisselbeleid ligt. Het zal, maar je mag verwachten dat wanneer je speelt je dit met volle overtuiging doet vanuit de positie waarop je speelt. Maar ook dat je je teamgenoten meeneemt en desnoods de positie waarneemt. Je kan ook zeggen: het zat er niet in vandaag. Tot de 40e minuut van de eerste helft. De 3 - 0 leek een soort bevrijding van het juk. In de vijf minuten die volgden werd er gevoetbald, was er drang naar voren en druk op de tegenstander. OK, nog steeds niet het sprankelende voetbal wat we mogen verwachten, maar het begon te lopen. De 3 -1 werd goed ingekopt door de man van de gemiste kansen: Jelle. Dit moet ook een bevrijding voor hem zijn geweest. Vlak voor rust werd in een scrimmage de bal door de keeper van HFC in het eigen doel geduwd 3-2. Loon naar werken. Rust.
 
Er moest ingegrepen worden, ook al was er iets van progressie gaande. De tweede helft begon met twee nieuwe spelers die voor dynamiek moesten zorgen. Het liep beter, de drang was nu meer naar voren en er kwamen doelpogingen. Ook HFC stelde zich op de verandering in. De speelstijl was al lange ballen, nu werd er volledig gespeeld op een acht - twee formatie. De voorsprong was er en kostte wat kost zou die behouden blijven. De druk op HFC nam toe. Er werd gecombineerd, er werd gevoetbald, er kwamen kansen, er waren doelpogingen, er waren reddingen, er werd geschoten op de lat. Wat Winsum ook deed het lukte niet de stand gelijk te trekken en in een voordeel om te draaien. Sterker nog, in de 85e minuut was het HFC die de voorsprong vergrootte. Opnieuw een lange bal naar voren, maar nu viel hij goed tussen onze centrale verdedigers en de slimme snelle spits was er vandoor. De eindstand is hiermee bereikt en het team mag in beraad met zichzelf. HFC speelde slim, volwassen. We hebben altijd nog de foto's.
 
Aanstaande zaterdag komt Zuidhorn op bezoek. Bereidt u voor op een leuke pot voetbal, want beide teams zullen aan de bak moeten. U bent van harte welkom op sportpark Schouwerzijlsterweg. De wedstrijd begint om 10:15.