Het is duidelijk nog even wennen, maar ook in de hoofdklasse worden dit jaar twee halve competities gespeeld. In de najaarscompetitie is het zaak bij de eerste 5 te eindigen. Die gaan samen met de eerste 5 uit een andere hoofdklasse naar de voorjaarscompetitie, waarin om het kampioenschap en promotie wordt gespeeld. De eerste doelstelling van het seizoen was dan ook niet zo lastig voor de boys van Winsum JO17-1; bij de eerste 5 eindigen! Met nog drie speelrondes te gaan en sinds vorige week koploper lijkt dat een haalbare kaart. Eén punt in de uitwedstrijd tegen GVAV JO17-2 zou genoeg zijn om officieel de doelstelling te halen, maar de ambitie spat van het team af, dus was alleen winst goed genoeg. Maar dat zou nog geen eenvoudige opgave worden. In de beker hadden beide teams al kennis met elkaar gemaakt. Er was gewonnen door Winsum, maar soepel ging dat zeker niet. GVAV toonde zich een goed voetballende ploeg, die lang stand hield. Met die wetenschap werd op het kunstgras van Kardinge om 14.30u afgetrapt.

In het begin van de wedstrijd was het duidelijk wennen aan de ondergrond. Het relatief nieuwe kunstgras had geen vulling met korrels of iets dergelijks en het hoorde alsof je op sneeuw liep. Bij Winsum ging er, misschien daardoor wel, het nodige mis in de passing. Toch wist het weer snel te scoren. Bij een scrimmage voor het doel was het Sargon die de belangrijke eerste treffer binnen wist te tikken. Heel lang konden de Winsummers er niet van genieten. Een hoge bal werd richting Jorn geschoten. Die leek wat verrast en kon de bal nog net aantikken, waardoor die via de lat terug het veld in kwam. Jorn wilde bal pakken, gleed weg en tikte de bal daardoor per ongeluk zelf in het doel (1-1). Winsum kreeg langzaam meer grip op de wedstrijd en het aantal corners nam toe. Vrijwel elke corner van Winsum leverde veel gevaar op. Bij een daarvan wist een speler van GVAV een bal met beide armen, naast zijn hoofd, uit de bovenhoek te tikken, maar de scheidsrechter vond dat geen penalty. Het blijft toch iets ingewikkelds dat hands in het strafschopgebied. Toch kon een goal eigenlijk niet uitblijven. Bij een corner werd door Sjoerd op goal gekopt, maar die bal kon nog gered worden. De rebound was voor Niels die resoluut de 1-2 binnen schoot. Ook deze voorsprong duurde niet lang. Jorn wist een lange bal half te stompen, waardoor die achter hem in het vijfmeter gebied viel. De meegelopen Sjoerd wilde de bal wegschieten, maar werd weggedrukt, waarna een speler van GVAV kon scoren. Een duidelijke overtreding, maar de scheidsrechter had niets gezien en wilde ook niets weten van de grensrechter en zo stond er toch een nogal geflatteerde 2-2 op het scorebord. Het maakte alleen wel het beste los bij Winsum. In het laatste kwartier was er het voetbal te zien, zoals met elkaar was besproken. Kort combineren, uit de drukte spelen, de ruimte zoeken en fel jagen bij balverlies. Het regende kansen in die periode, maar de paal, de lat en een speler op de doellijn stonden treffers in de weg. Totdat bij een corner Milan goed terug kopte richting Davey, die de bal naar Sjoerd speelde. Al glijdend wist hij Winsum weer op voorsprong te zetten (2-3). Met die stand ging het richting kleedkamer voor de rust.

Het verschil tussen het eerste en het laatste kwartier was natuurlijk een prima aanknopingspunt voor de bespreking in de rust. Gek genoeg kwam GVAV het beste uit de kleedkamer. Hun tactiek was veranderd en er werd vrijwel alleen nog maar lange ballen gespeeld richting hun sterke spits. De verdediging van Winsum had hier duidelijk wat moeite mee en nadat al van afstand op de lat was geschoten, was het niet gek dat de 3-3 uit zo’n ‘lange-bal’ moment viel. Een kleine tactische ingreep was vervolgens voldoende om het gevaar van de lange bal te neutraliseren. Het was vanaf dat moment Winsum dat weer op zoek ging naar de voorsprong. En die voorsprong kwam. Nadat een eerste poging nog mis ging, was het Jarickson die met veel gevoel de bal uit een vrije trap exact in de kruising schoot voor 3-4. GVAV wilde misschien wel, maar echt lukken deed het niet. Daarbij liet het zelf ook meer ruimte en leken de krachten wat weg te vloeien. Dat was natuurlijk koren op de molen van de snelle spitsen van Winsum. De bevrijdende goal kwam van Davey die vanaf de linkerkant handig langs zijn tegenstander ging en de bal nauwkeurig in de verre hoek schoot (3-5). Kort daarna werd Sjoerd op volle snelheid in het strafschopgebied van achter aan getikt, waarna de terecht toegewezen penalty door Davey werd verzilverd voor de 3-6. Het slotakkoord was voor Jered die op snelheid zijn tegenstander voorbij raasde en hard de zevende en laatste goal van de wedstrijd scoorde.

Al met al was het een onderhoudende, maar voetballend een matige wedstrijd, waarin Winsum eigenlijk alleen op het einde van beide helften het voetbal liet zien zoals dat de bedoeling is. Desondanks was er ruim gewonnen. En ook belangrijk, de eerste doelstelling was gehaald. Met nog twee wedstrijden te gaan blijft Winsum minimaal vierde en is een positie in de ‘kampioens’ poule dus verzekerd. Volgende week speelt het team tegen Be Quick JO17-2 om 12.00u op sportpark Schouwerzijlsterweg.