Vorige week had Winsum JO17-1 haar doelstelling om bij de eerste vijf te eindigen in een  onderhoudende, maar voetballend matige wedstrijd gehaald. Met dat gegeven resteerden er nog twee wedstrijden, beginnend met de wedstrijd tegen Be Quick JO17-2, in de najaar competitie die dus niet meer echt van belang zijn. Tenminste zo zou je kunnen denken. Maar die ruimte kregen de spelers niet van trainer Quincy. Met een vlammend betoog maakte hij duidelijk dat de inzet, intensiteit, tactische discipline en beleving in wedstrijden en trainingen op hoog niveau moeten blijven. Het seizoen begint nu pas en verslapping nu kan je opbreken richting de tweede seizoenshelft én ook belangrijk; de bekerwedstrijd over twee weken tegen Zuidlaren. Voor de groep een duidelijk signaal, waar Sam gelukkig weer kon aansluiten om minuten te maken na een vervelende blessure. Milan daarentegen was te geblesseerd om mee te kunnen doen.

Voor tegenstander Be Quick 2 speelt de strijd om de vijfde plaats nog wel degelijk, dus konden we een gemotiveerde tegenstander verwachten. Ook zagen we bij de warming-up diverse bekende, goede spelers die we in het verleden op soms heel hoog niveau hebben zien voetballen. Vooraf was er dus wel enige voorzichtigheid binnen de staf over de verwachtingen voor deze wedstrijd.

De start van Winsum was echter als vanouds. Met veel druk naar voren werd Be Quick het opbouwen bijna onmogelijk gemaakt. Een reeks van corners was het gevolg en uit één van die corners wist Stein binnen vijf minuten raak te koppen (1-0). Kort daarna had Davey de tweede op zijn schoen, maar hij werd net genoeg gehinderd om oog in oog met de keeper af te kunnen ronden. Na het furieuze begin wist Be Quick iets meer onder de druk uit te voetballen en kwam er iets meer evenwicht in de wedstrijd. Er volgden ook voor het doel van Jorn twee corners, maar tot heel groot gevaar kwam het niet. Tot een vrije trap van Be Quick heel snel genomen werd. Te snel naar het oordeel van de spelers van Winsum, want de bal rolde inderdaad nog. De scheidrechter floot alleen niet, maar de spelers van Winsum leken bevroren en zo kon een speler van Be Quick zo doorlopen en de gelijkmaker scoren. Het protest van Winsum was wel te begrijpen voor wie de ploeg volgt. Heel regelmatig worden spelhervattingen van Winsum afgefloten vanwege het niet stil liggen van de bal, maar ja dat kon deze scheidsrechter niet weten. Achteraf hielden we het er op dat dit een goed leermoment was. En ook achteraf was duidelijk dat Be Quick niet lang kon genieten van deze stand. Want binnen enkele minuten wist Sargon met een fabelachtige pass Jarickson achter de verdediging van de ‘the good old’ te bereiken, die daar wel raad mee wist en de 2-1 scoorde.  Daarmee was het nog niet klaar want in de ‘dying seconds’ van de eerste helft was het linksback Wouter die na een prima aanval met een geplaatste kopbal de 3-1 ruststand op het scorebord zette.

In de rust heerste tevredenheid. Dat wat gevraagd was, was te zien. De intensiteit was weer heel hoog. Nu was het zaak dat vol te houden en vooral ook op te letten wat er mogelijk ging veranderen. Een tactische ingreep werd verwacht en van de jongens werd gevraagd hier goed op te letten en daarop in te grijpen waar nodig. Die ingreep was er ook wel en het kostte Winsum in het begin van de tweede helft moeite om de wedstrijd te bepalen. Er sloop wat meer onrust in het leek de controle wat kwijt op het middenveld. Het resulteerde voor Be Quick in een enorme kans, maar was het Jorn die met een hele goede redding de aansluitingstreffer voorkwam. Dat leek ook wel een kantelpunt in de wedstrijd, want daarna was het qua kansen Winsum dat de klok sloeg. Davey kreeg veel ruimte en schoot bij een eerste kans nog op de keeper. Even later werd hij met een geweldige pass van Menno bereikt. Davey kopte de bal langs de uitgekomen keeper waarna Sjoerd en Jered konden bepalen wie ging scoren in het lege doel. Dat werd Jered waarmee hij de 4-1 binnen tikte. Kort daarna werd Jered ondersteboven gelopen in het strafschopgebied. De toegekende penalty werd gegund aan Marc die de afgelopen twee seizoenen, als organisator van de verdediging, niet had gescoord. Dat cadeautje was aan hem wel besteed en daarmee stond de 5-1 op het bord. Het verhaal van de wedstrijd was daarmee nog niet voorbij. Ondertussen was Sam, zogezegd na meerdere weken blessureleed, binnen de lijnen gekomen. Als vanouds stoomde hij onhoudbaar op langs de rechterkant. Gaf hij in een eerste situatie nog voor, vlak voor het einde van de wedstrijd bedacht hij zich niet en schoot dichtbij de achterlijn met de buitenkant van de voet de bal langs alles en iedereen in het doel voor de 6-1 en ook tevens zijn eerste goal van het seizoen. Daarmee was de overwinning en het vierde doelpunt van een verdediger een feit.

Na afloop heerste tevredenheid over de wedstrijd. Met name de intensiteit, het hoge druk zetten, bleek simpelweg te veel voor Be Quick. Als zo’n ploeg op een gegeven moment gaat kiezen voor de lange bal, dan weet je genoeg. Volgende week wacht met de uitwedstrijd tegen Mamio de laatste wedstrijd in de najaarsreeks. Die wedstrijd begin om 11:05u op Sportpark De Parrel.