En nu gaat het echt beginnen! Dat waren de woorden na de wedstrijd tegen Mamio in Groningen. De Winsummers stapten met een 2-4 overwinning van het veld en waren daarmee eerste geworden in de najaarscompetitie van de hoofdklasse 03. Na de winterstop volgt de nieuwe competitie indeling en zullen we zien wie we allemaal treffen. De tegenstander van vandaag, Mamio, niet. Het lukte hen niet bij de eerste vijf te eindigen. Maar om daarmee te zeggen dat het een eenvoudige overwinning was, nou nee.

Op het kleine complex in de wijk Paddepoel was het even wachten tot de vorige wedstrijd was afgelopen, maar toen konden de boys van trainer Quincy ook aan de slag. De voorbereiding was nog redelijk goed geweest en het team was op de geblesseerde Milan na compleet. De scheidsrechter was tot het laatste moment een verrassing, maar toen die zich ook liet zien, kon de wedstrijd van start. De intenties van Mamio waren vanaf het begin duidelijk. Winsum werd bij de middellijn opgevangen. Druk naar voren werd niet gegeven en het was duidelijk gokken op de omschakeling. In de eerste minuten lukte dat niet, want Winsum begon prima aan het duel. Jaden kwam aan de linkerkant goed door, maar wist de bal niet goed te raken. Er volgde nog een schot van Sjoerd en even later werd Jered in de ’16’ aangespeeld. Hij draaide goed weg en op het moment dat hij wou schieten werd hij neergetrokken. De scheidsrechter kon niet anders dan een penalty geven en deed dat ook. Jered ging er zelf achter staan, maar schoot net even te voorzichtig waardoor de keeper van Mamio kon redden. Kort daarna was het wel raak toen Jarickson goed vrij werd gespeeld en de 1-0 kon scoren. Even later werd Jarickson vanaf eigen helft weggestuurd richting het doel van Mamio, maar tot ieders verrassing stond daar de grensrechter met zijn vlag omhoog. Zo hebben we ze nog niet vaak gezien, zeiden we nog tegen elkaar. Wat volgde waren hectische minuten. In een poging de bal te veroveren ging Jered met flinke snelheid richting bal. Bij zijn sliding raakte hij niet alleen de bal, maar ook zijn tegenstander. De scheidsrechter vond het geel, maar helaas moest Jered daar nog iets aan toevoegen, waarna hij de rest van de wedstrijd vanaf de bank mocht toekijken. Een vreemde situatie al met al, waarbij ook de scheidsrechter iets zei dat niet door de beugel kon. Winsum was duidelijk de kop wat kwijt en Mamio profiteerde optimaal. Tot twee keer toe werd het middenveld en daarna de verdediging verrast en zo stond er bij rust geen voorsprong voor Winsum, maar een 2-1 achterstand op het scorebord.

De rust werd gebruikt om de ploeg weer wat tot bedaren te brengen. Sam verwoorde het goed. Eerst naar jezelf kijken en dan met anderen bezig zijn. Die volgorde was de eerste helft net wat verkeerd om, maar het was ook knap lastig in de poppenkast die de wedstrijd soms was. Er werd verwezen naar de wedstrijd tegen VEV toen de ploeg ook met een man minder de mouwen opstroopte. Met dat in gedachten ging de ploeg weer naar het veld voor de tweede helft.

Vanaf de aftrap was het duidelijk wat Winsum wilde. Met rust en goede combinaties werd de vrije man gezocht. Mamio probeerde vooral via de lange bal de sterke spitsen te bereiken, maar waar dat de eerste helft wel lukte, was het de tweede helft aardig rustig voor keeper Jorn. Voor het doel van Mamio gebeurde juist veel meer en heel vreemd was het ook niet dat snel na rust de 2-2 werd binnengeschoten door Jarickson. Bij een bal in de 16 bleef hij koel, kapte zijn directe tegenstander uit en scoorde beheerst de gelijkmaker. Winsum kreeg kansen op meer. Er was veel dreiging van Jarickson en de ingevallen Davey. Laatstgenoemde was het meest attent bij een vrije trap van Jarickson en kopte de bal achter de verbouwereerde keeper voor de 2-3. Met nog een kwartier te spelen was het hetzelfde tandem dat de wedstrijd definitief besliste. Jarickson stuurde Davey weg die de bal met een knappe lob over de uitkomende keeper in het doel werkte voor de 2-4. Dat was zeker niet het laatste wapenfeit, maar wel de laatste goal van de wedstrijd.

En zo had de ploeg uit Winsum met een man minder de wedstrijd omgedraaid en stapte het winnend van het veld. De boodschap in de rust was duidelijk overgekomen en prima opgepakt. Op basis van voetballende kwaliteiten had Winsum de wedstrijd weer gekanteld. Van randzaken was weinig tot niets meer te merken. En of daar nu echt sprake van is weten we eigenlijk niet, maar de term “najaarskampioen” vinden we wel van toepassing. En bij ongeslagen met negen winstpartijen, twee gelijkspelen en een positief doelsaldo 47 is ‘overtuigend’ ook nog eens het bijpassende woord. Met veel vertrouwen gaat de ploeg naar de voorjaarscompetitie, maar daar voor speelt het volgende week eerst nog in de beker tegen Zuidlaren. Die wedstrijd staat gepland om 10.30 uur op sportpark Schouwerzijlsterweg.