Vorige week werd Winsum JO17-1 definitief eerste in de najaarscompetitie van de hoofdklasse. Dat najaarskampioenschap, ook wel ‘Herbstmeister’ genoemd, werd nou niet bepaald gevierd. Daar waar andere clubs met bloemen, medailles en foto’s op twitter stonden, was de blik van Winsum al weer verlegd. Verlegd naar de datum 14 december. De dag waarop de bekerwedstrijd tegen Zuidlaren op het programma stond. En omdat ‘ver komen in de beker’ ook een doelstelling was, ging het daar over. Werd op maandag nog wat slapjes getraind, op de woensdagtraining vlogen de vonken ervan af. Menigeen die zo’n training ziet zal wel achter zijn oren krabben. Maar wie prestaties verwacht, zal hard moeten blijven werken. Alleen teren op talent en er met de pet naar gooien is in deze groep dan ook niet aan de orde. En dus is er een bijzonder hoge trainingsopkomst en wordt het trainer Quincy vrijwel elke week lastig gemaakt om de opstelling te maken. Ook richting de wedstrijd van Zuidlaren, waar alleen Milan ontbrak vanwege een blessure.

Die wedstrijd ging gelukkig door, maar het hoofdveld was er slecht aan toe en dat was niet eenvoudig voor beide ploegen. Omdat de trainers elkaar kennen en vorig jaar ook in wedstrijden tegenover elkaar stonden, was er iets van een verwachting dat Winsum wel eens met de eigen wapens bestreden kon gaan worden. Want als je niet overlopen wilt worden, moet je zelf volle bak gaan spelen. En dat deed Zuidlaren ook. Vanaf de aftrap waren de intenties duidelijk en na 18 seconden had maar zo de eerste treffer van hen op het bord kunnen, misschien wel moeten, staan toen een speler oog-in-oog met Jorn de bal naast het doel lobde. Maar het antwoord van Winsum was genadeloos. In de 3 minuut dacht de keeper van Zuidlaren een diepe bal te kunnen onderscheppen en kwam ver uit zijn goal. Hij raakte de bal alleen niet goed, waardoor die in de voeten kwam van Jarickson die direct uithaalde en de bal richting het lege doel stuurde voor de 1-0. Nog geen minuut later was het Davey die een voorzet van Jarickson wist binnen te tikken en zo stond het binnen 4 minuten 2-0. Gedaan was het zeker niet, want na 6 minuten schoot Zuidlaren een vrije trap hoog achter Jorn en was de stand zomaar weer 2-1. Er kwam iets meer evenwicht in de wedstrijd, alhoewel Winsum het gevaarlijkst was en ook scherper de duels inging. Gevolg was dat Zuidlaren niet lang kon genieten van elk balbezit. Na ongeveer een kwartier speelde Sjoerd de bal naar Davey die zijn directe tegenstander passeerde en vrijwel op de achterlijn de bal achter de keeper in de verre hoek schoot. Een van de mooiste doelpunten volgde vrijwel direct daarna. In een mooi lopende aanval was het Sjoerd die de bal vanaf links schitterend voorgaf. Vanaf rechts kwam Jered met snelle passen richting de bal, kwam voor zijn directe tegenstander, sprong hoger dan iedereen en kopte de bal hard in de verre bovenhoek. Daarmee stond de 4-1 op het bord en was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Alhoewel van de verslaggever verwacht werd dat alle doelpunten tot in de details uitgeschreven werden, is dat natuurlijk onmogelijk. Winsum liep namelijk uit naar 7-1 door twee doelpunten van Davey en een van Jered. Toen floot de scheidsrechter voor de rust en konden spelers en staf de balans van de eerste helft opmaken.

De staf was het er over eens dat de ploeg een groot compliment verdiende voor de uitvoering in die eerste helft. De zaken die besproken waren, waren prima uitgevoerd. Het enige zorgpunt was de toenemende irritatie bij de tegenpartij, waarbij de jongens op het hart gedrukt werd de kop er bij te houden en niet te reageren. Een schorsing voor een volgende wedstrijd zou natuurlijk doodzonde zijn. Later begrepen we dat de trainer van de tegenpartij soortgelijke woorden had gesproken en dat ook de scheidsrechter er alert op was. In de tweede helft zou er gelukkig niets geks gebeuren en bleef iedereen gewoon voetballen.

Alhoewel gewoon. Waar Winsum in eerdere wedstrijden nog wel eens het gas los wou laten bij een ruime voorsprong werd nu het gaspedaal bij wijze van spreken nog eens extra ingedrukt. Door drie doelpunten van Davey en een van Sjoerd kwam de stand op 11-1 toen Zuidlaren een ‘lucky goal’ meekreeg toen Jorn bij het uitkomen de bal tegen een tegenstander trapte waarna die zo de goal in rolde. De 11-2 stand was alleen nog steeds niet genoeg voor de Winsummers en het scoren ging gewoon verder. Nadat Sargon en Sam de stand op 13-2 hadden gebracht, was er even contact tussen Jarickson en trainer Fokko. Laatstgenoemde maakte duidelijk dat 13 niet zo’n fijn getal was. En of het zo moest zijn, weten we niet maar het was Jarickson die de 14e en laatste voor Winsum binnenschoot. Het duimpje naar de kant dat volgde zei genoeg. De missie was geslaagd.

In de middag ging de technische staf en een deel van het team naar Kardinge om de volgende tegenstander in de beker te bekijken. Die moest namelijk komen uit het duel tussen GVAV en Cambuur. De laatste ploeg won met 1-4 en dus ontvangen we Cambuur op 22 februari in Winsum voor de kwartfinale van de beker. Een datum die nu al omcirkelt staat in vele agenda’s. Maar nu is het even rust. Er wordt nog wat getraind, maar daarna is het tijd voor iets anders dan voetbal. Vanaf deze plaats wensen we alle spelers, ouders, supporters en andere betrokkenen hele fijne feestdagen en een goed, gelukkig en sportief nieuwjaar toe.