Na een reeks van oefenwedstrijden met als afsluiting de fantastische wedstrijd tegen Be Quick, was het weer tijd voor de competitie. Ingedeeld in de promotiepoule met diverse nieuwe verenigingen gaan we een interessant voorjaar tegemoet. Ook nieuw, maar ook weer niet was tegenstander Zuidlaren. In de laatste officiële wedstrijd voor de winterstop was deze ploeg namelijk ook de tegenstander in de beker, waar het met 14-2 werd afgedroogd door de Winsummers. Zie hier alle ingrediënten voor maximale onderschatting van deze nieuwe wedstrijd in Zuidlaren. Vanuit de euforie van de wedstrijd tegen Be Quick waren daarvan op de training al de nodige signalen waar te nemen. De staf deed er vervolgens alles aan om de voltallige selectie, weer met voetjes op de grond te krijgen. Ook de wedstrijdbespreking stond in het teken van dat mentale aspect, waarvan we wisten dat het de grootste uitdaging zou worden.

En dat het niet aan dovemansoren was gericht, was te zien in het eerste half uur van de wedstrijd. Winsum speelde een prima wedstrijd, met veel controle en veel dreiging. Daar waar Zuidlaren in de eerste minuten in Winsum nog volle bak druk zette, wachtte het nu veel meer af. Het balbezit was dan ook voor Winsum en ook in de kleinere ruimte weten de jongens elkaar goed te vinden. Zo ook in de derde minuut waar Sargon de bal naar Sjoerd verplaatste. Op de rand van de ‘16’ maakte hij de bal vrij en schoot laag in de verre hoek de 0-1 binnen. Vrij snel daarna volgde een prima aanval via Wouter en Davey aan de linkerkant. De laatste gaf de bal naar Sargon, die vervolgens in één beweging de bal achter de verbouwereerde keeper schoot voor de 0-2. Het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van Zuidlaren. Dat gokte wat op de omschakeling, maar heel gevaarlijk werd het daar niet in. Sterker het was Winsum dat de voorsprong nog verder uitbreidde naar 0-3 toen Sjoerd de bal uit een corner heerlijk binnen kopte. Er volgden nog meer kansen, waaronder een hele grote voor Stein die bij een corner de bal oog-in-oog met de keeper voor zijn voeten kreeg. Helaas wipte hij de bal over in plaats van in het doel. Daarna volgde een bepalend moment. Lars kreeg een directe rode kaart toen hij bij een hoge bal meer aandacht had voor zijn tegenstander dan voor de bal. Deze veranderde situatie zorgde voor de nodige onrust in de hoofden van de Winsummers. De randzaken werden te groot en dat ging ten koste van het spel. De grip was weg en tot overmaat van ramp kwam Zuidlaren vlak voor rust ook nog op 1-3 via een ver afstandsschot laag in de hoek.

De rust werd gebruikt om de aandacht van de randzaken af te halen. De focus moest weer terug op het spel, het voetbal waarin het simpelweg beter was dan Zuidlaren. Ook met 10 man kon dat, want dat hadden we al eerder gezien dit seizoen. Met die bemoedigende gedachte gingen de boys weer naar het veld. En het hielp. De eerste cruciale 10 minuten in de tweede helft waren niet alleen zonder tegendoelpunt doorgekomen, de score was zelfs nog uitgebreid naar 1-4 door een doelpunt van Wouter. Er leek geen vuiltje aan de lucht, tot door twee momenten van gebrek aan concentratie achterin, er ineens 3-4 op het scorebord stond. Gek genoeg was dat voor Winsum het sein om weer even extra gas te geven. Een bal op de lat uit een vrije trap van Menno, een loeihard schot op de kruising door Jered en een grote kans voor Jarickson waren zo wat wapenfeiten. Tot het moment dat Jered in ‘16’ door twee man werd neergelegd en de scheidsrechter niets anders kon dan een penalty geven. Die werd door Jered zelf genomen en hard ingeschoten voor de beslissende 3-5 en tevens eindstand.

Van te voren was al duidelijk dat dit een mentaal zware wedstrijd zou worden, maar toch liep ook dat weer anders. Het spook van onderschatting was met succes verdreven, maar nu kwam tijdens de wedstrijd het sportpsychologische fenomeen ‘aandachtcirkels’, zeg maar het verlies aan concentratie door randzaken, om de hoek kijken. Dat blijven altijd interessante zaken om te zien. De ploeg verdient een groot compliment hoe het zichzelf tot twee keer toe wist te herpakken en zich weer ging richten op het voetbal. Zeker ook een compliment voor de tegenstander die zich na de nederlaag in december bijzonder goed verweerde en ook een veel betere ploeg is dan de uitslag van toen deed vermoeden. Volgende week gaan we verder in de competitie in een thuiswedstrijd tegen Wildervank op sportpark Schouwerzijlsterweg om 11.00 uur.