Na de vorige competitiewedstrijd tegen Wildervank was de aandacht volledig gericht op de bekerwedstrijd tegen Cambuur, maar het weer gooide flink roet in het eten. Die wedstrijd ging niet door en is ondertussen verplaatst, maar ook rond de trainingen was het soms wat improviseren. Ondertussen moest de focus verlegd worden naar de competitiewedstrijd in en tegen Emmen. Een onbekende tegenstander die alleen op uitslagen te beoordelen was. En dat gaf aan dat dit Emmen zeker ook een titelkandidaat is. Een geduchte tegenstander dus waar je het liefst met een volledige en fitte selectie naar toe gaat. Maar dat was helaas niet het geval. Lars was geschorst, Jered kon vanwege een hoofdblessure niet voetballen, Menno was ziek geweest en Wouter had vanwege een voetblessure niet kunnen trainen. Gelukkig bleek tijdens de warming-up dat hij daar geen last meer van had en dus kon invallen. Sjoukejan van JO17-2 sloot aan en kon ook direct vanaf het begin samen met Davey de aanval vormen.

Met een flinke wind tegen ging de wedstrijd van start. En hoe. Daar waar juist van Emmen met de wind in de rug een drive naar voren werd verwacht, was dat juist andersom. Binnen de eerste 10 minuten kreeg Winsum drie levensgrote kansen. Bij een hard schot van Sargon onderscheidde de keeper van Veendam zich met een fantastische reflex. Deze keeper bleek daarna ook de grote sta in de weg. Winsum speelde op dat moment geduldig en redelijk verzorgd, maar zag na ongeveer 15 minuten dat Emmen meer grip op de wedstrijd kreeg, zonder tot echte kansen te komen. De enige kans van Emmen in de eerste helft was een schot dat de lat schampte na een corner. Voor het overige speelde het heel afwachtend en liet het Winsum rustig opbouwen. De kansen van Winsum bleven komen. Milan kopt snoeihard op de lat, waar de keeper ook nog net met zijn vingers aanzat en even later ging Davey alleen op de keeper af. Hij werd alleen nog net dusdanig gehinderd dat hij de bal net iets teveel voor zich uitspeelde en de kans verloren ging. En zo gingen bij de ploegen met een 0-0 stand richting kleedkamer.

In de kleedkamer was het idee dat dit met de wind in de rug helemaal niet meer mis mocht gaan. En zo gingen de jongens met wat aanwijzingen terug het veld op voor de tweede helft. Maar dat liep allemaal anders dan gedacht. Het lukte maar niet om tot fatsoenlijke aanvallen te komen. Het aantal uitgespeelde kansen was vrijwel nul, waar Emmen juist een enorme kans kreeg toen Jorn bij een diepe bal zijn goal verliet en de bal wat gelukkig voor de voeten van een Emmen speler kwam. Die wist het lege doel niet te vinden en zo bleef het nog steeds 0-0. Daarna kreeg Niels een kans nadat hij opstomend van achteruit, vanaf de linkerkant van het strafschopgebied de bal in de verre hoek schoot. Ook hier bleek de keeper van Emmen een sta in de weg met een knappe redding. En toen ging de algemeen bekende voetbalwet op. Net na een wissel gingen twee verdedigers van Winsum hetzelfde kopduel aan die verloren werd. Een vrijstaande speler van Emmen kreeg de bal, had geen tegenstander en kon een teamgenoot voor het doel uitzoeken die de 1-0 binnen schoot. De gifbeker was alleen nog niet leeg. Een speler van Emmen stak een middelvinger op naar Davey en die beantwoorde dat met hetzelfde gebaar. De scheidsrechter gaf aan alleen het laatste te hebben gezien en gaf een directe rode kaart aan Davey. Met de moed der wanhoop probeerde Winsum het nog wel en kreeg het nog een kans met een indirecte vrije trap in het strafschopgebied. Sjoerd schoot goed in, maar met 22 benen in het doel was de kans ook groot dat de bal van de lijn werd gekeerd en dat gebeurde. Kort daarna floot de scheidsrechter af en stond er een 1-0 verlies op het bord.

Een verlies dat hard aankwam. Het eerste verlies van dit seizoen en voor sommigen het eerste competitieverlies in bijna twee jaar. Onnodig was vooral ook het woord, zeker als je de eerste helft had gezien. Toch was in de tweede helft iets te zien wat we nog niet vaak hadden gezien. De tegenstander liet meer wil om te winnen zien dan de Winsummers. Emmen liet zich zien als een fysiek sterke ploeg die de tegenstander laat komen. Winsum bracht niet hetzelfde en leek het op momenten op halve kracht te willen doen. Geen tempo in spelhervattingen, veel balverlies in duels en niet snel genoeg omschakelen. Maar als het niet loopt, moet je vooral terug naar de basis en dat is hard werken, je taak uitvoeren en simpel voetballen. En met de opmerking dat ‘elk nadeel zijn voordeel heeft’ is dat het positieve van dit verlies. Beschouw het als een wake-up call. Er volgen nog hele mooie wedstrijden en er is niets verloren, maar elke wedstrijd vereist nu wel scherpte, concentratie en de wil om te winnen. Volgende week kan dat worden gedemonstreerd wanneer Be Quick JO17-2 op bezoek komt in Winsum. Die wedstrijd begint om 11.15u en wordt gespeeld op sportpark Schouwerzijlsterweg.