Twee weken geleden begon het seizoen voor JO17-1 met een oefenwedstrijd tegen LTC uit Assen. Voor het eerst sinds 7 maart speelde het team weer een echte wedstrijd. Spelers, staf, ouders en supporters waren daar duidelijk aan toe. In een nog steeds wat onwerkelijke wereld met beperkingen, rolde de bal eindelijk weer. De tegenstander, die seizoen uitkomend in de hoofdklasse, was alleen geen partij voor de nieuwbakken divisionist uit Winsum. Op het Geert Reinders sportpark eindigde de eenzijdige wedstrijd in maar liefst 12-0.

In de oefenwedstrijd tegen Middelstum O19-1 was er afgelopen woensdag meer weerstand. Niet alleen van de fysiek sterkere spelers, maar vooral ook van storm Francis. De eerste helft was pal tegen de wind en de regen in. De strijd tegen de elementen maakte de wedstrijd tot een ware uitputtingsslag die de Winsummers met 4-1 wonnen. Deze conditionele prikkel, zoals de trainer het noemde, was opmaat voor de eerste officiële wedstrijd sinds maanden. Op zaterdag 29 augustus was het zover. Voor de beker kwam Zuidhorn op bezoek. Jaden en Teun waren te geblesseerd om mee te doen en daarom was er vanaf de tweede helft versterking van Tim en Meez van ‘O17-2’.

Net als de vorige wedstrijden stond er behoorlijk veel wind op het sportpark. In de open vlakte, die het nu nog is, is dat wel iets om rekening mee te houden. En zo startte Winsum met de wind schuin in de rug aan de wedstrijd. Dat tezamen met een drive om direct het verschil te maken, zorgde voor veel druk op de tegenstander vanaf het eerste fluitsignaal. De spelers van Zuidhorn werden opgejaagd en kregen gewoon niet de ruimte en tijd om op te bouwen. En zo stond het na 4 minuten al 1-0 toen Milan een prachtige actie en assist van Davey keurig afrondde. Die stand bleef even staan, maar van evenwicht in de wedstrijd was geen sprake. Zuidhorn kwam vrijwel niet in de buurt van keeper Jorn. Veel speelde zich af op de helft van Zuidhorn, waar grote en kleine kansen even niet aan Winsum waren besteedt. Tot wederom Davey zich vrijspeelde en de assist gaf voor Sargon om de 2-0 te scoren. Kort daarna werd Milan met een diepe bal weggestuurd. Hij kapte zijn tegenstander uit en schoot de bal langs de op het verkeerde been staande keeper voor de 3-0. Winsum drukte door en scoorde de 4-0 door Davey. Hij ging alleen op de keeper af en vond daar de keeper op zijn pad. Maar hij veroverde de bal weer, passeerde twee verdedigers en liet vervolgens de keeper wel kansloos. Vlak voor het einde van de eerste helft liet Sargon even zijn technische vaardigheden zien en stuurde meerdere tegenstanders het bos in. Zijn schot kwam echter op de paal, waarna de terugvallende bal voor de voeten van Davey kwam om de 5-0 ruststand binnen te schieten.

In de rust hoefde niet veel gezegd te worden. Met de ruime voorsprong was het moment daar om de toch wat gehavende selectie wat rust te gunnen. Menno was voor rust al gewisseld voor Kaylien en afgesproken werd dat Tim en Meez na 10 minuten in de tweede helft Daan en Milan zouden  vervangen. Met dat strijdplan werd aan die tweede helft begonnen.

Maar over die tweede helft kunnen we kort zijn. Een 5-0 ruststand kan soms verlammend werken en dat was nu duidelijk te zien. De echte drive was weg bij Winsum en Zuidhorn wilde wel, maar kwam ook nu maar mondjesmaat in de buurt van Jorn. Het spel bij Winsum werd slordiger en slordiger. Het positiespel en dan vooral de veldbezetting was matig door het zwerven van meerdere spelers. Het kwam het voetbal niet ten goede. Desondanks kregen de Winsummers diverse kansen waaronder zeker twee keer een 1-op-1 situatie, maar het vizier moet nog wat scherp gesteld worden voor 19 september wanneer de competitie start. Zuidhorn wist de eer te redden met een knap afstandsschot, waarna Sargon de 6-1 eindstand na een scrimmage wist binnen te schieten.

Voor Winsum een wedstrijd met twee gezichten en vooral veel leerpunten wat betreft de tweede helft. Maar goed, we moeten zeker niet vergeten dat de jongens na een aantal maanden van bijna volledige en gedeeltelijke stilstand nu pas weer met de derde wedstrijd bezig waren. Mooi dat er nog genoeg te leren valt en laten we hopen dat dat dit seizoen nog veel kan. Dat kan al in de volgende bekerwedstrijd tegen Be Quick O17-2 op zaterdag 5 september om 13:15u op sportpark Esserberg.