En toen ging het beginnen. Na diverse oefen- en bekerwedstrijden, was het tijd voor de competitie. In de divisie. En met als openingswedstrijd de derby tegen Bedum. Een mooi affiche waar door spelers, staf en supporters uiteraard naar werd uitgekeken. Jammer genoeg kon Winsum niet in haar sterkste selectie aantreden. Davey had nog een schorsing van vorig seizoen uitstaan en moest de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Teun was wat ‘gekwetst’ zoals onze zuiderburen zo mooi zeggen en de warming-up moest uitwijzen of hij kon starten. Dat kon. Verder kwam Jaden terug van een liesblessure en daarom was het dus mooi dat Tim vanuit 17-2 kon aansluiten.

De start van Bedum was verrassend. Deze lichting zijn we de afgelopen jaren in de competitie vaker tegengekomen. In die wedstrijden werd wel duidelijk dat de Bedummers een bijzonder goed voetballend team hebben, maar het speelde altijd wat gereserveerd. Nou, dat was in deze wedstrijd wel even anders. Vanaf de aftrap werd Winsum vol onder druk gezet. Welkom in de divisie was het signaal. Geen tijd om te handelen, vol in de duels en het was even happen naar adem voor alles wat voor Winsum was. Maar de ploeg hield stand. Een schot op de lat was de ergste schade in de ruim 20 minuten durende storm. Vanaf dat moment leek Bedum wat uitgeraasd en kreeg Winsum langzaam aan meer grip op het spel. Duels werden weer gewonnen en het middenveld werd langzaamaan heroverd. Er kwam meer rust en samenspel en net toen we langs de kant zeiden dat het spel echt gekanteld was, drukte Winsum dat ook uit in de score. Jarickson wist Sargon te vinden, die de bal keurig van het doel af voorgaf op de vrijstaande Teun. Die bedacht zich niet en schoot de bal met een mooie curve in de hoek voor de 1-0. Winsum ging door en was nu duidelijk de bovenliggende partij. Er werd af en toe prima gecombineerd en vlak voor tijd leidde dat bijna tot de tweede treffer. Van achteruit werd Menno aangespeeld. Die speelde zich vrij en speelde de bal naar Sargon. Die controleerde en stak de bal fantastisch op de doorgelopen Menno die vervolgens oog in oog met de keeper net naast mikte. Vrijwel direct daarna floot scheidsrechter Krans af voor de rust.

In de rust werd duidelijk dat Teun echt niet verder kon. Een wissel was noodzakelijk en dat en de eerste twintig minuten van de wedstrijd werden nog even goed doorgesproken. De conclusie was dat er in deze wedstrijd echt iets anders gevraagd werd dan in gespeelde oefen- en bekerwedstrijden, maar – en dat moet gezegd – dat het team de wedstrijd zelf knap weer had omgebogen. Met de wetenschap dat Bedum moest en zou komen, ging het team richting veld voor de tweede helft.

De verwachte ‘sturm und drang’ van Bedum bleef alleen wel uit. Niet dat Winsum nu zo goed speelde, maar het overrompelende van Bedum van de eerste helft was duidelijk weg. Er was behoorlijk wat evenwicht in de wedstrijd, maar voor de doelen viel weinig te beleven. De meest gevaarlijke momenten kwamen uit standaardsituaties en heel gek was het dan ook niet dat Bedum langszij kwam uit een corner. De afgeketste bal kwam voor de voeten van een vrijstaande speler van Bedum, die hard en via misschien wel drie benen de bal in het doel ramde (1-1). Bedum geloofde er even in, maar naarmate zij iets aanvallender gingen spelen kreeg Winsum meer ruimte. Het laatste deel van de wedstrijd was duidelijk weer voor Winsum. Waren er tot dan weinig kansen te noteren op een gegeven moment was het bijzonder hectisch voor het doel van Bedum. Zo schoot Jarickson nog op de paal uit een vrije trap. Even later was Stein dichtbij een treffer na een losgelaten bal van de keeper, maar de laatste herstelde voortreffelijk op de rebound. De spanning was groot en Bedum leek wat te wankelen, maar na ruim 80 minuten vond de scheidsrechter het genoeg en moesten beide teams genoegen nemen met een punt.

En zo kwam een eind aan een spannende, maar ook sportieve editie van de derby van Het Hogeland. Voor Winsum is het goed, maar ook wennen om op dit niveau te acteren. De buren uit Bedum maakten erg duidelijk dat het allemaal wat sneller gaat en dat er in deze competitie sowieso meer gevraagd wordt. Op 80% wedstrijden spelen is er dus niet meer bij. Een mooi leermoment zo vroeg in het seizoen, waar in trainingen en de komende wedstrijden op doorgeborduurd kan worden. Volgende week zal de leercurve weer doorzetten, wanneer het team aantreedt tegen Helpman. Op sportpark Stadion Esserberg zal die wedstrijd beginnen om 10.15u.