Werd vorige week in het tijdperk van de verscherpte coronamaatregelen nog een uitwedstrijd in Meppel gespeeld, nu werd die vreemde ambiance thuis ervaren. Op het Geert Reinders Sportpark is het nu nog behoorlijk open en dat kan nadelig zijn bij bepaald weer. Dat open karakter heeft in deze tijd ook zo z’n voordelen om de grootste voetballer van Nederland maar eens te citeren. De wedstrijd stond gepland op het hoofdveld en dat was voor de tweede keer in negen wedstrijden dit seizoen dat de jongens op echt gras aantraden. Bij de warming-up was te zien dat het wennen was aan de ondergrond na diverse glijpartijen bij beide partijen. Met Achilles 1894 uit Assen troffen we een tegenstander die de competitie niet goed begonnen was, maar dat hoeft helemaal niets te zeggen, zo is de ervaring. Met Daan nog steeds wat geblesseerd kon trainer Quincy met voor de rest een langzaam aan weer meer fitte selectie beginnen aan de wedstrijd.

En die start was wat er ook verwacht werd. Winsum zette vol druk en vanaf de eerste minuut werden kansjes en grote kansen gecreëerd. Achilles zelf kwam in de eerste helft tot twee hoekschoppen, maar daarmee was het gevaar van hen ook wel genoemd. Keeper Jorn kreeg geen schot op doel te verwerken en hoefde wat dat betreft niet veel meer te doen dat meevoetballen. Ondertussen was het toch de vraag wanneer Winsum het krachtverschil in de score tot uitdrukking zou brengen. Dat duurde tot de 22e minuut toen Davey de bal naar Jarickson aan de rechterkant van het strafschopgebied speelde. Die speelde zich vrij en haalde hard en laag uit in de verste hoek voor de 1-0. Kort daarna was het weer Jarickson die zijn tweede leek te scoren, maar de paal stond dat in de weg. Ondertussen begon ook duidelijk te worden dat Achilles een bijzonder goede keeper in het doel had staan. Kon het bij Winsum in de afwerking ook wel wat zuiverder en wat overtuigender, als dat gebeurde stond er altijd nog deze keeper. Toen hij wel kansloos bleek na een inzet van Davey, gaf de scheidsrechter aan dat die de bal in de aanname met de hand geraakt had en keurde de goal af. Met een magere 1-0 voorsprong werd daarom de rust bereikt.

Al direct na het rustsignaal gaf trainer Quincy nog op het veld richting voorhoede spelers aanwijzingen over hoe dingen anders te doen. Het was voor het team vooral ook zaak om geconcentreerd te blijven voetballen. Een zo kleine voorsprong blijft spannend en het zou niet de eerste keer zijn dat er ondanks een overwicht punten verspeeld worden. Dat mocht zeker niet gebeuren en dus was het nog 40 minuten volle bak wat gevraagd werd. En dat gebeurde.

Winsum speelde na rust zoals het in de eerste helft eindigde. Veel balbezit en veel kansen, maar geen goals. Die bevrijdende tweede treffer kwam maar niet en toen trad de aloude voetbalwet in werking; Achilles scoorde onverwacht de gelijkmaker. Bij een vrije bal werd even onvoldoende opgelet, waardoor een speler van Achilles op de rand van de zestien de bal vrij kon ontvangen. Die schoot richting doel maar dat schot werd gekraakt door speler van Winsum, maar wel zo dat deze zo langs keeper Jorn in het doel rolde voor de 1-1. De stand was gelijk en Winsum kon opnieuw beginnen. Dat kon al vrij snel, want nog geen minuut later mocht Winsum een penalty nemen, maar die werd gekeerd door de keeper van Achilles. Daardoor werd de wedstrijd vooral ook even een mentale klus; positief blijven, vertrouwen houden, elkaar helpen, taken uitvoeren en niet laten afleiden. Niet voor iedereen even gemakkelijk, zo gedreven als sommige spelers zijn, maar het lukte uiteindelijk wel. Winsum bleef aanvallen en kansen creëren, maar vond zichzelf en de keeper steeds op haar weg. Tot een corner van Jarickson heel gevaarlijk voor het doel kwam en de tot dan excellerende keeper er onderdoor ging. Daarachter was het Stein die bal in een uiterste inspanning wist binnen te koppen voor de 2-1. Daarmee was achteraf de wedstrijd beslist. Winsum bleef doorgaan en na een knappe actie van Davey in het strafschopgebied gaf hij de bal strak voor waar Sargon de bal eenvoudig kon binnen tikken voor de 3-1 eindstand.

De titel van dit verslag doet iets negatiefs vermoeden. Dat was wel even het gevoel, maar een kort gesprekje na afloop gaf snel een ander inzicht. De trainer van de JO13-1, die de wedstrijd niet had gezien, vroeg namelijk hoe we gespeeld hadden. “3-1 gewonnen”, was het antwoord. “Mooi, veel kansen gehad?”, was de wedervraag. “Nou, ontzettend veel”.  “En veel kansen tegen gehad?”, “Nee, eigenlijk niks. Zelfs het doelpunt was geen kans, maar een gekraakt schot dat zomaar binnen rolde”. “Dat klinkt als een hele goede wedstrijd, was de korte analyse”. En terecht. Je kan je helemaal richten op de gemiste kansen, maar dat is behoorlijk ‘half-glas-leeg’ denken en wel heel eenzijdig naar voetbal kijken. Het feit dat je zoveel kansen hebt gecreëerd zegt veel meer dan het aantal kansen dat je gemist hebt. Dat geeft vertrouwen. Vertrouwen voor de bekerwedstrijd volgende week thuis tegen Bedum. Die wedstrijd wordt om 10.00 uur gespeeld en uiteraard is dat voor de thuisblijvers allemaal te volgen via het twitter account van vv Winsum.