Vlak voor de Corona uitbraak speelde (toen) Winsum JO17-1 een oefenwedstrijd tegen de toenmalige koploper van de 2e divisie, Be Quick JO17-1. Deze oefenwedstrijd eindigde toen in 5-5 en menig toeschouwer vergaapte zich aan het niveau en het tempo van het voetbal. Dat het team uit Winsum ‘slechts’ Hoofdklasse voetbalde kon er bij velen echt niet in. Maar het was zo en dat voor een lichting waarvan intern al langer bekend was dat ze van hoog niveau is. Na het halfbakken vorige ‘corona’ seizoen was het weer tijd voor het samenkomen van deze mooie lichting. En nu in de JO19-1 en weer in de hoofdklasse.

Het seizoen begon na een paar trainingen met een oefenwedstrijd tegen Be Quick O18-1. Met 10 eerstejaars in de selectie van Winsum was leeftijd dus niet het verschil. Dat was vooral de conditie en fitheid. In het eerste half uur speelde Winsum prima en had het met 0-3 voor kunnen staan. Dat had gekund, maar het was slechts 0-1 en toen de krachten begonnen weg te vloeien werd het een boeiende wedstrijd met veel kansen over en weer. Be Quick bleek uiteindelijk fitter en scherper en boekte een wat geflatteerde 5-2 overwinning. De wedstrijd bleek een prima conditieprikkel en dat was te zien in de tweede oefenwedstrijd vorige week tegen Winsum 2. De O19 ploeg stond goed, gaf weinig weg en wist zelf de nodige kansen te creëren. Uiteindelijke eindigde die wedstrijd in 2-2. En daarmee leek de ploeg klaar voor het echte werk.

En dat echte werk was de bekerwedstrijd tegen divisionist GVAV. Een ploeg met veel kwaliteit en een ploeg die wel wat respect had afgedwongen met oefenwinst op de leeftijdsgenoten van Be Quick. Een zware tegenstander dus, waarbij Winsum flink aan de bak zou moeten. En dat gebeurde, maar wat anders dan vooraf gedacht. Was voor de wedstrijd het idee dat Winsum GVAV moest tegenhouden, in de eerste helft bleek dat precies andersom te zijn. Binnen de minuut had Winsum al twee grote kansen, waarvan een doelpunt van Jered, maar die werd afgekeurd vanwege buitenspel. Het was de start van een fantastische eerste helft waarin GVAV probeerde, maar de defensie van Winsum niet wist te kraken. Aan de andere kant regende het kansen en waren Davey en Jered een continu gevaar voor de achterhoede van de jubilaris uit Groningen. De ban werd gebroken door Menno die een afgeslagen bal onderschepte, zijn tegenstander uitkapte, de bal vrij speelde en geplaatst in de linkerbenedenhoek scoorde; 0-1. Kort daarna was het Jarickson die met een schitterende knal in de bovenhoek de 0-2 scoorde. Ongeveer 10 minuten daarna viel de 0-3 na een scrimmage waarbij een speler van GVAV de bal in eigen doel kopte. Vlak voor rust leek GVAV dichterbij te komen toen het een penalty kreeg. Die werd alleen hard op de paal geschoten en achteraf gezien was dat misschien wel het breekpunt in de wedstrijd. De rust werd bereikt met een onverwachte, maar dik verdiende 0-3 ruststand.

De verwachting voor de tweede helft kwam wel wat uit. GVAV speelde iets opportunistischer en wist wat dreigender te worden voor de goal van Jorn. Toch bleef de ploeg beducht op de snelheid en het directe spel van Winsum. En terecht. Levensgrote kansen kwamen voorbij voor de definitieve beslissing, maar het vizier van de spitsen moet nog iets worden bijgesteld. GVAV wist wel te scoren na een wat rommelige situatie voor het doel van Jorn die aangaf de bal klem te hebben, maar de bal toch zijn doel in zag gaan; 1-3. Heel lang konden de GVAV-ers geen hoop hebben op meer, want de ingevallen Teun werd na een knappe actie in het strafschopgebied tegen de grond gewerkt, waarna Menno de toegekende strafschop benutte voor de 1-4 eindstand.

Al in de rust en na afloop was de analyse overduidelijk. Winsum speelde een ijzersterke pot. Er stond een echt team, dat tactisch goed en gedisciplineerd speelde en waarin de kwaliteiten van de verschillende individuen optimaal benut werden. De overwinning was dan wel wat onverwacht, maar o zo verdiend. Een prestatie om trots op te zijn en een mooie opsteker voor de komende wedstrijden. Volgende week speelt Winsum de tweede bekerwedstrijd tegen Lycurgus O19-1. Die wedstrijd wordt gespeeld op het Geert Reinders sportpark en begint om 12:00.