Na de bijzondere sterke wedstrijd van vorige week tegen het hoger spelende GVAV ontvingen de Winsummers in de tweede bekerwedstrijd competitiegenoot Lycurgus. In de voorbespreking lag de nadruk op het spelen met dezelfde intensiteit als in de eerste bekerwedstrijd en het voorkomen van onderschatting. Lycurgus had in haar eerste wedstrijd nipt verloren van Bedum, dus was het allemaal wat onduidelijk hoe sterk deze tegenstander nu eigenlijk was. Met een fitte selectie waar alleen Sargon afwezig was werd begonnen aan de wedstrijd. Met twee keepers die strijden om een plek onder de lat was het deze keer Ivar die het doel verdedigde. De andere keeper, Jorn stond wissel en zou nog een bijzondere rol spelen in de wedstrijd.

Even na 12 uur werd er afgetrapt op een nog droog Geert Reinders sportpark. De start van de wedstrijd was gezapig. Het tempo van Winsum was niet hoog genoeg om het compact en ingezakt spelende Lycurgus lastig te maken. Sterker nog, het was Lycurgus die na 8 minuten de score opende na een fout in de verdediging van Winsum (0-1). Lang konden de Groningers niet genieten van deze voorsprong, want een minuut later was het Davey die de gelijkmaker scoorde. Ondertussen kwamen er wat kansjes en kansen voor Winsum, maar wat we de laatste weken wel meer zagen was het soms wat te gehaast of te ‘driest’ voor de goal. Het duurde tot de 23 minuut voor Winsum het verschil kon maken na weer een goal van Davey (2-1).  Rond het halve uur was het Niels die al slalommend door de verdediging ging en de 3-1 op het bord zette. Voor veel gevaar wist Lycurgus ondertussen niet meer te zorgen. Het bleef bij een paar hoekschoppen, maar daar wist de verdediging van Winsum wel raad mee. Aan de andere kant bleven de aanvallen komen en het was wat wachten op meer doelpunten. Die kwamen er ook na een eigen doelpunt en een goal van Wouter die een voorzet van Menno in het doel werkte voor de 5-1 ruststand.

Uiteraard was er in de rust tevredenheid over de stand, maar was met name het slordige spel in de eerste fase van de wedstrijd meer dan een leerpunt. De verwachting is dat we inzakkende ploegen meer tegen gaan komen en juist dan is concentratie en tempo van groot belang. De tweede helft begon in elk geval veel scherper, want binnen een minuut maakt Jered de 6-1. Mocht Lycurgus nog hoop hebben gehad, dan werd dat daarmee wel de kop ingedrukt. Het duurde vervolgens nog ruim 10 minuten voor er weer werd gescoord, maar daarna begon de doelpuntenmachine echt te lopen. Nadat eerste Jarickson de 7-1 had gescoord, werd het mooiste doelpunt van de middag gescoord door Teun. Aan de linkerkant van het strafschopgebied kwam hij oog in oog met de keeper die hij met een schitterende lob passeerde. Daarmee kwam de stand op 8-1. Maar daar bleef het niet bij. Het werd onderhand open huis bij Lycurgus en Winsum liep binnen 20 minuten uit naar 14-1 na doelpunten van Jered (2x), Menno (2x), Jarickson en Julian. De als speler ingevallen reservekeeper Jorn kwam in de spits te staan en liet zien een duidelijk neusje voor de goal te hebben want bij een voorzet stond hij precies op de juiste plaats om de 15-1 binnen te schieten. Lycurgus drong wat meer aan en speelde met wat meer balbezit, wat resulteerde in een laag schot in de hoek die onhoudbaar was voor Ivar (15-2). Na een goal van Sam, was het weer Jorn die scoorde na een subtiel hakje van Menno waarmee hij de 17-2 eindstand op het bord zette.

Werd er in de afgelopen wedstrijden nog wat geklaagd over de scherpte voor het doel, nou nu was dat er wel. Maar zonder gekheid was dit natuurlijk een absurde uitslag, die we liever niet zien. Het niveauverschil was echt te groot en krijgt proporties die niet meer leuk zijn voor beide partijen. Al langer willen we hoger spelen met deze lichting. Eerder en zeker ook vorige week heeft het team aangetoond dat te kunnen. Om vervolgens een competitiegenoot met dit soort cijfers naar huis te sturen geeft extra te denken. Bij de KNVB was een promotieverzoek ingediend, maar is helaas niet gehonoreerd. Als dat niet veranderd zit er niets anders op dan in de najaar competitie volle bak te spelen en zelf promotie naar de divisie in de winterstop af te dwingen.

Na afloop bleek ook nog eens dat de scheidsrechter de tel kwijt was geraakt en niet alleen een verkeerde uitslag registreerde, maar ook gele kaarten aan verkeerde spelers toewees. Gelukkig kan daar bezwaar tegen gemaakt worden. Volgende week speelt Winsum haar derde en laatste poulewedstrijd in de beker in en tegen Bedum. Winsum heeft met twee overwinningen alles in eigen hand om door te gaan. De wedstrijd begint om 15.00 uur.