De eerste wedstrijd in de competitie tegen WVV eindigde vorige week in een teleurstelling. Een 2-0 voorsprong werd weggegeven, waarna de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel eindigde. Ook waren er randzaken die voldoende staf tot nadenken en napraten gaven. Al met al niet de start van de competitie die we voor ogen hadden. Voor de tweede wedstrijd moesten we naar Delfzijl, waar de plaatselijke NEC de tegenstander was. Een ploeg die het in de beker ook meer dan prima had gedaan en waar we in het verleden vaak lastige wedstrijden tegen speelden. De ploeg was dus gewaarschuwd. Helaas was ziekenboeg met Marc, Milan, Menno en Sjoerd nog net zo gevuld als vorige week en moest ook Davey vanwege een schorsing toekijken. Met Dion, Dirk en Sharugan uit 19-2 stapten we in de auto naar het oosten.

In de wedstrijdvoorbereiding werd de les van vorige week nogmaals besproken. Het is in sport  belangrijk je op je taak te blijven richten en alle afleidingen te negeren. Dus niet bezig zijn met het slechte veld, het publiek, je irritante tegenstander of wat dan ook. Richt je op je voetbaltaak en voer dat uit én gedraag je daarbij. Simpele opdracht, maar soms niet eenvoudig. Toch was dat de boodschap waarmee het team richting het verste kunstgrasveld ging, waar even na 11u de wedstrijd van start ging.

En die start was moeizaam. De spelers van Winsum leken last te hebben van de snelheid op het kunstgras. Slechte aannames en weinig duelkracht zorgden er voor dat NEC eigenlijk geen moment onder druk kwam te staan en in het begin zelfs even het betere van het spel had. Het kostte de Winsummers echt even tijd om te wennen. Naarmate dat gebeurde zag je de wedstrijd kantelen. Het spel begon zich meer en meer op de helft van NEC af te spelen, waar de thuisploeg behoorlijk compact speelde. Er kwamen kleine kansen, tot in de 20e minuut Jered aan de rechterkant van het strafschopgebied werd vrijgespeeld door Sargon. Die dacht niet na en haalde verwoestend uit (0-1). Nog geen 4 minuten na deze goal was het weer Jered die werd weggestuurd, maar met een halve bodycheck in het strafschopgebied tegen de grond werd gewerkt. Het was Stein die de toegekende strafschop beheerst binnenschoot (0-2). Er volgde een fase waarin NEC meer wilde en Winsum wat temporiseerde. Rond het halve uur zorgde een slordigheid in de opbouw van Winsum er voor dat een speler van NEC vrij van afstand kon schieten en die deed dat dusdanig dat Jorn kansloos was (1-2). Kort daarna dreigde hetzelfde te gebeuren, maar daar hield de paal een doelpunt tegen. Voor Winsum het sein de touwtjes weer wat strakker te trekken. Er volgende nog goede aanvallen en twee grote kansen, maar met een 1-2 stand werd de rust bereikt.

In de tweede helft leek Winsum het duel prima onder controle te hebben. NEC wist niet heel veel gevaar te creëren voor het doel van Jorn, maar kreeg wel een aantal corners. Dat gold ook voor Winsum en juist uit zo’n corner wist Stein na een kwartier in de tweede helft de stand op 1-3 te zetten. Winsum leek daardoor wat vrijer te spelen. Wat volgde was een schitterende aanval over Kaylien, Jered en Sargon waarbij die laatste et een hakje Sam vrij voor de goal zette die de bal in de verre hoek binnenschoot (1-4). De irritaties bij NEC begonnen hoger op te lopen en dat wat wij vooraf bespraken zag je bij hen gebeuren. De concentratie, de speldiscipline en daarmee de compactheid waren weg bij NEC. Het was dan ook niet vreemd dat in die situatie Jered en Sargon wisten te profiteren van de ruimte en daarmee de 1-6 eindstand op het scorebord zetten.

Al met al een ruime overwinning na een moeizame start. Complimenten aan het team dat ze zich bleef concentreren op het voetbal en zich vrijwel niets aantrok van de irritaties bij de thuisploeg. Complimenten en ook dank aan de spelers uit 19-2 die allen een prima wedstrijd speelden en bijdroegen aan deze overwinning. Op naar volgende week wanneer we in en tegen Stadskanaal deze lijn moeten doortrekken. Die wedstrijd wordt gespeeld op sportpark Pagedal en begint om 14:30u.