Na de succesvolle poule fase in de beker werd Winsum in de loting gekoppeld aan LAC Frisia 1883 uit Leeuwarden. Deze ploeg komt uit in de derde divisie en doet het daar als middenmoter niet slecht. Winsum komt weliswaar twee niveaus lager in de hoofdklasse uit, maar staat daar bovenaan en heeft in de eerdere bekerwedstrijden al laten zien prima opgewassen te zijn tegen teams die op divisie niveau spelen. En omdat het in de competitie soms toch wel iets te gemakkelijk lijkt te gaan, werd uitgekeken naar deze bekerconfrontatie. Een gezonde wedstrijdspanning was merkbaar en afgaande op de intensiteit op de training deze week stond er iets te gebeuren. Mooi op tijd had de selectie de verkoudheid en griep wat achter zich gelaten. En nadat Milan kort geleden na een blessure wedstrijd minuten had gemaakt, was het nu de beurt aan Marc om weer in de wedstrijdselectie terug te keren. Met een goed gevulde Winsummer bank en veel publiek langs de lijn kon de scheidsrechter om 12.30u fluiten voor het begin van de wedstrijd.

Wie een fel spelend en druk zettend team uit Friesland had verwacht kwam bedrogen uit. Al in de eerste minuten was zichtbaar dat LAC Frisia inzakte en het initiatief aan Winsum liet. Voor Winsum maakte dat niet heel veel uit. Er is kwaliteit om zowel met veel als ook met weinig ruimte te spelen. Binnen een minuut had het al voor kunnen staan toen Jered prima inkopte, maar de keeper van LAC Frisia knap redde. Dat was het begin van meer kansen voor Winsum. Met name Sam leek aan de rechterkant ongrijpbaar en snelde keer op keer dwars door de verdediging. Helaas was de eindpass of de afronding net niet voldoende om de score te openen. Daar was een werkelijk fenomenaal afstandsschot van Wouter in de 18e minuut voor nodig. Nadat hij de bal had ontvangen en vrijgespeeld, schoot hij de bal met een schitterende afdraaiende curve zou in de kruising voor de 1-0. De ontlading was groot en terecht bij de aanvoerder. Winsum controleerde de wedstrijd, al kreeg de ploeg uit Leeuwarden wel iets meer balbezit. Gevaarlijk werden de gasten echter totaal niet. Dat in tegenstelling tot de thuisploeg die kansen kregen op meer. In de 30e minuut was het weer raak. LAC Frisia kreeg een corner, maar de bal was een prooi voor keeper Jorn die niet nadacht en met een verre trap Davey bediende. Die nam de bal goed mee, sneed naar binnen en schoot de bal in de verre hoek langs de keeper voor de 2-0. Kort daarna had het zelfs nog 3-0 kunnen staan, maar Jered kon een fout in de verdediging van de Friezen net niet afstraffen. Kort voor rust kregen de gasten hun grootste kans, maar uit een kluts werd de bal net naast geschoten. Met 2-0 werd daarom de kleedkamer opgezocht voor de rust.

In de tweede helft ging het door zoals de eerste helft geëindigd was. LAC Frisia liet zien prima voetballers in huis te hebben, maar het lukte simpelweg niet voorbij de verdediging van Winsum te komen. Het was een fel en goed spelend Winsum, waar de gasten uit Leeuwarden ook tactisch geen antwoord op hadden. Zeker bij een achterstand had een ander plan of speelwijze verwacht mogen worden, maar ze konden het niet of wilden het niet. Winsum bleef de bovenliggende partij en ging door met het creëren van grote kansen. In de 54e minuut was Jarickson die met een hard en laag schot de 3-0 op het scorebord bracht. Daarmee leek de genadeklap uitgedeeld. Nog geen vijf minuten later was het Stein die het meest attent was bij een vrije trap die vanaf de zijkant hard en laag voor het doel werd ingebracht (4-0). De ruimtes werden wat groter en Winsum speelde zich via prima positiespel naar meer kansen. Een individuele actie van Davey in het strafschopgebied maakte dat hij via de paal de 5-0 kon binnenschieten. Davey stond vlak voor tijd ook aan de basis van de 6-0 doordat hij Teun met een hakje vrij voor de keeper zette die koel de laatste treffer van Winsum scoorde. Het was niet de laatste treffer van de wedstrijd. In de laatste minuut kreeg LAC Frisia een penalty na een duwfout in de verdediging van Winsum. Die werd benut waarmee de eindstand op 6-1 kwam en Winsum overtuigend door ging naar de volgende ronde in de beker.

Samengevat was dit een bijzonder sterke wedstrijd van Winsum, waar een knappe teamprestatie en tactische uitvoering werd gecombineerd met mooie individuele kwaliteiten. Het was het zoveelste bewijs dat dit team thuis hoort op dit niveau. Gelukkig heeft ze dat in eigen hand door maximaal te presteren in de competitie. Die gaat volgende week verder met een thuiswedstrijd tegen Lewenborg. Die wedstrijd begint om 11.00u op het Geert Reinders sportpark, maar helaas is door de maatregelen publiek direct langs het veld niet toegestaan.