Na de valse start van de competitie door meerdere afgelastingen op rij is het dan eindelijk toch zover. Een gretig JO10-3 stapt om iets voor half tien op de boot naar Schiermonnikoog voor een krachtmeting met de Monnik JO10-1. Waar het op het Wad nog regent en koud is , blijkt het weer op Schier droog en zacht. Het ruikt er naar eiland en voorjaar ….. prima condities voor een leuke pot voetbal.

Het is met 16 voetballers en een scheidsrechter vrij vol op het veld dat wat kleiner is dan de Winsumers gewend zijn. Daardoor oogt het spel soms wat rommelig en onhandig, maar het voetbalplezier van de spelers is er niet minder om.

Direct na de aftrap is de Monnik nadrukkelijk aanwezig op de helft van Winsum, maar na een minuut of twee komt Winsum op stoom en gaat in de tegenaanval. Met als resultaat dat Ole er na hard een schot op de paal in de rebound 0-1 van maakt. Als het daarna gevaarlijk wordt voor het doel van Winsum werken Leander en Syl de bal weg. Dan maakt Ole er ineens met een hard schot vanaf de eigen helft 0-2 van. Er volgen 2 corners direct na elkaar, Ruben neemt ze allebei en vanuit de 2e corner volgt een mooie samenwerking tussen Eva en Ruben met als resultaat dat Ole de stand op 3- 0 kan zetten. Hij trakteert daarmee zijn meegereisde opa op een heuse hattrick. Maar de Monnik gaat door alsof er niets aan de hand is, krijgt een kans en verzilvert deze meteen met een mooie goal, het is 1-3.

Dan lijkt Winsum toch echt te scoren, maar de scheidsrechter ziet dat anders en geeft tot verbazing van onze spelers een keeperbal, zij uiten hun verbazing maar leggen zich netjes neer bij deze beslissing. Gelukkig maakt Ruben twee minuten later 1-4 met een mooi afstandsschot. Na een overtreding van de Monnik krijgt Leander een vrije trap mee op een mooi plekje voor het doel. Met een snoeihard schot in de korte hoek – dwars door de muur van de Monnik heen – zet Leander dan 1-5 op het scorebord. Een vrije trap van de Monnik, ver op de helft van Winsum, wordt gepareerd en Winsum vliegt weer richting het doel van de Monnik. Dan is daar ineens Syl met onverwachts een hard schot, dat wordt echter door de keepster van de Monnik beantwoord met een mooie redding. Maar ineens is daar Ruben, hij schiet Winsum tussen iedereen door naar de 1-6. De Monnik komt vervolgens nog wel voor de goal van Winsum maar Eva zorgt dat de bal weer op de helft van de Monnik terecht komt. Vóór Winsum nog een aanval kan opbouwen, fluit de scheidsrechter voor de rust en huppelen de Winsumers vrolijk richting limonade.

De tweede helft start een beetje stroef voor Winsum, de Monnik is nogal nadrukkelijk aanwezig voor Tycho zijn goal. Sylvijn en Leander werken een aantal ballen weg, maar Winsum lijkt wat moeilijk in het spel te komen. Dan zien de meegereisde supporters iets bijzonders:Tycho begint het team vanuit de goal heel rustig en duidelijk wat aanwijzingen te geven en de spelers kunnen zich weer herpakken.

Winsum heeft vervolgens nog wat geluk omdat de bal via Martin en een speler van de Monnik in de eigen goal van de eilanders gaat en het op die manier 1-7 wordt.

Eva komt met een goed schot, maar de keepster van de Monnik redt. Het feestje voor Winsum wordt hervat als Eva er even later na een assist van Ole 1-8 van maakt. Winsum domineert de wedstrijd en Martin staat met de bal aan zijn voet vrij voor het doel van de Monnik, maar dat ziet de keepster van de Monnik natuurlijk ook en weer zien we een goede redding. Direct daarna moet ook Tycho aan de bak als hij een schot van de Monnik om zijn oren krijgt. Tycho komt ver uit de goal en duikt op de bal om deze meteen goed vast te klemmen. Deze kans is verkeken voor de Monnik. Vervolgens is Ruben aan zet, hij schiet hard op het doel en de keepster van de Monnik grijpt de bal nog, maar rolt met bal en al door over de doellijn.

Het is 1-9, maar de Monnik is nu wel vaker en nadrukkelijker aanwezig op de helft van Winsum. Een schot van Martin gaat voorlangs, na een ingooi van Martin weet Ole er 1-10 van te maken. Finne komt met de bal mooi langs de lijn naar voren en voorziet Ruben van een mooie plek voor een ingooi. Via deze ingooi van Ruben maakt Martin er 1-11 van. Martin wil meer en schiet nogmaals op het doel, maar de keepster werkt de bal keurig weg. Winsum houdt er een corner aan over, deze leidt tot nog een corner en het lijkt Leander of Ruben die er dan 1-12 van maakt.

Leander neemt vlak voor tijd ook nog een corner, de Monnik verdedigt uit maar er ontstaat toch chaos voor het doel en Eva prikt de bal mooi in de korte hoek waarmee het 1-13 is. Vóór het spel echt weer hervat kan worden is het tijd en fluit de scheidsrechter af. JO10-3 heeft de supporters, maar ook zichzelf vandaag laten zien dat ze door gretig te voetballen en goed samen te werken als team tot mooie dingen in staat zijn.

Deze schiere start van de competitie voor de jongens en meiden van JO10-3 werd in afwachting van de veerboot vast gevierd met een patatje in de kantine van de thuisclub. Op de veerboot werd het feestje nog even voortgezet met de spelers van JO13 van Kloosterburen die ook met 3 punten vanaf Schiermonnikoog huiswaarts keerden......