Zou dit de laatste wedstrijd van dit jaar zijn? Dat was wel het gesprek voordat we in de auto stapten naar Appingedam voor de uitwedstrijd tegen DVC. Aangekomen in Appingedam was dat vraagstuk al wel weer wat naar de achtergrond gedrukt. Er stond een belangrijke wedstrijd op het programma. DVC is namelijk een ploeg waar Winsum het in het verleden nog wel eens lastig tegen had. En puntverlies is absoluut niet gewenst in de race om de (najaar)titel en promotie naar de divisie. En waar iedereen zich had ingesteld op een wedstrijd op het hoofdveld en dus gewoon gras, bleek de wedstrijd te worden gespeeld op kunstgras. Dat werd wisselend ontvangen in het team, maar was een zegen voor de ouder die de wasbeurt had deze week. Het weer was druilerig en een blik op het gras op het hoofdveld gaf wel een idee hoe de tenues er dan na 90 minuten uit zouden zien. Dat gebeurde dus niet. Sam en Wouter waren geblesseerd en completeerden de lang geblesseerden op de bank. Melle uit JO17-1 kon bijspringen en zo kon er toch nog met drie wissels begonnen aan de wedstrijd.

Om 10.45u floot de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd en die begon voorzichtig. Het was wat aftasten in het begin, waar Winsum wel het initiatief nam. DVC speelde compact en ging voor de lange bal. Het kostte Winsum moeite om grip op de tegenstander te krijgen. Ondanks dat kwamen er kansen. Jered had de 0-1 op de voet na een harde voorzet van Davey, maar de bal ging net over. In de 10e minuut ging Davey achter een diepe bal aan, de keeper was te laat en haalde Davey onderuit in het strafschopgebied. De toegewezen penalty werd onberispelijk door Jarickson ingeschoten (0-1). Omdat iedereen aan de kant daar nog bezig was, was het wat onduidelijk wat er vervolgens gebeurde. Plots stond de verdediging helemaal verkeerd en was een speler van DVC aan de rechterkant doorgebroken. Die gaf hard voor, waar een eveneens vrijstaande speler hard de gelijkmaker kon binnenschieten. Een domper voor Winsum, maar het team ging niet bij de pakken neerzitten. Winsum zette druk en kreeg grote kansen, maar de keeper van DVC onderscheidde zich door in twee minuten drie keer fabelachtig te redden. Winsum speelde in die fase steeds beter, maar het duurde tot de 26e minuut voor het dat in de score kon uitdrukken. Deze keer was het Sargon die met een schitterend afstandsschot de 1-2 op het bord zette. Vijf minuten later was het Davey die zich tussen twee man in vrijspeelde en de bal hard en laag in de verre hoek schoot voor de 1-3. Daarmee leek het team vooralsnog op rozen te zitten, maar geklungel in de achterhoede zorgde er kort voor rust voor dat een speler van DVC op de rand van het strafschopgebied in balbezit kwam die vervolgens hard uithaalde en de 2-3 in de kruising schoot. Met deze stand werd de kleedkamer opgezocht voor de rust.

Na rust speelde Winsum duidelijk beter en geconcentreerder. Na ruim 5 minuten was het Jered die 2-4 scoorde. Het was de fase waarin Winsum prima speelde, de vrije man goed wist te vinden en tot de nodige kansjes en kansen kwam. Van gevaar van DVC was in die periode geen sprake. Winsum had de wedstrijd onder controle en nadat Sargon in de 68e minuut met een bekeken schuiver de 2-5 op het bord had gezet was de wedstrijd wel gespeeld. Ongeveer tien minuten later werd Jered in de diepte aangespeeld. Met zijn aanname was hij zijn directe tegenstander al kwijt en ging richting strafschopgebied en keeper, waarna bij beheerst met de binnenkant van zijn voet de bal in de verre hoek plaatste en daarmee de 2-6 scoorde. Daarmee zat de wedstrijd definitief in de pocket, maar dat was ook op het veld te merken. Het werd weer wat slordiger en DVC rook kansen. Met nog 10 minuten te gaan wist Jorn een doelpunt nog te voorkomen door knap in een één-tegen-één situatie te redden, maar twee minuten voor tijd was het DVC die alsnog hun derde wisten te scoren (3-6). Kort daarna hield de scheidsrechter het voor gezien en stapten de Winsummers met een 3-6 overwinning en drie belangrijke punten van het veld.

Een wedstrijd met meerdere gezichten. Bij vlagen was het prima wat Winsum liet zien, maar dat werd ook afgewisseld met gebrek aan concentratie, haast, foute passes en vreemde keuzes. Gegeven de omstandigheden, de afwezigen en het verloop van de wedstrijd zijn er wel wat verklaringen te vinden, maar belangrijk is vooral dat er gewonnen is. Winsum is en blijft los en met nog twee wedstrijden te gaan heeft het (bijna) alles in eigen hand. Bijna, want het is uiteraard even afwachten wat er met de competitie gaat gebeuren. We hopen natuurlijk dat we gewoon kunnen blijven voetballen en als dat zo is dan volgt volgende week zaterdag 4 december de thuiswedstrijd tegen GRC die om 11.00u begint.