Er zijn verschillende manieren om kampioen te worden. Het mooiste is uiteraard in een rechtstreeks duel tegen je directe concurrent, maar soms wordt je het uren nadat jezelf gespeeld hebt. Dat overkwam de spelers en staf van Winsum O19-1. Nadat Winsum ’s morgens met 5-1 van GRC gewonnen had,  was het voor directe concurrent WVV in de middag noodzakelijk om ook te winnen om in het spoor van de Winsummers te blijven. Dat lukte niet en daarmee was de achterstand te groot geworden. Winsum is daarmee kampioen in najaar competitie van de hoofdklasse geworden en promoveert naar de divisie, waar het in het voorjaar uitkomt.

Dat dit ook de doelstelling was, zegt wel iets over het vertrouwen en de kwaliteit in de O19 selectie dit seizoen. Een selectie waarin de lichtingen ‘2003 en ‘2004’ weer bij elkaar komen. Talentvolle lichtingen die altijd bovenin meededen en in het seizoen ’15-’16 al eens kampioen in de hoofdklasse bij de O13 waren geworden. In het abrupt afgebroken seizoen ‘19-’20 maakte deze selectie veel indruk door met 5-5 gelijk te spelen in een oefenwedstrijd tegen de toenmalige koploper van de 2e divisie Be Quick. Vriend en vijand waren het er over eens dat deze spelersgroep op een hoger niveau dan de hoofdklasse hoorde te spelen.

Maar zeggen is één ding, doen is wat anders. Met 10 spelers uit de ‘2004’ lichting, was er bijna sprake van een O18 team. Zorg daarover was er niet, omdat deze spelers in de onderlinge wedstrijden tegen het eerste, tweede en de toenmalige O19 van Winsum tijdens de corona break in 2021 voldoende body hadden laten zien.  Achteraf een geluk bij een ongeluk, omdat daarmee diverse spelers zich in de kijker hadden gespeeld en ook breder in de vereniging duidelijk werd dat er talentvolle lichting aan zat te komen.

En zo startte na twee afgebroken seizoenen in augustus 2021 de voorbereiding op het lopende seizoen. Het begon met een oefenwedstrijd tegen Be Quick O18 waar de Winsummers op fitheid werden afgetroefd. Het bleek een goede prikkel voor de trainingen waar, zoals altijd bij trainer Quincy, een zeer hoge opkomst was. Het resultaat was twee weken later al te zien in de eerste bekerwedstrijd tegen divisionist GVAV. Duidelijk fitter en met bijzonder goed voetbal werd GVAV met 1-4 opzij gezet.  In dezelfde poule kreeg competitiegenoot Lycurgus klop met liefst 17-2 en werd bij divisionist Bedum de winst in de bekerpoule veilig gesteld door met 1-3 te winnen.

Rond die laatste wedstrijd sloeg echter ook het noodlot toe. In de week voor de wedstrijd raakte Marc geblesseerd aan zijn schouder en in de wedstrijd bleek Menno zijn kruisbanden te hebben gescheurd, waarmee zijn seizoen voorbij was. Dat kwam bij de al langdurige afwezigheid van Sjoerd. Een flink ziekenboek en de competitie moest nog beginnen. En die startte ook nog eens direct tegen titelconcurrent WVV. Die wedstrijd eindigde in 3-3 na een 2-0 voorsprong. Een domper, maar niet één die lang nadreunde. In de wedstrijden er na werd de volle buit gepakt met soms goed en soms matig voetbal.

Op 13 november stond de bekerwedstrijd tegen 3e divisionist LAC Frisia op het programma. De Friezen werden met 6-1 overklast. We schreven: “Samengevat was dit een bijzonder sterke wedstrijd van Winsum, waar een knappe teamprestatie en tactische uitvoering werd gecombineerd met mooie individuele kwaliteiten. Het was het zoveelste bewijs dat dit team thuis hoort op dit niveau. Gelukkig heeft ze dat in eigen hand door maximaal te presteren in de competitie.”

En dat gebeurde. In de wedstrijden daarna tegen Lewenborg en DVC werd ook gewonnen. Concurrent WVV had ondertussen een keer gelijk gespeeld en daarmee was Winsum 2 punten ‘los’. Maar de wedstrijd tegen DVC bleek voorlopig de laatste, omdat door de verscherpte corona maatregelen de KNVB tot een vroegtijdige winterstop was overgegaan. Eind januari kwam het bericht dat er weer gevoetbald kon worden en dat de competitie afgemaakt zou worden. Direct werd een oefenwedstrijd geregeld om in elk geval met wedstrijdminuten in de benen aan de laatste twee cruciale wedstrijden in de najaar competitie te beginnen. En zo stond de O19 een week geleden met windkracht 7 in Feerwerd op het veld voor een oefenwedstrijd tegen Ezinge 1. In de eerste minuut was al te zien waarom het goed is om dit soort wedstrijden te spelen. Een onoplettendheid in de verdediging werd direct afgestraft. De 1-0 achterstand zorgde er wel voor dat de wat te ontspannen sfeer omsloeg in een betere concentratie. Winsum ging langzaam aan beter voetballen en met de wind in de rug werd Ezinge vrijwel niet meer gevaarlijk. Winsum wel en hoe. Met een 1-5 stand werd de rust bereikt. Na rust ging het team vrolijk verder ondanks de flinke tegenwind. De 2-8 overwinning was meer dan verdiend en met de eerste wedstrijdminuten sinds 27 november en de complimenten van de tegenstander op zak, gingen het team terug naar Winsum  

De wedstrijd bleek een goede voorbereiding op de winderige omstandigheden bij de belangrijke competitiewedstrijd tegen GRC. Maar daarvoor had Quincy nog een puzzel te leggen. Milan en Wouter waren niet ongeschonden uit de oefenwedstrijd gekomen en een aantal spelers had niet kunnen trainen vanwege Corona, waar Davey ook tijdens de wedstrijd niet aanwezig kon zijn. Met aanvulling van Ruben en Eduard uit de O17 werd aan de wedstrijd begonnen. Bij de staf was wel wat zorg over de smalle selectie, hoe dat zou worden opgepakt en ook over tegenstander GRC waar we goede verhalen over hadden gehoord. Die zorg werd na ongeveer 28 seconden weggestopt toen Jarickson hard de 1-0 binnen schoot. GRC speelde met de wind in de rug helemaal niet slecht, verplaatsten razendsnel het spel van links naar rechts en kreeg in de eerste helft ook minimaal drie opgelegde kansen. Maar keeper Jorn, een perfect blok van Marc en het gebruik van handen in plaats van het hoofd stonden een treffer in de weg. Aan de andere kant kreeg Winsum een penalty na een overtreding op Jered. Stein schoot deze onberispelijk binnen waardoor de stand na een kwartier op 2-0 kwam. Tien minuten later was het Teun die de  buitenspelval omzeilde en alleen op de keeper afging en beheerst de 3-0 binnenschoot. Vlak voor de rust was het weer Teun die de 4-0 op het bord zette. Na rust was het allemaal wat minder. Winsum kreeg nog diverse kansen, maar het was GRC die 10 minuten na rust iets terug deed (4-1). De eindstand kwam van Lars die uit de draai de bal in de verre hoek plaatste voor de 5-1 eindstand.

En met het bericht laat in de middag dat WVV met 1-1 gelijk had gespeeld tegen Wildervank, was dus duidelijk dat één ronde voor het einde Winsum als eerste in de najaar competitie is geëindigd. De laatste competitiewedstrijd wordt op 19 februari thuis tegen Lycurgus gespeeld om 12.15u en uiteraard zullen we dan het kampioenschap vieren. Maar voor die tijd wordt er op 12 februari nog geoefend tegen Middelstum 1. Die wedstrijd staat gepland om 14.30u in Middelstum.