Na de ruime overwinning tegen Zuidlaren vorige week stond nu de wedstrijd tegen Hoogezand op het programma. Een lichting die we in het verleden vaker tegen kwamen en waar Winsum het altijd moeilijk had. De gedachten gingen terug naar oktober 2018 toen Winsum C1 tegen 10 man een 1-2 voorsprong verdedigde, maar in de tweede helft bijna scheel werd getikt en vlak voor tijd de 2-2 moest incasseren. Het beeld van Hoogezand als een technisch vaardige en goed voetballende ploeg was op het netvlies gebrand. Niet zo gek, dat er vooraf bij de spelers en de staf sprake was van een flinke wedstrijdspanning. Maar dat is precies wat we wilden voor dit team. Meer weerstand, geen zekerheid dat je de wedstrijd wel even kon winnen, zelfs op 80%. Die tijd is voorbij en dat is goed. Na een vertraging van 20 minuten kon de wedstrijd even na half vier van start. Dat kwam goed uit want een aantal spelers had nog minuten gemaakt met de O23 en konden dus mooi op tijd aansluiten bij de ruim gevulde bank.

De start van de wedstrijd was voor Hoogezand. Dat team oogde scherp en was zoals verwacht enorm balvaardig. Winsum gaf veel te veel ruimte en dat is precies wat je niet moet doen tegen deze tegenstander. Er ontstond een uiterst intensieve wedstrijd die na ruim 10 minuten voor Lars helaas al voorbij was. Een blessure aan de hamstring betekende einde wedstrijd en de eerste omzetting in de wedstrijd was een feit. Wouter zakte een linie en Teun kwam op het middenveld te spelen. Winsum probeerde grip te krijgen en via steekballen gevaar te stichten. Die diepte in het spel van Winsum werd niet alleen door de verdediging van Hoogezand onschadelijk gemaakt, ook de vlaggenist van dienst speelde een nogal dubieuze rol. Meer woorden zullen we daar maar niet aan vuil maken. Beide waren echter kansloos in de 16e minuut toen Wouter met een schitterende cross pass Jered wist te bereiken. Die nam de bal aan ging langs zijn tegenstander en schoot de bal in de verre hoek voor de 0-1. Daarna was het ‘alle hens aan dek’ voor Winsum want Hoogezand zette vol druk en wist met name aan hun rechterkant steeds goed door te komen. Een redding van Marc op de lijn en even later de paal voorkwamen de gelijkmaker, maar die zat wel in de lucht. Die kwam ook in de 38e minuut, maar een luchtje zat daar wel aan. Grensrechter Tim vlagde voor buitenspel, maar waar de scheidrechter het dubieuze vlaggen aan de andere kant in alle gevallen overnam, werd het vlagsignaal hier genegeerd en zelfs niet even overlegd waarom. Winsum was wat van slag en drie minuten later wist Hoogezand de verdiende 2-1 te scoren. Met die stand gingen de spelers naar de kleedkamer voor de rust.

Dat trainer Quincy niet tevreden was, was duidelijk. Niet alleen was Hoogezand balvaardiger, ze waren ook slimmer, net wat gemener, net wat handiger. Winsum speelde veel te lief en leek wat verstijfd door de spanning. Het was tijd om karakter te tonen en met dezelfde wapens terug in de wedstrijd te komen. Davey kwam er in voor de van een blessure terugkomende Milan en met flink wat omzettingen begon Winsum aan de tweede helft.

Wat gevraagd en gehoopt was, gebeurde. Winsum kwam ijzersterk uit de kleedkamer en had na twee minuten via Davey op gelijke hoogte kunnen komen. Dat lukte niet, maar na ruim tien minuten was het wel raak. Davey ging goed door, gaf de bal voor waar Jered de bal voor het inschieten had (2-2). Hoogezand kwam bijna direct weer op voorsprong maar een kopbal werd door de lat gekeerd. De comeback was compleet toen Winsum in de 63e minuut op voorsprong kwam door een knappe actie van Jered die vanaf de rand van de zestien schitterend met de binnenkant van de schoen de 2-3 scoorde. Wat volgde was een wedstrijd die op en neer ging en dus veel meer in evenwicht was vergeleken met de eerste helft. Winsum stond beter en met Jarickson op het middenveld en Davey in de voorhoede was er de diepgang, waar Hoogezand veel moeite mee had. Maar ook Hoogezand bleef gevaarlijk bij met name corners waar ze tot twee keer toe net naast kopten. Toch was het Winsum die langzaamaan de controle kreeg en ook de betere kansen. Davey bleek een ware plaaggeest en in de 75e minuut werd hij in doorgebroken positie vastgepakt en gevloerd, maar de scheidsrechter toonde genade en gaf de speler van Hoogezand slechts geel. Tien minuten later kon dezelfde speler wel vertrekken toen hij na een harde charge zijn tweede gele kaart kreeg. Hoogezand probeerde nog wel, zonder nog tot grote kansen te komen, maar gaf daarbij wel veel ruimte weg. Sargon stuurde Jered weg, waar de grensrechter al weer met zijn vlag omhoog stond. Gelukkig had de scheidrechter net als alle anderen gezien dat Jered vanaf eigen helft startte en dat er dus van buitenspel geen sprake kon zijn. In elk geval rondde Jered deze kans heel beheerst af en scoorde daarmee zijn vierde van de dag en zette de stand op 2-4. Kort daarna floot de scheidrechter af voor het einde.

Na afloop was de ontlading groot. En terecht. Op karakter en met een aantal goede omzettingen had Winsum de wedstrijd gekanteld en de volle buit binnen gehaald. Maar eerlijk is eerlijk, daarbij ontbrak het ook niet aan geluk. Hoogezand is verreweg de beste ploeg waar we dit jaar tegen gespeeld hebben en deze winst moest van heel ver komen. Het was niet alleen voor de spelers, maar ook voor de reserves, de staf en supporters een uiterst intensieve wedstrijd geweest die niet snel zal worden vergeten. Volgende week wacht met GVAV de volgende zware tegenstander. Deze ploeg zal na de 1-4 bekernederlaag eerder dit seizoen iets goed willen maken, dus Winsum kan zich voorbereiden op een minstens zo intensieve pot. Die wedstrijd wordt gespeeld op Kardinge en begint om 14.30u.