Na de nederlaag een week eerder was de aandacht gericht op Helpman als volgende tegenstander. Wie voor deze wedstrijd mooi lenteweer had verwacht, kwam bedrogen uit. Er stond een flinke noordwester wind die af en toe aanwakkerde als er een bui overkwam. Weer om je op in te stellen dus. Dat gold niet voor Lars en Wouter die om verschillende redenen niet in actie konden komen. Met Ruben van JO17-2 als extra keeper op de bank werd om stipt twaalf uur op het hoofdveld aan de wedstrijd begonnen.

Trainer Quincy verwachtte een scherper Winsum dan in de vorige twee wedstrijden. Toen werd zeker in de eerste helft slap gespeeld en riepen de Winsummers de problemen over zich af. Nu was dat anders. Vanaf minuut één werd er met veel energie en duelkracht gespeeld. Duels werden gewonnen, maar tot goed voetbal kwam het maar niet. Winsum speelde met de wind in de rug en dat maakte de diepe ballen vaak te diep en de controle over de bal lastig. De eerste kans was voor Kaylien die vanaf links op het strafschop gebied de bal in de verre hoek leek te krullen, maar net naast schoot. Helpman kwam er twee keer gevaarlijk uit, maar echt op de proef werd keeper Jorn niet gesteld in de eerste helft. Aan de andere kant had Winsum veel de bal en probeerde de eerste goal te scoren. Uitgespelde kansen waren zeldzaam, maar diverse schoten gingen naast, over of smoorden in een scrimmage. Tot Davey in de 45e minuut de bal op links kreeg en deze met een schitterende pass bij Jered kreeg. Die nam de bal aan en speelde de bal langs de uitkomende keeper in het doel voor de 1-0.

Wat de intenties van Helpman ook waren, na 2 minuten in de tweede helft liepen ze direct weer achter de feiten aan. In een vlot lopende aanval was het Marc die Jered bereikte, die op zijn beurt Davey wegstuurde aan de rechterkant. Davey controleerde de bal en gaf hard en zuiver voor waar de voor Sargon ingevallen Teun direct zijn visitekaartje afgaf en de 2-0 scoorde. Winsum leek hiermee op rozen te zitten, maar vier minuten later ging het helemaal mis. Een terugspeelbal werd door Jorn verkeerd geraakt, waardoor een speler van Helpman de bal veroverde. Jorn probeerde het goed te maken, maar greep de speler vast die net voor het strafschopgebied neerging. De scheids kon niet anders dan rood voor Jorn en een vrije trap voor Helpman geven. Ruben kwam in het veld en Sam was de volgende gedupeerde van de rode kaart. De vrije trap ging mis, maar voor Winsum brak een lastige periode aan. Met wind tegen en 10 man was het zoeken naar organisatie en houvast. De masterclass “ontregelen” die het vorige week van GVAV had gehad, kwam van pas en alles werd aangegrepen om rust in het spel te krijgen. Helpman drukte en kwam gevaarlijk dichtbij, maar verder dan afstandsschoten kwam het niet. Langzaam aan kreeg Winsum iets meer grip en kwamen er ook kansen. Jered had de bevrijdende 3-0 op de schoen, maar paal en spelers op de lijn wisten dat te voorkomen. Er kwam steeds meer ruimte voor Winsum en in de 79e minuut leek Davey doorgebroken, maar werd aan zijn shirt getrokken. Ook daarvoor kon de scheidsrechter niets anders dan de rode kaart trekken. En zo leek de wedstrijd af te gaan op een keurige, maar zwaarbevochten overwinning. Maar ook dit ging anders.

In de 88e minuut werd er gewisseld door Winsum. Melle kwam er in voor Jered. Op dat moment lag Davey ineens op de grond. Getuigen hadden gezien dat een speler van Helpman hem had geslagen. Jered die onderweg was naar de dugout, zag dit en duwde die speler weg van Davey. Dat zag de scheids wel en gaf Jered rood. Vervolgens ontstond er een tumult, waarbij een gewisselde speler van Helpman volledig door het lint ging en niet tot bedaren kon worden gebracht. Voor de scheidsrechter was de situatie zo onoverzichtelijk en door dat gedrag ook zo bedreigend en onveilig, dat hij besloot tot het staken van de wedstrijd in de 88e minuut bij een 2-0 stand. Achteraf bezien een beslissing die na uitleg wel begrijpelijk was, maar wel tot een bijzondere situatie leidt waar het gaat om de resterende minuten van deze wedstrijd. We wachten het besluit van de KNVB af.

Uiteraard zijn die niet de zaken die we willen zien. We hameren er elk week op het hoofd koel te houden. Gelukkig lukt dat de meeste spelers door bij de situatie weg te lopen of tussenbeide te komen om te sussen. Maar het blijft een aandachtspunt. Volgende week even geen voetbal en een week later beginnen we aan de terugronde van deze poule met de uitwedstrijd tegen Zuidlaren.