Na de gestaakte wedstrijd tegen Helpman was er vorige week geen wedstrijd voor het JO19-1. Diverse O19 spelers deden daarom maar mee met het tweede en de O23, dus van gebrek aan voetbalritme was geen sprake. En zo kon begonnen worden aan de terugronde in de poule met de uitwedstrijd tegen Zuidlaren. Daar was wel wat zorg over. Alhoewel in de thuiswedstrijd met 7-2 was gewonnen, had diezelfde tegenstander later gelijkgespeeld bij GVAV en gewonnen bij Hoogezand. Een tegenstander dus om rekening mee te houden. Daarbij kwamen de schorsingen van Jered en Jorn naast de langdurige blessures van Menno, Sjoerd en Niels. Gelukkig was Wouter weer terug, maar begon als wissel. Een blik op de bank bij het begin van de wedstrijd, met een half elftal basisspelers deed de wenkbrauwen wel even fronsen, maar daar had het team dit seizoen wel vaker mee weten om te gaan.

Net als in de thuiswedstrijd was het begin van de wedstrijd voor Zuidlaren. Dat speelde met de wind in de rug redelijk opportunistisch en daar had Winsum het bij de start lastig mee. Beide teams hadden ook moeite met het slechte, zanderige en harde veld. Van echt goed voetbal was maar weinig sprake. Zuidlaren leek het er nog het beste mee om te kunnen gaan. Bij Winsum stuiterde de ene na de andere bal van de voet en werd het al snel alle ballen naar voren. Zuidlaren was het meest in de aanval en kreeg ook kansen, maar invalkeeper Ivan wist de zaak nog dicht te houden. In de 19e minuut was hij kansloos bij een kopbal op de lat uit een corner, maar de rebound was wel weer voor hem. Ondertussen had Winsum iets meer balbezit, al bleef het slordig en kwam er ook iets van dreiging. In de 22e minuut resulteerde dat in een grote kans van Jarickson. Die stoomde door over de rechterkant, passeerde met een schijnbeweging de keeper maar zag vervolgens de bal van de lijn worden gekeerd. Twee minuten later was het Zuidlaren dat op voorsprong kwam nadat een bal niet goed weg weggewerkt in de verdediging van Winsum (1-0). De wedstrijd kwam in een soort status quo waar beide teams weinig meer weggaven. Tot vlak voor tijd treuzelen bij de opbouw van Winsum leidde tot balverlies en een overtal situatie voor Zuidlaren die dat goed uitspeelden en de 2-0 scoorden. Dat was ook de ruststand.

In de rust gaf trainer Quincy op niet te misverstane wijze aan waar het aan schortte bij het team. Tactisch en qua instelling klopte er weinig van in de eerste helft. Er kon echt wel een resultaat gehaald worden, maar dan moest er wel uit een ander vaatje getapt worden. Met die opdracht en twee wissels ging het team naar het veld voor de tweede helft.

En net als vaker de laatste weken, was het begin van de tweede helft vele malen beter. Na 2 minuten had de aansluitingstreffer al op het bord kunnen staan, toen Marc met een splijtende pass Jarickson alleen voor de keeper zette. Jammer genoeg plaatste hij de bal net een meter naast het doel, maar de toon was gezet. Winsum zette door met een belangrijke rol voor de goed ingevallen Wouter en Daan. Winsum was regelmatig gevaarlijk en uiteindelijk resulteerde dat in de 63e minuut in de gewenste treffer na een knappe actie van Jarickson die langs zijn man ging en met een hard schot in de verre hoek scoorde (2-1). De vreugde was van korte duur, want nog geen minuut later stond het 3-1 na een moment van nonchalance. Achteraf was dat het breekpunt. Winsum probeerde wel, maar het lukte gewoonweg niet meer. Dat vervolgens de 4-1 ook nog viel was meer voor de statistieken dan dat het de verhoudingen goed weergaf.

Al met al was het een verdiende overwinning van Zuidlaren. Zuidlaren wist het best met de omstandigheden om te gaan en speelde met het hart. De basis voor de nederlaag van Winsum lag in de eerste helft. Daar speelde Winsum op meerdere vlakken ondermaats en dat kan op dit niveau gewoon niet. De start van de tweede helft was veelbelovend, maar knakte met een tegendoelpunt op een ongelukkig moment. Het roept wel de vraag op waarom er niet direct zo gestart wordt. Dat is een puzzeltje dat door het team en de trainer gelegd moet worden voor de drie resterende competitiewedstrijden. Eerst is er twee weken geen competitie om weer op 14 mei om 11.30u thuis te spelen tegen Hoogezand.