Het seizoen van JO19-1 begon met een daverende verrassing. Het team bleek als beste tweede in de 4e divisie van het vorige seizoen, nu ingedeeld te zijn in de derde divisie. Een ongekend hoog niveau voor een jeugdteam van Winsum. Interessant was ook dat maar liefst 5 spelers vanaf de eerste training mochten meetrainen met de 1e selectie. Een goed initiatief om de overgang van junioren naar senioren zo soepel mogelijk te laten verlopen en vanuit de staf beter zicht te krijgen op het talent dat er rondloopt.

Nadeel was wel dat het team nog niet gezamenlijk had getraind toen het op 23 augustus de eerste oefenwedstrijd speelde tegen Zuidhorn. Die wedstrijd ging met 2-4 verloren, waarbij Zuidhorn prima speelde en vooral ook erg effectief was. Winsum kreeg veel kansen, maar was duidelijk nog niet scherp, onvoldoende fit en nog te weinig op elkaar ingespeeld. Ruim een week later werd in Norg tegen GOMOS O23 gespeeld. Er werd prima gespeeld en de spelers oogden al weer fitter en scherper dan vergeleken met de eerste oefenwedstrijd Zuidhorn. Winsum kwam dan ook verdiend op een 0-2 voorsprong na goals van Sargon en Stein. GOMOS deed wat terug, waarna gastspeler Robin Faber vlak voor rust de 1-3 binnen schoot. Na rust had Winsum de wedstrijd definitief kunnen beslissen, maar dat gebeurde niet. Het enige doelpunt van de tweede helft kwam van GOMOS waarmee de 2-3 eindstand een feit was.

En toen was het tijd voor de eerste bekerwedstrijd tegen competitiegenoot GVAV. Maar met die wedstrijd kwamen ook de zorgen. Sargon had indruk gemaakt in de voorbereiding van de 1e selectie en sloot daar aan voor ook hun eerste bekerwedstrijd. Uiteraard een fantastisch moment voor Sargon. Maar met de blessures van Lars en Milan was de selectie van JO19-1 daarmee teruggebracht tot 12 spelers. Met aanvulling van Eduard kon met slechts twee wisselspelers worden gestart.

En die start leek voor GVAV. Het combineerde makkelijk en speelde de eerste minuten op de helft van Winsum. Tot Marc een lange bal precies goed in de ruimte tussen verdediging en keeper van GVAV liet vallen, waar Davey net eerder bij de bal was dan de keeper en de 0-1 scoorde. GVAV speelde daarna met veel druk en Winsum had daar flink wat moeite mee. Echt grote kansen kreeg het niet, maar in de 10e minuut kreeg de verdediging van Winsum de bal niet weg en scoorde GVAV uit de scrimmage de gelijkmaker. Alhoewel GVAV meer balbezit had, kreeg Winsum steeds meer grip en werd het ook steeds gevaarlijker. In de 35e minuut was het Davey die de 1-2 binnenschoot. Twee minuten later was het weer Davey die er in de omschakeling aan de rechterkant vandoor ging, de bal schitterend voorgaf waar Martin de 1-3 kon binnen tikken. GVAV leek wat aangeslagen en er ontstonden ook irritaties. Dat de scheidsrechter diverse overtredingen over het hoofd zag hielp ook allemaal niet. De spelers bleven gelukkig rustig en met een 1-3 werd de rust bereikt.

De tweede helft was nog geen minuut oud toen de bal al weer in het doel van GVAV lag na een mooie actie van Menno. Helaas werd deze afgekeurd vanwege buitenspel, maar het was opmaat naar het doelpunt van de middag van Menno. Die slalomde langs twee tegenstanders tot de bal goed voor zijn linker lag. Die raakte hij perfect en schoot de bal hard en met een mooie curve achter de keeper voor de 1-4. De fut was er bij GVAV volkomen uit. Jammer genoeg kon Jaden niet verder en moest met Melle de eerste wissel worden ingezet. Winsum speelde compact en slim, waar GVAV wel probeerde maar niet verder kwam dan afstandsschoten en tegelijk veel ruimte liet voor Winsum. Dat bleek niet handig want regelmatig gingen de spitsen van Winsum richting doel. Zo ook in de 70e minuut toen Davey werd weggestuurd na een pass van Menno. Met een hard schot in de verre hoek zette hij de 1-5 op het scorebord. Kort daarna werd Menno, die terugkomt van een langdurige blessure, gewisseld waarmee de laatste wisselmogelijkheid was gebruikt. Uit een wat rommelige situatie maakte GVAV nog de 2-5. Veel spelers liepen op hun tandvlees, maar ze hielden vol. Na veel extra minuten floot de scheidsrechter af en had Winsum met een krappe selectie een echt hele knappe prestatie geleverd.  

Terecht was de euforie groot na afloop. Een overwinning onder moeilijke omstandigheden, tegen een competitiegenoot, met mooie goals en soms wat slimmigheden die de tegenstander niet leuk vond, maar die ze ons zelf uitvoerig hebben geleerd in de wedstrijden vorig seizoen. Net als de oefenwedstrijd tegen GOMOS was deze wedstrijd een belangrijke oppepper voor het vertrouwen. Volgende week gaan we zien wat dat brengt in de thuiswedstrijd tegen Bedum. Die wedstrijd begint om 10.15u op het Geert Reinders sportpark.